Διεθνή

Πανωλεθρία για τον εκλεκτό του Erdogan στα Κατεχόμενα- Νέος "πρόεδρος" ο Erhürman

Πανωλεθρία για τον εκλεκτό του Erdogan στα Κατεχόμενα- Νέος
Η εκλογή του Τουφάν Ερχιουρμάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα και ζήτησε ένωση Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων

Μεγάλη ανατροπή ανέδειξαν οι εκλογές των Τουρκοκυπρίων, καθώς ο «επίσημα» εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ έχασε από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος εξελέγη νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 62%.

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Η εκλογή του Τουφάν Ερχιουρμάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα και ζήτησε ένωση Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων. Μισή ώρα αργότερα ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ερχιουρμάν.

Τι σημαίνει η εκλογή Ερχιουρμάν

Ο Ερχιουρμάν μιλάει για «Sui Generis» ομοσπονδία στην Κύπρο, σε αντίθεση με τον Τατάρ που μίλαγε για δύο κράτη. Ξεκαθαρίζει ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθορίζονται πάντα με διαβούλευση με την Τουρκία.

«Οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές για εμάς, είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό το λέω πάντα», σημείωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν και πρόσθεσε:

«Μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα του καθορισμού της εξωτερικής πολιτικής που αφορά του Κυπριακό δίχως να υπάρχει η διαβούλευση με την Τουρκία και στη δική μου περίοδο δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι θέσεις που εκφράσει ο Ερχιουρμάν. Συγκεκριμένα, προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο και όπως υποστηρίζει, επειδή οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικοί εταίροι, πρέπει να έχουν έξι κοινές εξουσίες στο ομόσπονδο κράτος: Ασφάλεια, ενέργεια, υδρογονάνθρακες, θαλάσσιες δικαιοδοσίες, εμπορικοί δρόμοι και φυσικά ιθαγένεια.

Οι έξι θέσεις του Ερχιουρμαν

Στην εφημερίδα OKSIJEN, αναφέρει: «Κατά την άποψή μου, η συζήτηση για την ιθαγένεια δεν αφορά την ελληνοκυπριακή ταυτότητα ή την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά την ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτά τα έξι ζητήματα αυτή τη στιγμή , η βούλησή μας αγνοείται. Εδώ ακριβώς βρίσκεται όλο το πρόβλημα. Είτε λοιπόν το ονομάζετε δύο κράτη, ομοσπονδία ή κάτι άλλο... Ως δικηγόρος, δεν με ενδιαφέρουν πραγματικά τα ονόματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο. Λέω ότι, λόγω του καθεστώτος αυτής της χώρας, οι αποφάσεις για αυτά τα έξι ζητήματα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

Το όνομα δεν έχει σημασία. Το Τουρκοκυπριακό Κράτος και το Ελληνοκυπριακό Κράτος θα είναι δύο ισότιμα κράτη. Και θα ασκούν όλες τις υπόλοιπες κρατικές εξουσίες, εκτός από αυτές τις έξι, κυρίαρχα, το καθένα εντός της δικής του κυρίαρχης επικράτειας. Αυτό είναι το μοντέλο που περιγράφω. Και επειδή η κοινή τους δικαιοδοσία συνεχίζεται, ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας παραμένει ο ίδιος.

Αν έγραφα ένα βιβλίο μια μέρα, ως ακαδημαϊκός, θα το χαρακτήριζα ως το "sui generis" (με μοναδικά χαρακτηριστικά) των μοντέλων ομοσπονδίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης