Διεθνή

H πρόταση Putin για ενσωμάτωση του Donbass - Στενεύουν τα περιθώρια για Ζελένσκι (Skynews)

H πρόταση Putin για ενσωμάτωση του Donbass - Στενεύουν τα περιθώρια για Ζελένσκι (Skynews)
Τριμερή συνάντηση ο στόχος του Trump με Putin και Zelenski - Εγκαταλείφθηκε η προϋπόθεση της εκεχειρίας, υπό πίεση οι Ουκρανοί

Συνάντηση με ταυτόχρονη παρουσία Putin και Zelensky στις 22 Αυγούστου 2025 θέλει ο πρόεδρος Trump.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump θέλει να οργανώσει μια τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Putin και τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky στις 22 Αυγούστου και θα είναι η πρώτη για τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το bankingnews.gr
Εν τω μεταξύ, ο Zelensky κατευθύνεται στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Trump και πιθανώς με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες στις 18 Αυγούστου.

Το δήλωσε αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε μετά από σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, ανέφεραν το Axios και το CNN.


Ο Trump θα ξεκινήσει τις εργασίες για τη διευθέτηση μιας συνάντησης εάν οι συνομιλίες με τον Zelensky στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα 18 Αυγούστου πάνε καλά.
Ο Trump πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Putin και τον Zelensky ως συνέχεια των διπλωματικών βημάτων μετά τη σύνοδο κορυφής της Αλάσκας.
Ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι μια τέτοια μορφή θα είναι το πρώτο βήμα προς τον άμεσο διάλογο μεταξύ των μερών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Οι όροι της Ρωσίας σύμφωνα με το Axios

Σύμφωνα με το Axios, ο Putin περιέγραψε τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε συνάντηση με τον Trump.
Μεταξύ αυτών είναι η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Donetsk και Luhansk (το Donetsk οι Ρώσοι το ελέγχουν σε ποσοστό 81% και το Luhansk σε ποσοστό 100%).

Ως παραχώρηση, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την ετοιμότητά του να σταματήσει την επίθεση στις περιοχές Kherson και Zaporizhia.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές, ο Putin απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Μόσχας επί των εδαφών που η Ρωσία ελπίζει να εξασφαλίσει για τον εαυτό της βάσει της μελλοντικής συμφωνίας.

Ο Putin δήλωσε επίσης ότι ήταν πρόθυμος να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του Axios. Φέρεται να ανέφερε την Κίνα ως έναν από τους πιθανούς εγγυητές.
Αυτό, σύμφωνα με το Axios, σημαίνει ότι αποκλείεται η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι «η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης» θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς στις στρατιωτικές συμμαχίες του Κιέβου και στο ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να παρατείνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με εναλλακτικό σχέδιο.
Ο Zelensky πιθανότατα θα απαιτήσει τριμερή συνάντηση με τον Trump και τον Putin με το πρόσχημα, ότι μόνο οι αρχηγοί κρατών μπορούν να λάβουν μοιραίες αποφάσεις.
Αλλά ο κύριος υπολογισμός θα είναι και πάλι η άρνηση της Ρωσίας, η οποία δεν είναι πρόθυμη να επικοινωνήσει με την ουκρανική ηγεσία μέχρι να συμφωνήσει πρώτα στους όρους της ειρήνης.


Zelensky: Απορρίπτω την πρόταση Trump για Dondass

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είχε έντονη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky και τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη ρωσοαμερικανική σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα αποκαλύπτει η Washington Post (WaPo), επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος.

«Η επικοινωνία του Trump με τον Zelensky και τους Ευρωπαίους ηγέτες για με τη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio, ο ειδικός απεσταλμένος Steve Witkoff ήταν πιο τεταμένη από την προηγούμενη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Νωρίτερα, οι New York Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφεραν ότι ο Trump σε μια συνομιλία με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Zelensky πρότεινε να δοθεί στη Ρωσία το έδαφος στο Donbass σε αντάλλαγμα με τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.

O Zelensky απέρριψε την πρόταση αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στο Donbass και αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Skynews: Ο Zελένσκι θα πρέπει να προχωρήσει σε συνομιλίες

Δεν θα υπάρξει κόκκινο χαλί ούτε αεροπορική παρέλαση αλλά και ούτε και χειροκροτήματα όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάσει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η πικρή ανάμνηση της τελευταίας του επίσκεψης στο Λευκό Οίκο θα κυριαρχεί στις σκέψεις του Ουκρανού προέδρου, όπως σημειώνει το Sky News, σύμφωνα με τον Σκαϊ.gr.

Ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι ρισκάρει με μια ακόμη «ενέδρα» στο Οβάλ Γραφείο, αλλά πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμος για ειρηνευτικές συνομιλίες, από φόβο μήπως χαρακτηριστεί ως «εμπόδιο» στην επίτευξη λύσης.

Αρχικά, στο Κίεβο επικρατούσε συγκρατημένος ενθουσιασμός μετά τη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα, καθώς φαινόταν ότι δεν είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κρεμλίνου χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας, όπως αρχικά φοβούνταν στο Κίεβο και στην Ευρώπη.

Αλλά αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία εξαφανίστηκε γρήγορα μετά από μια δήλωση του Τραμπ. Στην έξαψη μιας συνάντησης με τον Πούτιν, φάνηκε να έχει εγκαταλείψει το μοναδικό βασικό σημείο που του είχαν επισημάνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες: Ότι πρέπει να υπάρξει μια άνευ όρων εκεχειρία στην Ουκρανία ως απόλυτη αφετηρία για μια μόνιμη λύση.

Ο Τραμπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός. «Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο φρικτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας... είναι να προχωρήσουμε απευθείας σε μια ειρηνευτική συμφωνία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Truth Social.


Η δήλωση αυτή προκάλεσε σοκ στο Κίεβο. Πολλοί στην Ουκρανία και αλλού πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο ακόμα και θα χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης για να πιέσει την Ουκρανία σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ώστε να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης