AD
Ενέργεια & Αγορές

Το Ιράκ ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πολέμου

Το Ιράκ ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πολέμου
Το Ιράκ έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στα πετρελαϊκά του έσοδα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, καθώς σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει εναλλακτικές οδούς εξαγωγής, γεγονός που το ανάγκασε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων 
Το Ιράκ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου εντός μίας εβδομάδας από την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής Basra Oil Company, όπως μετέδωσε το Reuters.
 
«Δεν έχουμε λάβει επίσημα έγγραφα σχετικά με άδεια διέλευσης για τα ιρακινά δεξαμενόπλοια», δήλωσε ο Μπασέμ Αμπντούλ Κασίμ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από την ιρανική πλευρά για ασφαλή διέλευση.
 
Η παραγωγή πετρελαίου από τα νότια κοιτάσματα του Ιράκ έχει υποχωρήσει στα 900.000 βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει σε εξαγωγές ύψους 3,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, δηλαδή στα προπολεμικά επίπεδα, εφόσον τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν.
 
Παρά τη μείωση, η τρέχουσα παραγωγή αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η συνολική παραγωγή από τα νότια πεδία είχε περιοριστεί στα 800.000 βαρέλια ημερησίως.
 
Το Ιράκ έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στα πετρελαϊκά του έσοδα από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, καθώς σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει εναλλακτικές οδούς εξαγωγής, γεγονός που το ανάγκασε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων.
 
Οι εξελίξεις καταγράφονται σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης της ρητορικής, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί το Ιράν με «κόλαση» εάν δεν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ, ενώ το Πακιστάν πρότεινε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που απορρίφθηκε άμεσα από την Τεχεράνη, η οποία επιμένει σε μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
 
Το κλίμα παραμένει επιβαρυμένο, καθώς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δύο δεξαμενόπλοια LNG φορτωμένα με φυσικό αέριο από το Κατάρ επιχείρησαν να διέλθουν από το στρατηγικό πέρασμα, αλλά αναγκάστηκαν να αναστρέψουν πορεία και να παραμείνουν σε αναμονή, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πηγές είχαν λάβει άδεια διέλευσης στο πλαίσιο συμφωνίας που διαμεσολάβησε το Πακιστάν.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης