Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφέρει στην τεχνική του έκθεση τους νέους κανόνες της ΕΕ για μεγάλα συστήματα μπαταριών - Οι παραγωγοί θα υποχρεωθούν να σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό δίκτυο
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), αναφέρει στην τεχνική του έκθεση ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα καταστήσουν υποχρεωτικές τις λειτουργίες σχηματισμού δικτύου για μονάδες αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Ειδικότερα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι παραγωγοί (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης που βασίζονται σε μετατροπείς), θα υποχρεωθούν να σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Η έκθεση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική τροποποίηση για τον επερχόμενο Κώδικα Δικτύου για τις Απαιτήσεις για τους Παραγωγούς (NC RfG 2.0) ο οποίος εισάγει δεσμευτικές υποχρεώσεις σχηματισμού δικτύου για νέες μονάδες αποθήκευσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω του 1 MW. Μια βασική πτυχή είναι ότι αυτό θα ισχύει μόνο για νέες συνδέσεις και ουσιαστικές τροποποιήσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την οριστικοποίηση του NC RfG 2.0, το ENTSO-E θα δημοσιεύσει ένα Έγγραφο Οδηγιών Εφαρμογής (IGD) για να βοηθήσει τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και τους διαχειριστές δικτύων και κάθε χώρα θα ρυθμίσει αυτό με τη δική της προσέγγιση και χρονικό πλαίσιο.
Συνέπειες για τους κατασκευαστές μπαταριών
Για τους κατασκευαστές μπαταριών, οι επιπτώσεις είναι άμεσες.
Η έκθεση επισημοποιεί ότι η αποθήκευση και το σχετικό PCS πρέπει να εκτελούν λειτουργίες ελέγχου τάσης, απόκρισης αδράνειας και ρύθμισης συχνότητας συγκρίσιμες με μια σύγχρονη μηχανή μέσω της λειτουργικότητας του μετατροπέα που σχηματίζει δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του δικτύου.
(Σε αντίθεση με τους μετατροπείς που ακολουθούν το δίκτυο, οι οποίοι απλώς παρακολουθούν τις συνθήκες του δικτύου, οι μονάδες που σχηματίζουν δίκτυο πρέπει να τις δημιουργούν).
Επίσης, καθώς κάθε χώρα της ΕΕ εισάγει τους νέους κανόνες, ενδέχεται να εφαρμοστούν μεταβατικές περίοδοι για να εξομαλυνθεί η διαδικασία και να επιτραπεί η τεχνική κατανόηση και η τεχνολογία να συμβαδίζουν με τους κανονισμούς.
Η αποθήκευση ως εικονική γεννήτρια
Οι τεχνικοί ορισμοί της έκθεσης έχουν τη σαφήνεια που απαιτείται για τον κλάδο.
Ενώ η συχνότητα ή η φάση του δικτύου μετατοπίζεται, τα συστήματα αποθήκευσης πρέπει να διατηρούν σταθερή τάση, να παρέχουν άεργο ρεύμα σχεδόν ακαριαία και να παραμένουν συγχρονισμένα χωρίς εξωτερική αναφορά.
Οι δοκιμές συμμόρφωσης θα επαληθεύσουν ότι η μονάδα αποθήκευσης μπορεί να αντέξει τις διακυμάνσεις τάσης, τις βηματικές αλλαγές και τα άλματα γωνίας φάσης χωρίς να χάσει τη σταθερότητά της.
Η έκθεση καθορίζει χρόνο αντίδρασης μικρότερο από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου για την απόκριση ρεύματος και λόγο απόσβεσης τουλάχιστον 5% για τις ταλαντώσεις ισχύος.
Οι απαιτήσεις είναι τεχνολογικά ανεξάρτητες, αλλά το ENTSO-E έχει ορίσει μέγιστες τιμές σύνθετης αντίστασης και μετατοπίζει τις απαιτήσεις πέρα από τον έλεγχο πτώσης και τις συναρτήσεις συχνότητας-watt.
Οι κανόνες μπορούν επίσης να θεωρηθούν ότι ευνοούν προσεγγίσεις που μπορούν να διατηρήσουν γρήγορες αμφίδρομες αλλαγές ισχύος οι οποίες μπορεί να ταιριάζουν σε μπαταρίες λιθίου με υψηλούς ρυθμούς C, σε πιο αρθρωτούς μετατροπείς ισχύος, καθώς και να ωφελήσουν ενδεχομένως τις υβριδικές προσεγγίσεις με σύνδεση DC.
Ωστόσο, η τεχνολογία των μπαταριών εξελίσσεται ραγδαία.
Επόμενα βήματα
Η έκθεση Φάσης II αποτελεί ένα βήμα προς την καθιερωμένη διαδικασία θέσπισης κανονισμών για το δίκτυο εντός της ΕΕ, επομένως δεν είναι δεσμευτική, αλλά το πλαίσιο είναι ουσιαστικά οριστικό.
Το πρότυπο αναφέρεται σε εξελίξεις και έργα στη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία τα οποία έχουν ήδη αποδείξει ότι οι μπαταρίες που σχηματίζουν δίκτυο μπορούν να προσφέρουν μετρήσιμη ισχύ συστήματος.
Στη συνέχεια, μόλις υιοθετηθεί το NC RfG 2.0, τα κριτήρια θα εισρεύσουν στους εθνικούς κώδικες δικτύου μέσω του πλαισίου κανονιστικής έγκρισης και διαχειριστή δικτύου κάθε χώρας και μπορούν (όπως αναφέρθηκε) στη συνέχεια να τεθούν σε μεταβατική περίοδο ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης.
www.worldenergynews.gr






