Σε διαβουλεύσεις με τη Motor Oil βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για το σχεδιαζόμενο έργο FSRU της Διώρυγα Gas της Motor Oil, μετά την απένταξη των κρίσιμων υποδομών που χρειάζεται για να συνδεθεί με το δίκτυο, από το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή.
Όπως ανέφερε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Sferruzza, το έργο δεν θεωρείται ότι έχει εγκαταλειφθεί, καθώς η μη συμπερίληψη των απαραίτητων υποδομών στο επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί κυρίως τεχνικό ζήτημα που μπορεί να αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να εξεταστεί αν το έργο θα επανενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ή αν θα προσαρμοστεί ο σχεδιασμός του.
Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου δεν εξαρτάται από τη συμπερίληψή του στον επενδυτικό σχεδιασμό του Διαχειριστή, που είναι κάτι που αλλάζει, αλλά κυρίως από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από πιθανούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, βρίσκεται σε λειτουργία κοινή ομάδα εργασίας που εξετάζει τις επόμενες κινήσεις, με τη διαδικασία να παραμένει ανοιχτή.
Οι επενδύσεις που αφαιρέθηκαν από το δεκαετές πρόγραμμα
Το ζήτημα προέκυψε μετά την απένταξη από το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ δύο έργων που θεωρούνται αναγκαία για τη σύνδεση του σχεδιαζόμενου πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Motor Oil με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Πρόκειται για:
- τον Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα εξασφάλιζε τη σύνδεση του FSRU με το σύστημα,
- και τον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Πάτημα – Λιβαδειά.
Στο σχέδιο προγράμματος 2026-2035, ο ΔΕΣΦΑ αναφέρει ότι το έργο σύνδεσης απεντάχθηκε επειδή δεν εκπληρώθηκαν εμπρόθεσμα συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις από την πλευρά της Διώρυγα Gas Α.Ε., γεγονός που οδήγησε στη λύση της σχετικής σύμβασης. Η εξέλιξη αυτή επέφερε αυτομάτως και την απένταξη του έργου διπλασιασμού του αγωγού, καθώς η υλοποίησή του ήταν συνδεδεμένη με την τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU.
Η Motor Oil είχε εκφράσει έντονη ενόχληση για την εξέλιξη αυτή κατά τη διαβούλευση του προηγούμενου δεκαετούς σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι η απουσία των έργων από το πρόγραμμα περιορίζει την επενδυτική ορατότητα για την ανάπτυξη του τερματικού σταθμού LNG.
Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ και η ανάπτυξη των υποδομών LNG
Η Maria Sferruzza τόνισε ότι ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ είναι να υποστηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και να διασφαλίζει ότι οι νέες ενεργειακές υποδομές μπορούν να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα. Όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο υπάρχει χώρος για ένα ή ακόμη και δύο νέα FSRU στην περιοχή, ωστόσο η τελική απόφαση εξαρτάται από την αγορά και τους χρήστες των υποδομών.
Ο Διαχειριστής, όπως εξήγησε, δεν αποφασίζει πόσοι σταθμοί αεριοποίησης LNG χρειάζονται, αλλά διαμορφώνει τις τεχνικές προϋποθέσεις για τη σύνδεσή τους με το σύστημα και τη διασφάλιση της απαιτούμενης χωρητικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου. Για να καταστεί εφικτή η λειτουργία νέων τερματικών σταθμών απαιτείται τόσο η φυσική σύνδεσή τους με το δίκτυο όσο και η ανακατανομή της χωρητικότητας στο σύστημα ανάλογα με τις κατευθύνσεις των ροών αερίου.
Οι στρατηγικοί άξονες του ΔΕΣΦΑ
Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ παρουσίασε επίσης τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η στρατηγική ανάπτυξης του Διαχειριστή: το εγχώριο δίκτυο φυσικού αερίου, τη διεθνή δραστηριότητα, τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου.
Όπως σημείωσε, στο υδρογόνο η αγορά βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με τις περισσότερες δράσεις να περιορίζονται σε πιλοτικές εφαρμογές και μελέτες, καθώς εξετάζεται τόσο η παραγωγή όσο και η μεταφορά του καυσίμου και η οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών επενδύσεων.
Αντίθετα, στο πεδίο των διεθνών διασυνδέσεων και των ενεργειακών ροών, η Ελλάδα αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Η γεωγραφική της θέση και οι υφιστάμενες υποδομές δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας και στον ευρωπαϊκό στόχο της περαιτέρω απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, έως το 2028 η χώρα αναμένεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση από πλευράς υποδομών φυσικού αερίου. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, δεν αφορά πλέον μόνο τα έργα αλλά και το θεσμικό και εμπορικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ενεργειακών ροών στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα έργα δέσμευσης άνθρακα, με το project Apollo CO₂ να αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και φιλόδοξα εγχειρήματα του Διαχειριστή. Όπως επισημάνθηκε, η τεχνολογία δεν αποτελεί το βασικό εμπόδιο· το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που θα επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη τέτοιων έργων.
Η ενεργειακή μετάβαση, κατέληξε η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, θα είναι μια σταδιακή διαδικασία όπου διαφορετικές ενεργειακές πηγές θα συνυπάρχουν, καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση — ιδιαίτερα λόγω της ψηφιοποίησης της οικονομίας — καθιστά αναγκαίο ένα πολυδιάστατο ενεργειακό μείγμα.
www.worldenergynews.gr






