AD
Διεθνή

Ο Trump εκθέτει το «Συμβούλιο Ειρήνης» του στο Νταβός - 19 κράτη συμμετέχουν - Νέα συνάντηση με Zelensky

Ο Trump εκθέτει το «Συμβούλιο Ειρήνης» του στο Νταβός - 19 κράτη συμμετέχουν - Νέα συνάντηση με Zelensky
Σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους γι' αυτό το «Συμβούλιο Ειρήνης» - Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ
Το «Συμβούλιο Ειρήνης» παρουσίασε σήμερα το πρωί (22/1) στο Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας μάλιστα και την τελετή υπογραφής του ιδρυτικού χάρτη.

Επικεφαλής του Συμβουλίου είναι ο ίδιος και δεδηλωμένος σκοπός είναι να «εργάζεται για την επίλυση των συγκρούσεων στον κόσμο».

Ο εν λόγω φορέας είχε παρουσιαστεί αρχικά με σκοπό να «επιβλέψει» την ανοικοδόμηση της Γάζας, ωστόσο πλέον έχει λάβει ευρύτερα χαρακτηριστικά.



Η τελετή υπογραφής ξεκίνησε με μια ανακοίνωση που καλωσορίζει τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Ειρήνης στη σκηνή. 
 
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη σημερινή μία «πολύ συναρπαστική μέρα, που ετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό» και σημείωσε πως θα συνεχίσει «να συνεργάζεται με πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών».

Εκτιμά ότι το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς που δημιουργήθηκαν ποτέ» προσθέτοντας ότι είναι «τιμή» του που είναι πρόεδρος. «Θα λειτουργεί όμορφα... σχεδόν κάθε χώρα θέλει να είναι μέρος αυτού», λέει.

«Η συμφωνία για την Ουκρανία αποδείχθηκε πιθανώς η πιο δύσκολη»

«Έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή» δήλωσε και επανέλαβε πως έχει «διευθετήσει οκτώ πολέμους», ενώ συμπλήρωσε πως το τέλος ακόμη ενός (πολέμου) «έρχεται πολύ σύντομα».

Σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε πως «αυτός που νόμιζα ότι θα ήταν εύκολος, τελικά αποδείχθηκε πιθανώς ο πιο δύσκολος. «29.000 άνθρωποι, κυρίως στρατιώτες, πέθαναν τον περασμένο μήνα» σημείωσε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομερό» αριθμό. Συμπλήρωσε, πάντως, πως «σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
 
Στην τελετή υπογραφής του νέου Συμβουλίου Ειρήνης από τον Ντόναλντ Τραμπ δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι από 19 χώρες.

-ΗΠΑ
-Μπαχρέιν
-Μαρόκο
-Αργεντινή
-Αρμενία
-Αζερμπαϊτζάν
-Βουλγαρία
-Ουγγαρία
-Ινδονησία
-Ιορδανία
-Κοσσυφοπέδιο
-Πακιστάν
-Παραγουάη
-Κατάρ
-Σαουδική Αραβία
-Τουρκία
-Ηνωμένσ Αραβικά Εμιράτα
-Ουζμπεκιστάν
-Μογγολία

«Μας τιμά πραγματικά η παρουσία σας σήμερα» είπε ο Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Από την ομάδα των ηγετών που συγκεντρώθηκαν στη σκηνή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως: «Κάθε ένας από αυτούς είναι φίλος μου... Μου αρέσει ο καθένας από αυτούς».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ: «Σε ευχαριστούμε Τόνι που είσαι εδώ, το εκτιμούμε».

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε εκπροσώπους από το Μπαχρέιν και το Μαρόκο για να «επικυρώσουν το Συμβούλιο Ειρήνης».

Υπέγραψαν το καταστατικό, επικυρώνοντας το Συμβούλιο Ειρήνης. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη.

Ένα δισ. δολ. για την απόκτηση μόνιμης έδρας


Για να γίνει μία χώρα μέλος με μόνιμη έδρα, οφείλει, σύμφωνα με τον Τραμπ να καταβάλει εισιτήριο εισόδου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Νταβός υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδέχθηκε την πρόσκληση. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει απλώς από την πλευρά του ότι «ανατέθηκε» στο υπουργείο Εξωτερικών «να μελετήσει» την αμερικανική πρόταση.

Στο Συμβούλιο Ειρήνης δήλωσε πως θα συμμετάσχει, παρά τον πόλεμο στη Γάζα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους γι' αυτό το «Συμβούλιο Ειρήνης». Ωστόσο πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ.

Περίπου 35 ηγέτες έχουν ήδη δεχθεί να ενταχθούν, από τις περίπου 50 προσκλήσεις που εστάλησαν, δήλωσε την Τετάρτη (21/1), στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

«Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο συμβούλιο που έχει σχηματισθεί ποτέ», καυχήθηκε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνάντησής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

Νέο meeting με Ζελένσκι

Η πρόσκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ανησυχεί ιδιαίτερα τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα την Ουκρανία που επιδιώκει να βάλει ένα τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ έχει προβλέψει να συναντήσει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού ανακοινώσει τη δημιουργία του «Συμβουλίου Ειρήνης» του.

Υποστήριξε πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα είναι «ηλίθιες» αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για να βάλουν τέλος στη σύγκρουση, την οποία είχε υποσχεθεί να διευθετήσει μέσα σε μια μέρα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, έναν ισχυρισμό τον οποίο συχνά επαναλαμβάνει, αν και επιρρίπτει εναλλάξ την ευθύνη στον έναν ή τον άλλο για την απουσία κατάπαυσης του πυρός.

Δήλωσε επίσης στο Νταβός ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι αυτοί που πρέπει «να ασχοληθούν με την Ουκρανία» και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης