Ενέργεια & Αγορές

Η Ισπανία επανεξετάζει το πυρηνικό της μέλλον μετά το blackout

Η Ισπανία επανεξετάζει το πυρηνικό της μέλλον μετά το blackout
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ισπανίας του 2021, οι πέντε εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί προβλέπεται να τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το 2027 έως το 2035
Η Ισπανία ετοιμάζεται να κλείσει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό το 2027, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, λίγους μόλις μήνες μετά το εκτεταμένο μπλακάουτ που παρέλυσε την Ιβηρική Χερσόνησο και αποκάλυψε τις αδυναμίες του ηλεκτρικού δικτύου.

Η Iberdrola, που κατέχει το 52,7% του πυρηνικού σταθμού Almaraz στην Εξτρεμαδούρα, μαζί με την Endesa (36%) και τη Naturgy (11%), ανακοίνωσε —σύμφωνα με την El País— ότι σκοπεύει να ζητήσει επίσημα καθυστέρηση στο προγραμματισμένο κλείσιμο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ισπανίας του 2021, οι πέντε εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί προβλέπεται να τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το 2027 έως το 2035. 

Οι δύο αντιδραστήρες του Almaraz αναμένεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους τον Νοέμβριο του 2027 και τον Οκτώβριο του 2028, ακολουθούμενοι από άλλους σταθμούς στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τη Γουαδαλαχάρα.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα περίπου το 20% της ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αντιστοιχούσαν στο 56,8% το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα Red Eléctrica.

Αν και η χώρα έχει επενδύσει δυναμικά στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές, το μπλακάουτ του Απριλίου αναζωπύρωσε τις επικρίσεις σχετικά με την εξάρτηση του δικτύου από καιρικές συνθήκες. 

Η υπουργός Ενέργειας Σάρα Άαγκσεν διέψευσε ότι οι ανανεώσιμες ήταν υπεύθυνες, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για κάτι τέτοιο, ενώ οι έρευνες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε σαφή αιτία.

Προσηλωμένη στο σχέδιο

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχει συμπεριλάβει τη σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια στην ατζέντα του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολιτική που εδραιώθηκε επί πρωθυπουργίας Πέδρο Σάντσεθ. 

Παρά το πρόσφατο μπλακάουτ, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της.

Ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, Sumar, επιμένει ότι τα κλεισίματα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χαρακτηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια «ακριβή, ρυπογόνα και εμπόδιο για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση».

Αντίθετα, η αντιπολίτευση ζητεί επανεξέταση της πολιτικής. Με τη στήριξη των Καταλανών συμμάχων του Σάντσεθ, Junts, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox πιέζουν για κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την πιθανή αναβολή των κλεισιμάτων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: τη διασφάλιση ραδιολογικής ασφάλειας, τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μη αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.

Ο Γκονζάλο Γκαρθία-Φερνάντεθ, ειδικός στην πυρηνική ενέργεια από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, εκτιμά ότι τα κριτήρια αυτά ήδη πληρούνται, σημειώνοντας πως «η συζήτηση για τα πυρηνικά στην Ισπανία είναι βαθιά πολιτικοποιημένη». Υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αξιόπιστη, χαμηλών εκπομπών πηγή, που εξισορροπεί την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, ανεξάρτητα από τις καιρικές μεταβολές.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, επιμένει ότι οι ανανεώσιμες μπορούν να καλύψουν πλήρως το κενό που θα αφήσουν τα πυρηνικά, χωρίς αύξηση του κόστους, προβλέποντας ότι ως το 2030 η καθαρή ενέργεια θα αντιστοιχεί στο 81% της ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως η πρόωρη παύση των πυρηνικών σταθμών ενδέχεται να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους, καθώς τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αντικαταστήσουν την πυρηνική παραγωγή αντί να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο οικονομολόγος ενέργειας Ντιέγο Ροδρίγκεθ από το FEDEA υπογράμμισε ότι η Ισπανία δεν διαθέτει ακόμη επαρκή αποθήκευση ενέργειας ή υποδομές ΑΠΕ για να πετύχει τους στόχους της χωρίς να διακινδυνεύσει αυξήσεις τιμών ή ελλείψεις. «Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι υπεραισιόδοξο», προειδοποίησε.

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) ενέκρινε «έκτακτα» μέτρα για τη σταθεροποίηση του δικτύου. Στον ενεργειακό κλάδο, ολοένα και περισσότεροι —από διαχειριστές πυρηνικών σταθμών έως εταιρείες ΑΠΕ— συμφωνούν ότι απαιτείται προσεκτική προσέγγιση.

«Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα», κατέληξε ο Ροδρίγκεθ, «η πιο συνετή επιλογή είναι να περιμένουμε».

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης