Ο βρετανικός στρατός εξετάζει την ανάπτυξη δύο τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών -drones- στη Μέση Ανατολή, αφότου οι ΗΠΑ ζήτησαν βοήθεια από τους συμμάχους τους για να εξασφαλίσουν μια βασική ναυτιλιακή οδό στην περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στην ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ, αφότου το Ιράν έκλεισε τη ναυτιλιακή διαδρομή, προκαλώντας την απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
«Συζητούμε αυτή τη στιγμή με τους συμμάχους και τους εταίρους μας μια σειρά από επιλογές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας στην περιοχή», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της στο Sky News.
Ποια drones θα μπορούσαν να αναπτυχθούν;
Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας (MoD) δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση «θα διερευνήσει» τη χρήση drones αναχαίτισης - τα οποία αποδείχθηκαν επιτυχημένα εναντίον των ιρανικών drones τύπου Shahed που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία - για τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.
Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε στην εκπομπή «Sunday Morning with Trevor Phillips» ότι ένας άλλος τύπος drone που εξετάζεται για ανάπτυξη είναι τα drone κυνηγών ναρκών.
«Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου εξοπλισμού ναρκοθηρίας. Και αυτό είναι κάτι που προφανώς εξετάζουμε», είπε.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «εντατικά» τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, δεσμευόμενος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεργαστεί με τους συμμάχους του» για να το πράξει.
Τι είναι τα drones για την εξόρυξη ναρκών;
Αρκετά πετρελαιοφόρα έχουν δεχθεί πυρά όταν προσπάθησαν να περάσουν από το στενό, το οποίο βρίσκεται νότια του Ιράν, και υπάρχουν εικασίες ότι η Τεχεράνη έχει αρχίσει να τοποθετεί νάρκες στο πέρασμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αναπτύξει αυτόνομα drones για την εξουδετέρωση ναρκών για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.
Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Έχω ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή, πριν από αυτή τη σύγκρουση, ορισμένα αυτόνομα συστήματα ναρκοθηρίας και σήμερα συζητώ με τους σχεδιαστές για πρόσθετες επιλογές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μαζί με τους συμμάχους, εάν χρειαστεί δράση».
Tέσσερα συστήματα
Το Βασιλικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξουδετέρωση ναρκών, είτε σε λειτουργία είτε σε ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Sweep, που αποτελείται από ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και εξελιγμένα ωφέλιμα φορτία, του SeaCat, το οποίο διαθέτει δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και τρία σετ μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων για την αναζήτηση υποβρύχιων απειλών, και του προγράμματος MMCM.
Ένα άλλο είναι το σύστημα Wilton, το οποίο περιλαμβάνει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ωφέλιμα φορτία ανίχνευσης ναρκών και κέντρα τηλεχειρισμού. Αυτό λειτουργεί ήδη στην περιοχή Clyde της Σκωτίας και στον Κόλπο, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
«Το Βασιλικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, η οποία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ.
Με το σύστημα Sweep, αντί να χρησιμοποιεί εξειδικευμένα ναρκαλιευτικά πλοία, ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ρομπότ - «αλλά είναι ένα αρκετά νέο σύστημα», πρόσθεσε ο Clarke.
«Δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε μάχη, απ' όσο γνωρίζω. Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη του δοκιμή, εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το αναπτύξει.»
«Επομένως, η κυβέρνηση σίγουρα ενδιαφέρεται να προσφέρει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι αυτό που δεν μπορούμε να προσφέρουμε είναι πλοία ναρκαλιείας. Το τελευταίο, το HMS Middleton, αποσύρθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα, επομένως δεν έχουμε κανένα πλοίο που μπορούμε να προσφέρουμε».
Τα drones θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από την Ομάδα Εκμετάλλευσης Ναρκών και Απειλών του Βασιλικού Ναυτικού, η οποία σταθμεύει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους Sunday Times.
Δεν είναι γνωστό πόσα drones βρίσκονται σε λειτουργία και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, αναφέρει η εφημερίδα.
Πώς λειτουργούν;
Τα drones ερευνούν τους βυθούς χρησιμοποιώντας τεχνολογία σόναρ για να ανιχνεύσουν εκρηκτικές απειλές στο νερό σε βάθη σχεδόν 304 μέτρων.
Τα συστήματα ναρκοθηρίας μπορούν να αναπαράγουν την υπογραφή ενός πλοίου, ξεγελώντας τις θαλάσσιες νάρκες ώστε να εκραγούν με ασφάλεια.
www.worldenergynews.gr






