Τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας των Προθύμων αποφάσισαν να ενισχύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι αναμένεται να ενδυναμώσουν το οπλοστάσιο του καθεστώτος Zelensky αλλά δεν είναι σε θέση να αλλάξουν τον ρου του πολέμου.
Το μόνο που θα προκαλέσουν είναι τη βίαιη αντίδραση της Ρωσίας και την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε πως 26 κράτη - μέλη της Συμμαχίας είναι έτοιμα να στείλουν στρατό στην Ουκρανία μετά από μία κατάπαυση του πυρός.
Η απόφαση για την παροχή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη (4/9/2025) στο Παρίσι στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Συμμαχίας μετά από πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer.
«Ο πρωθυπουργός (Starmer) χαιρέτισε τις δηλώσεις των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με την ετοιμότητά τους να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για την περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου της», ανέφερε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Starmer ευχαρίστησε τα στρατιωτικά επιτελεία της Συμμαχίας των Προθύμων για το συνεχές επιχειρησιακό τους έργο ως προς την αποστολή δήθεν ειρηνευτικού σώματος στην Ουκρανία μετά από μία κατάπαυση πυρός.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Steve Witkoff αποχώρησε από τη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων μία ώρα μετά την έναρξή της.
Θα έχει νέα συνάντηση με τους Ευρωπαίους, όταν θα επικοινωνήσουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Αυτή η κίνηση υποδηλώνει την εμπλοκή των ΗΠΑ και την προσπάθεια συντονισμού των στρατηγικών στόχων μεταξύ της Ευρώπης και της Ουάσιγκτον.
Τι μπορούν να προσφέρουν στην Ουκρανία οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς επιτρέπουν τη διάτρηση των αμυντικών γραμμών του αντιπάλου και προσφέρουν τη δυνατότητα να πλήξουν κρίσιμους στρατηγικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αποφεύγοντας άμεση αντιπαράθεση και μεγιστοποιώντας τη ζημιά στον εχθρό.
• Στρατηγική Διάσταση: Η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς επιτρέπει στην Ουκρανία να πλήττει ρωσικούς στόχους πίσω από τις γραμμές του μετώπου, περιλαμβανομένων αποθηκών εφοδίων, κέντρων διοίκησης και στρατηγικών υποδομών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να δυσκολεύει τη ρωσική στρατηγική.
• Στρατηγική Αντίδραση: Η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα ενδυναμώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να εκτοξεύσει αποτελεσματικές επιθέσεις σε εδάφη που προηγουμένως ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με τα υπάρχοντα όπλα.
Η στρατηγική αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην άμυνα και την επίθεση, μειώνοντας τις στρατηγικές επιπτώσεις από τις ρωσικές επιθέσεις και αυξάνοντας τις δυνατότητες ανατροπής της κατάστασης.
Η συζήτηση σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία υπήρξε αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συναίνεσης μεταξύ των μελών της «Συμμαχίας των Προθύμων». Η συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των συμμετεχόντων, με πρωτοβουλία του Starmer, είχε στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και τη διασφάλιση της στρατηγικής τους ενότητας.
Βρετανική πίεση και εμπλοκή
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, ο Starmer εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόφαση των συμμάχων να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επισημαίνοντας τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του ουκρανικού οπλοστασίου.
Η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας αυτής της κίνησης από τη Βρετανία υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Δύσης να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα.
Εξάλλου σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Luke Pollard, η Βρετανία προετοιμάζεται και για την πιθανή αποστολή του «ειρηνευτικού» του αποσπάσματος στην Ουκρανία αμέσως μετά την επίτευξη μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σε συνέντευξή του στη The Mirror, ο Pollard σημείωσε ότι η παρούσα βρετανική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση της κρίσης προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις και έχει τη δυνατότητα να αποστείλει άμεσα τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα κοινωνιολογικών ερευνών, μόνο το 30% των Βρετανών πολιτών είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες εάν η χώρα τους υποστεί ένοπλη επίθεση.
Η Ουκρανία με τον «Συνασπισμό των Προθύμων» συντόνισε τις εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των συμμετεχόντων στο Παρίσι, σημείωσε ο Volodymyr Zelensky.
«Συζητήσαμε την ετοιμότητα κάθε χώρας να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας στη Γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στον κυβερνοχώρο.
Συντονίσαμε τις θέσεις μας και συζητήσαμε τα στοιχεία των εγγυήσεων ασφαλείας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι ηγέτες είναι ενωμένοι από την επιθυμία να τερματιστεί η σύγκρουση με «αξιόπιστη ειρήνη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια».
www.worldenergynews.gr






