Διεθνή

Μητσοτάκης: Έρχονται συναντήσεις με Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία και Λιβύη - Στόχος ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών

Μητσοτάκης: Έρχονται συναντήσεις με Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία και Λιβύη - Στόχος ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών
Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει σε κοινή συνάντηση όλες τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου

(upd) Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή για συνάντηση μεταξύ των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβάνει πέντε χώρες και ισάριθμες θεματικές, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές διευκρινίζοντας ότι οι πέντε χώρες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λιβύη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει η Ελλάδα για συνάντηση παράκτιων χωρών της περιοχής μας.

Η Ελλάδα ανέκαθεν στηρίζει τριμερή και πολυμερή περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, με χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις. Αυτό καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ λόγω των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων της συγκυρίας.

Η πρόταση ενός «Πολυμερούς Σχήματος 5Χ5» περιλαμβάνει 5 χώρες και 5 θεματικές. Συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Λιβύη.

Και ως θεματικές το μεταναστευτικό, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη συνδεσιμότητα, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και την πολιτική προστασία. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει να διερευνήσει τη δυνατότητα και τις προοπτικές ενός τέτοιου σχήματος  και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε πνεύμα συνεννόησης και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο επιδιώκουμε την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, έχει ισχυρό διεθνές και περιφερειακό διπλωματικό αποτύπωμα, ισχυρή οικονομία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.  Όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα γειτονικά κράτη».

Το αρχικό ρεπορτάζ του WEN

Κινητικότητα σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, προαναγγέλλοντας μια συνάντηση με «όλους τους γείτονες» σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης.

Διευθέτηση των γεωπολιτικών εξελίξεων

Κινητικότητα στην κατεύθυνση διευθέτησης γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών προδιαγράφει η αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή. Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει σε κοινή συνάντηση όλες τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολλές.

«Προκλήσεις σε πολλά επίπεδα, όπως είπα, από τις θαλάσσιες ζώνες μέχρι το μεταναστευτικό, την περιβαλλοντική επιβάρυνση μέχρι την παράνομη αλιεία, είναι ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο απαιτεί τη συνεργασία όλων των παράκτιων κρατών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους τους γείτονες -το επαναλαμβάνω, με όλους τους γείτονές μας-, έχοντας πυξίδα τη νομιμότητα και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και είναι στις προθέσεις μας το επόμενο διάστημα να καλέσουμε όλα τα παράκτια κράτη σε μια κοινή συνάντηση, σε ένα φόρουμ, όπου θα μπορούμε να εξετάσουμε από κοινού όλα όσα μας απασχολούν. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα από το να καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε, να υπερασπιστεί τις θέσεις της, πάντα με σημείο αναφοράς το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειδική αναφορά στις θαλάσσιες ζώνες

Την προσοχή κεντρίζει η αναφορά του στις θαλάσσιες ζώνες. Η απουσία καθορισμού θαλασσίων ζωνών είναι ένα μόνιμο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί εμπόδιο για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων. Λόγω της σημαντικότητας των θαλάσσιων ζωνών, το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για επίλυση των διαφορών είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, καθώς κυρίως οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.

Η αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες άφιξη της νέας Αμερικανίδας πρέσβειρας, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στην Αθήνα επηρεάζει τις εξελίξεις, καθώς θα μεταφέρει το δόγμα της Ουάσιγκτον για άρση των εμποδίων που προκαλούν ανάσχεση στην οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στην οικονομική δραστηριότητα αμερικανικών εταιρειών.

Συνάντηση με όλους τους γείτονες

Ο κ. Μητσοτάκη επανέλαβε τη φράση «με όλους τους γείτονές μας», δήλωση που προφανώς συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία. Το να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι όλες οι χώρες της περιοχής και να συζητήσουν αυτά τα θέματα προϋποθέτει την άρση σημαντικών εμποδίων κυρίως όσον αφορά τη θεώρησή τους για τα γεωπολιτικά δεδομένα και τις διεκδικήσεις τους.

Η συγκεκριμένη δήλωση, ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για την προοπτική ενεργοποίησης μιας τέτοιας διαδικασίας και προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την εξέλιξη. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί ως έχουσα την πρωτοβουλία στις εξελίξεις και ότι δεν σύρεται σε μια διαδικασία επιβεβλημένη από τρίτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης