Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας παρουσίασε την Παρασκευή οχτώ θέσεις του Πεκίνου για την «κατάσταση στο Ιράν», σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι θέσεις της Κίνας
Κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Τραμπ στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε αναλυτικότερα τις κινεζικές θέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο και την αμερικανική αντιπροσωπεία.
-Η σύγκρουση στο Ιράν «δεν έπρεπε να είχε συμβεί εξαρχής» και έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στον λαό του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής.
-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ασκούν μεγάλη πίεση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις αλυσίδες εφοδιασμού, το διεθνές εμπόριο και τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.
-Η πρόσφατη εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί: «Τώρα που η πόρτα του διαλόγου έχει ανοίξει, δεν πρέπει να κλείσει ξανά», διαμηνύει το υπουργείο στη σκιά αναφορών ότι το Ισραήλ πιέζει για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
-Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι «ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός» και η χρήση βίας είναι «αδιέξοδη».
-Οι ναυτιλιακές οδοί του Κόλπου πρέπει να ανοίξουν ξανά «το συντομότερο δυνατό» για να διατηρηθούν σταθερές οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
-Πρέπει να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου.
Κίνα και Πακιστάν παλεύουν για την ειρήνη
Η Κίνα και το Πακιστάν εξέδωσαν από κοινού μια πρωτοβουλία πέντε σημείων για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Κίνα θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με τις τέσσερις προτάσεις του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα διαδραματίζει επίσης «εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης».
www.worldenergynews.gr






