Η Σερβία προετοιμάζει μια τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό που θα της επιτρέψει να αναλάβει την ιδιοκτησία του ρωσικής ιδιοκτησίας και κυρωμένων από τις ΗΠΑ διυλιστηρίου πετρελαίου NIS, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στο Euronews Serbia την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ρωσία
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της NIS, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom Neft και της Gazprom. Οι ΗΠΑ χορήγησαν επανειλημμένες εξαιρέσεις στην NIS πριν οι κυρώσεις τεθούν τελικά σε ισχύ τον Οκτώβριο.
Η Άνα Μπρνάμπιτς, στενή σύμμαχος του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τις τροπολογίες στον νόμο για τον προϋπολογισμό, που ετοίμασε το κυβερνών κόμμα SNS της χώρας, το απόγευμα της Τετάρτης ή την Πέμπτη.
«Μία από τις τροπολογίες που θα υποβληθούν θα είναι αυτή που θα προβλέπει την περίπτωση ότι κάποια στιγμή θα αναλάβουμε την NIS», δήλωσε η Μπρνάμπιτς στο Euronews.
Η στάση των ΗΠΑ
Ο Βούτσιτς δήλωσε την Τρίτη ότι το διυλιστήριο πετρελαίου NIS θα κλείσει σε τέσσερις ημέρες εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρουν τις κυρώσεις, διακινδυνεύοντας τον εφοδιασμό με καύσιμα ενόψει του χειμώνα.
www.worldenergynews.gr






