AD
Διεθνή

Lagarde: Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία AI και να επενδύσει σε datacentres

Lagarde: Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία AI και να επενδύσει σε datacentres
Οι ΗΠΑ διαθέτουν το 75% της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος για τεχνητή νοημοσύνη –η οποία παρέχεται μέσω κέντρων δεδομένων– έναντι μόλις 5% που αντιστοιχεί στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και να επενδύσει στην κατασκευή περισσότερων κέντρων δεδομένων (datacentres), προκειμένου να εξουδετερώσει τον κίνδυνο να βρεθεί αποκομμένη από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

H Ευρώπη και το ΑΙ

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται δικά της μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης –την τεχνολογία στην οποία βασίζονται εργαλεία AI, όπως τα chatbot– τα οποία θα είναι "αρκετά καλά" ώστε να μπορούν να εκτελούν τις περισσότερες εργασίες και να λειτουργούν από κέντρα δεδομένων που βρίσκονται εντός Ευρώπης.

"Εάν η Ευρώπη επενδύσει στη δική της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η απειλή του αποκλεισμού χάνει τη δύναμή της", υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Guardian.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το 75% της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος για τεχνητή νοημοσύνη –η οποία παρέχεται μέσω κέντρων δεδομένων– έναντι μόλις 5% που αντιστοιχεί στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα "δύσκολο δίλημμα"

Η διακοπή της πρόσβασης της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμη και η αλλαγή των όρων υπό τους οποίους αυτή παρέχεται θα είχε, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, άμεσες και ευρείες οικονομικές επιπτώσεις.

"Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει εμπορεύματα στα σύνορα, θα αποφασίζει ποιες φορολογικές δηλώσεις θα ελέγχονται, θα συντονίζει τα δρομολόγια των τρένων, θα παρακολουθεί ασθενείς στα νοσοκομεία και θα διεκπεραιώνει πληρωμές στις τράπεζες. Μια διακοπή της πρόσβασης ή μια αλλαγή στους όρους της θα επηρέαζε, συνεπώς, όλους τους κλάδους ταυτόχρονα", σημείωσε.

Αυτή η εξάρτηση δημιουργεί μια μορφή οικονομικής και στρατηγικής ισχύος που "κανένας εμπορικός εταίρος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν απέναντι στην Ευρώπη" και η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, για παράδειγμα σε ζητήματα δασμών ή ψηφιακής φορολογίας.

Εάν υιοθετηθεί με ταχείς ρυθμούς, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο παραγωγικότητας –έναν βασικό δείκτη των οικονομικών επιδόσεων– έως και κατά 4% μέσα σε μία δεκαετία, εξέλιξη που θα μπορούσε να μετασχηματίσει τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η ανάγκη για επενδύσεις

Καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει τις υποδομές υπολογιστικής ισχύος, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: "Η Ευρώπη διαθέτει ήδη ανεπαρκή χωρητικότητα σε κέντρα δεδομένων για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και, με βάση τις σημερινές τάσεις, το έλλειμμα αυτό προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία".

Οι επενδυτικές ανάγκες των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών είναι τόσο μεγάλες, ώστε καταφεύγουν ακόμη και στις ευρωπαϊκές αγορές για μέρος του δανεισμού τους, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τους υπόλοιπους, καθώς περιορίζουν τη διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης