Οι επενδύσεις της Γαλλίας στις ΑΠΕ αρχίζουν να επιβραδύνονται – Η αντιπαράθεση πυρηνικής ενέργειας με πράσινες τεχνολογίες εντείνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους
Η ενεργειακή πολιτική κινδυνεύει να γίνει ολοένα και περισσότερο ένα εκλογικό εργαλείο «τύπου Trump» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Απριλίου 2027, δήλωσε η ειδικός σε θέματα πολιτικής της ενεργειακής μετάβασης Marie Degremont, με τα κόμματα να υιοθετούν ριζοσπαστικές θέσεις αποκομμένες από τις οικονομικές και τεχνικές πραγματικότητες.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αυτόν τον μήνα από τον Bruno Retailleau, ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Les Républicains (LR), αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την πόλωση της ενεργειακής συζήτησης.
Το LR ζήτησε τον τερματισμό των δημόσιων διαγωνισμών και των επιδοτήσεων για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μπλοκάρισμα του πακέτου της ΕΕ για τα δίκτυα με στόχο την ενίσχυση των διασυνδέσεων, ισχυρότερη στήριξη για νέα πυρηνικά έργα και παράταση ζωής για τον υπάρχοντα στόλο αντιδραστήρων της Γαλλίας.
Άλλα κόμματα δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει λεπτομερείς ενεργειακές προτάσεις.
Ενεργειακός οδικός χάρτης
Ο ενεργειακός οδικός χάρτης της Γαλλίας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο επιβεβαίωσε σχέδια για έξι νέους αντιδραστήρες ευρωπαϊκού τύπου υπό πίεση (EPR) και στόχους 55-80 GW ηλιακής ενέργειας, 35-40 GW χερσαίας αιολικής και 15 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2035.
Ωστόσο, δικηγόροι και ειδικοί φοβούνται ότι ο οδικός χάρτης μπορεί να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί από μελλοντική κυβέρνηση.
Ο Andreas Rudinger, από το Institute for Sustainable Development and International Relations, δήλωσε ότι η αναζωπύρωση της «αντιπαράθεσης πυρηνικής ενέργειας έναντι ανανεώσιμων» ήδη έχει άμεσες συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα.
«Νομίζω ότι σήμερα, αντικειμενικά, κάθε επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων στη Γαλλία πρέπει να ενσωματώσει ένα τεράστιο επίπεδο οικονομικού κινδύνου στην τιμολόγηση έργων και στις μελλοντικές επενδύσεις», είπε.
«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια στάση αναμονής και αυτό δείχνει ότι η πολιτική συζήτηση έχει ήδη πολύ άμεσες συνέπειες».
Πολιτικό χάσμα
Το πολιτικό χάσμα της Γαλλίας για την ενέργεια έχει διευρυνθεί σταθερά από τη δέσμευση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Francois Hollande το 2012 να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 50% - ένα σχέδιο που ο κεντρώος διάδοχός του Emmanuel Macron εγκατέλειψε σταδιακά.
«Έχουμε δει την επιστροφή της πολιτικοποίησης των ενεργειακών ζητημάτων», είπε μια επιχειρηματική πηγή, προσθέτοντας ότι η πυρηνική και οι ανανεώσιμες έχουν ολοένα και περισσότερο γίνει «πολιτικά διακριτικά», ενώ οι εταιρείες τις βλέπουν ως συμπληρωματικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνηση και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Αρκετές πηγές φοβούνται ότι μια ξαφνική διακοπή της ανάπτυξης των ανανεώσιμων - που θα δικαιολογούνταν από τους αντιπάλους λόγω της τρέχουσας υπερπαραγωγής - θα μπορούσε να υπονομεύσει την πορεία ηλεκτροκίνησης της Γαλλίας προς το 2030-2035.
«Η τάση σήμερα είναι να λέμε: “Κοιτάξτε, έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας 90 TWh, άρα πρέπει να σταματήσουμε την ανάπτυξη.” Αλλά όταν βλέπεις πόσο γρήγορα εξελίσσονται οι χρήσεις (…) αυτές οι μελλοντικές παραγωγικές ικανότητες πρέπει να είναι ανανεώσιμες», είπε η επιχειρηματική πηγή.
Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πέρα από τις διαφωνίες για τις τεχνολογίες παραγωγής, μια άλλη σημαντική διαχωριστική γραμμή αφορά την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τους τελευταίους μήνες, το ακροδεξιό Rassemblement National έχει επικρίνει τις ευρωπαϊκές τιμές, ζητώντας μορατόριουμ στις ανανεώσιμες.
Ο πολιτικός του RN Jean-Philippe Tanguy είπε ότι η EDF θα πρέπει να «βγει από την αγορά», υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο οριακής τιμολόγησης είναι ασύμβατο με ανταγωνιστικές βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης επέκρινε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και αυτό που περιέγραψε ως «υπερβολικά προσεκτική» προσέγγιση των γαλλικών αρχών πυρηνικής ασφάλειας.
Η Γαλλία θα μπορούσε να αναγκαστεί να στραφεί σε κορεατικά μοντέλα αντιδραστήρων αντί για γαλλικά μοντέλα που χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν, είπε.
Το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise επίσης υποστηρίζει την αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι ο τομέας θα πρέπει να επιστρέψει σε ισχυρότερο δημόσιο έλεγχο.
«Ριζοσπαστικές προτάσεις»
Αυτή η μερική σύγκλιση μεταξύ αντίθετων άκρων του πολιτικού φάσματος έχει γίνει ανησυχία για αρκετούς οικονομικούς φορείς.
«Οποιαδήποτε ριζοσπαστική, ακραία ή υπερβολικά απότομη πρόταση πρέπει να αποφεύγεται», είπε η επιχειρηματική πηγή, χαρακτηρίζοντας μια αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αγορά ως «πολιτικό και οικονομικό λάθος».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση Toluna Harris Interactive για RTL και M6 αυτόν τον μήνα, το RN θα προηγείται καθαρά στον πρώτο γύρο των εκλογών, με 32-34% των προθέσεων ψήφου.
Ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Édouard Philippe βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 19%.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα μετά από δύο διαδοχικές πενταετείς θητείες.
www.worldenergynews.gr






