Άνοδος πάνω από 12% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού Comex στις ΗΠΑ- Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick δήλωσε ότι οι δασμοί πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου.
Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανακοινώσει δασμό 50% στον χαλκό αργότερα μέσα στην ημέρα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ ενός μετάλλου κρίσιμου για τα ηλεκτρικά οχήματα, το στρατιωτικό υλικό, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και πολλά καταναλωτικά αγαθά.
Η απόφαση του Trump να επιβάλει δασμούς στον χαλκό εξέπληξε τις αγορές - ήρθε νωρίτερα και με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η βιομηχανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού Comex στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 12% μετά την ανακοίνωση σε ιστορικά υψηλά.
Ο Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου ότι σχεδίαζε να κάνει την ανακοίνωση για τον δασμό στον χαλκό αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά δεν είπε πότε θα τεθεί σε ισχύ ο δασμός.
"Πιστεύω ότι ο δασμός στον χαλκό, θα φτάσει το 50%", δήλωσε.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη ότι οι δασμοί στον χαλκό πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου.
Έρευνα του Άρθρου 232
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε μια έρευνα του λεγόμενου Άρθρου 232 σχετικά με τις εισαγωγές του κόκκινου μετάλλου στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της έρευνας ήταν ο Νοέμβριος και δεν ήταν σαφές εάν οι νέοι δασμοί σήμαιναν ότι η έρευνα είχε ολοκληρωθεί.
Η Εθνική Ένωση Μεταλλείων αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι προτιμά να περιμένει μέχρι να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες.
Ο χαλκός χρησιμοποιείται στις κατασκευές, τις μεταφορές, την ηλεκτρονική και σε πολλές άλλες βιομηχανίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν περίπου το ήμισυ των αναγκών τους σε χαλκό κάθε χρόνο.
Μεγάλα έργα χαλκού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των Rio Tinto και BHP στην Αριζόνα και Northern Dynasty Minerals στην Αλάσκα.
Οι μετοχές του μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού στον κόσμο, Freeport-McMoRan με έδρα το Φοίνιξ , εκτοξεύτηκαν σχεδόν 5% στις συναλλαγές της Τρίτης το απόγευμα. Η εταιρεία, παρήγαγε 1,26 δισεκατομμύρια χαλκό στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.
Η Freeport - η οποία θα επωφεληθεί από τους δασμούς χαλκού των ΗΠΑ, ανησυχεί ότι θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία και συμβούλεψε τον Trumpνα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της παραγωγής χαλκού στις ΗΠΑ.
Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές
Οι χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από οποιονδήποτε νέο δασμό χαλκού των ΗΠΑ θα είναι η Χιλή, ο Καναδάς και το Μεξικό, οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι προμηθευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες εξευγενισμένου χαλκού, κραμάτων χαλκού και προϊόντων χαλκού το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ.
Η Χιλή, ο Καναδάς και το Περού - τρεις από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χαλκού στις Ηνωμένες Πολιτείες - έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση Trump ότι οι εισαγωγές από τις χώρες τους δεν απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε δασμούς. Και οι τρεις έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
www.worldenergynews.gr






