Οι αμερικανικές εταιρείες υπερεπεκτάσεων επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ηλεκτρική ενέργεια για τα τεράστια κέντρα δεδομένων τους εισερχόμενοι στην πλευρά της προσφοράς της αγοράς - το εμπόριο ενέργειας.
H πώληση ενέργειας
Η Meta, η Microsoft και η Apple, για να αναφέρουμε μερικές, έχουν είτε ζητήσει είτε λάβει εξουσιοδοτήσεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ρύθμισης Ενέργειας (FERC) για να πωλούν χονδρική ενέργεια. Η Meta Platforms, για παράδειγμα, επιδιώκει να δώσει κίνητρα για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στην παραγωγή ενέργειας, επεκτείνοντας την εμπορία ενέργειας και έχοντας την ευελιξία να συμβάλλεται με μελλοντικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τον Urvi Parekh, επικεφαλής παγκόσμιας ενέργειας της Meta.
Προς το παρόν, οι κατασκευαστές σταθμών παραγωγής ενέργειας είναι προσεκτικοί σχετικά με τη δέσμευση επενδύσεων μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων.
Οι κατασκευαστές ισχύος «θέλουν να γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές ενέργειας είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Parekh της Meta σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
«Χωρίς η Meta να πάρει πιο ενεργή φωνή στην ανάγκη επέκτασης της ποσότητας ενέργειας που υπάρχει στο σύστημα, αυτό δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε», πρόσθεσε το στέλεχος.
Οι αβεβαιότητες στις επενδύσεις
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ επενδύουν ένα ρεκόρ χρημάτων σε μεταφορές και συνδέσεις με το δίκτυο. Ωστόσο, οι τρέχουσες προβλέψεις για τη ζήτηση ενέργειας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ποικίλλουν τόσο πολύ που υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο σφάλματος, δήλωσαν αναλυτές και στελέχη εταιρειών κοινής ωφέλειας στο Reuters Events τον Ιούνιο.
Η αγορά των ΗΠΑ αντιμετωπίζει «μια στιγμή κορύφωσης της αβεβαιότητας», σύμφωνα με τη Rebecca Carroll, ανώτερη διευθύντρια αναλυτικών στοιχείων αγοράς στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Trio.
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τα μελλοντικά έσοδα, καθώς η άνθηση των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί πολύ διαφορετικές προβλέψεις για τη μέγιστη ζήτηση σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.
Η ζήτηση αλλάζει τα δεδομένα
Εάν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας υπερεκτιμήσουν τη μελλοντική τους ζήτηση, κινδυνεύουν να υπερεκτιμήσουν τη νέα χωρητικότητα που δεν θα καλυφθεί από την κατανάλωση. Μια πιθανή υπερεκτίμηση θα αποβεί εις βάρος των Αμερικανών φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ήδη δει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια.
Η εποχή της στασιμότητας της ζήτησης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες έληξε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν οι υπερ-κλιμακωτές ξεκίνησαν τον αγώνα για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την κατασκευή τεράστιων κέντρων δεδομένων σε όλες τις ΗΠΑ. Οι πέντε μεγαλύτεροι υπερ-κλιμακωτές της Αμερικής πρόκειται να αυξήσουν τις δαπάνες για κέντρα δεδομένων κατά 50% σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wood Mackenzie.
Οι αμερικανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν ήδη δεσμευτεί να προσθέσουν 116 γιγαβάτ (GW) μεγάλου φορτίου στα δίκτυά τους, που ισοδυναμεί με περίπου το 15% της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2024, εκτιμά η εταιρεία συμβούλων ενέργειας.
Η εμπορία ενέργειας
Η επένδυση στην εμπορία ενέργειας από τους υπερ-κλιμακωτές θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες κοινής ωφέλειας μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η μελλοντική νέα τους χωρητικότητα θα βρει πελάτες.
«Βλέπουμε μια κατανομή μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς της αγοράς, με τους μεγαλύτερους παράγοντες να παίζουν και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ben Hertz-Shargel της WoodMac στο Bloomberg.
Εάν η Meta και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς, οι κατασκευαστές ισχύος θα είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην κατασκευή μονάδων μακροπρόθεσμης διάρκειας. Μόνο η Meta επενδύει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ έως το 2028 για να υποστηρίξει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, τις υποδομές και την επέκταση του εργατικού δυναμικού, δήλωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η εταιρεία αναφέρει ότι πραγματοποιεί πρόσθετες επενδύσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό και αυτές μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει στην προσθήκη περισσότερων από 15 GW νέων ενεργειακών έργων στο δίκτυο σε 27 πολιτείες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις.
Ο ρόλος του φυσικού αερίου
Δεν είναι μόνο η καθαρή ενέργεια που θα τροφοδοτεί τα τεράστια κέντρα δεδομένων των υπερεπενδυτών - το φυσικό αέριο θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο.
Για παράδειγμα, το νέο κέντρο δεδομένων της Meta στο Richland Parish στη Λουιζιάνα, αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τρεις νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, αφού η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της Λουιζιάνα ενέκρινε αυτό το καλοκαίρι μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την Entergy Louisiana να κατασκευάσει αυτούς τους σταθμούς.
www.worldenergynews.gr






