Upd Για μια «πολύ παραγωγική» επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας άλλη μία σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ κράτησε περισσότερες από δύο ώρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ είπε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν να υπάρξει μια συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα, των "κορυφαίων συμβούλων" τους. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας σε αυτές τις πρώτες επαφές θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Στη συνέχεια «ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ θα συναντηθούμε σε μια τοποθεσία που θα συμφωνηθεί», στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.
Νωρίτερα το WEN έγραφε:
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Συνομιλώ τώρα με τον Πούτιν. Γίνεται μακρά συζήτηση και θα ενημερώσω για το περιεχόμενο της, όπως επίσης και ο Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση της» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο δικό του κοινωνικό δίκτυο, το Truth Social.
Tηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν o Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Axios.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, με το επίκεντρο των συνομιλιών να είναι η προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, κυρίως το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk από τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες του πολέμου σύμφωνα με το skai.gr.
O αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ζελένσκι το Σαββατοκύριακο τέθηκε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία πυραύλους Tomahawk και επιπλέον συστήματα Patriot. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της ουκρανικής δύναμης πυρός θα αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ίσως χρειαστεί να «μιλήσει στη Ρωσία» για το ζήτημα των Tomahawk, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει ότι η Μόσχα θα ήθελε να βλέπει τέτοιους πυραύλους εναντίον της και ότι ενδέχεται να θέσει το ενδεχόμενο αποστολής τους ως μέσο πίεσης: «Αν αυτός ο πόλεμος δεν λυθεί, ίσως τους στείλω Tomahawk», σημείωσε.
Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να πλήττει στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, ακόμα και στη Μόσχα, γεγονός που ανησυχεί το Κρεμλίνο. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε ανησυχία επειδή κάποιες εκδόσεις μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η χρήση τέτοιων όπλων θα απαιτούσε άμεση εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
www.worldenergynews.gr






