Ενέργεια & Αγορές

Μ. Ρήγας (Energean):Εν αναμονή των κυβερνητικών εγκρίσεων o αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου ύψους 400 εκατ. δολ.

Μ. Ρήγας (Energean):Εν αναμονή των κυβερνητικών εγκρίσεων o αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου  ύψους 400 εκατ. δολ.

 Η Energean υπέγραψε τη Δευτέρα επιστολή προθέσεων με τον κορυφαίο κυπριακό βιομηχανικό και ενεργειακό όμιλο Cyfield για την πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ρέει εντός 12 μηνών από την έκδοση κυβερνητικών εγκρίσεων με την χωρητικότητα του αγωγού να ανέρχεται σε 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

 

Aγωγός 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο αναμένει κυβερνητική έγκριση και από τις δύο χώρες και το Ισραήλ έχει εκφράσει την υποστήριξή του, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο επικεφαλής της Energean.

Η Energean υπέγραψε τη Δευτέρα επιστολή προθέσεων με τον κορυφαίο κυπριακό βιομηχανικό και ενεργειακό όμιλο Cyfield για την πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στον σχεδιαζόμενο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Cyfield μέσω του νέου αγωγού, δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ρέει μέσω του αγωγού εντός 12 μηνών από την έκδοση κυβερνητικών εγκρίσεων, δήλωσε ο Ρήγας, μιλώντας σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου ενέργειας ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι. Η Energean αναμένει απάντηση από την κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Χρηματοδότηση του έργου

«Ο αγωγός θα έχει χωρητικότητα 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ετησίως, αρκετή για να μεταφέρει όλο το αέριο που χρειάζεται το έργο Cyfield, αλλά και για να δώσει περισσότερο στο νησί εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αέριο», δήλωσε ο Ρήγας.
Το έργο, το οποίο θα κοστίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Energean, αλλά ενδέχεται να προσληφθούν και εταίροι στο μέλλον, δήλωσε ο Ρήγας.

Η εταιρεία αξιολογεί επίσης ευκαιρίες στη Δυτική Αφρική, δήλωσε ο Ρήγας.

Η Energean αναμένει επίσης κυβερνητικές εγκρίσεις για μια άλλη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, την οποία το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εγκρίνει. Μέρος του φυσικού αερίου θα μεταφερθεί μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Nitzana, για τον οποίο η εταιρεία είχε υπογράψει 15ετή συμφωνία μεταφοράς.

Ο αγωγός θα μετριάσει την ενεργειακή κρίση στην Αίγυπτο, η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ενίσχυση των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου στο πιο πυκνοκατοικημένο έθνος του αραβικού κόσμου.
Η εταιρεία υπέγραψε τον Οκτώβριο μια 15ετή συμφωνία μεταφοράς στο πλαίσιο συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου από το Ισραήλ αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία προμήθειας Αιγύπτου - Ισραήλ

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι το ζήτημα ήταν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και όχι μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων.

«Εναπόκειται στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου να αποφασίσουν τι μπορεί να συμβεί», είπε.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, δήλωσε ότι ανέβαλε την έγκριση της συμφωνίας φυσικού αερίου ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει καλύτερους εμπορικούς όρους για την ισραηλινή αγορά, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη ότι τα εμπόδια μπορούν να αρθούν.
«Πιστεύω ότι τα εμπόδια θα αρθούν, επειδή είναι λογικό να δημιουργηθούν υποδομές που θα επιτρέπουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ.Ρήγας.
«Έχω ήδη πληρώσει 47 εκατομμύρια δολάρια. Αν δεν είχα εμπιστοσύνη, δεν θα ήταν μια πολύ σοφή απόφαση», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης