Η άνοδος των τιμών ορυκτών καυσίμων ενισχύει τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ αυξάνονται παράλληλα η χρήση των σταθμών φόρτισης και η διαθέσιμη υποδομή στη χώρα (Energy Market Price)
Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, όπως αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2026, τα EV αντιπροσώπευαν ένα στα τέσσερα νεοταξινομημένα αυτοκίνητα, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται περίπου στο ένα τρίτο έως τον Αύγουστο, από περίπου 20% το 2025, σύμφωνα με το DIW.
Ένα κίνητρο αγοράς για EV που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος έχει συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων, με σχεδόν 52.000 αιτήσεις να έχουν εγκριθεί έως τον Σεπτέμβριο. Η πλειονότητα αυτών των αιτήσεων αφορούσε μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, όπως σημείωσε το ινστιτούτο.
Οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων, που οφείλονται στη σύγκρουση με το Ιράν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, έχουν οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές να επιλέξουν οχήματα με μπαταρία τους τελευταίους μήνες.
Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ, μιας κρίσιμης οδού για τις παγκόσμιες μεταφορές ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ταχεία άνοδο των τιμών στα πρατήρια καυσίμων, ωθώντας την κυβέρνηση να διαθέσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για προσωρινή μείωση της φορολογίας στη βενζίνη και το ντίζελ από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις έως το τέλος του έτους.
«Η ηλεκτροκίνηση επιτέλους αποκτά ρυθμό στη Γερμανία, αλλά η πορεία προς έναν πλήρως ηλεκτρικό στόλο οχημάτων παραμένει μακρά», δήλωσε ο Wolf-Peter Schill, ειδικός στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα στο DIW.
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια EV στους δρόμους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συνολικού αριθμού αυτοκινήτων στη χώρα, ενώ τα περισσότερα νεοταξινομημένα οχήματα εξακολουθούν να διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης.
«Το κίνητρο αγοράς παρέχει κάποια πρόσθετη ώθηση στην αγορά. Ωστόσο, πολλά από τα οχήματα που έλαβαν το κίνητρο πιθανότατα θα είχαν αγοραστεί ανεξάρτητα από την κρατική στήριξη», παρατήρησε ο Schill.
Η πλήρης επίδραση της επιδότησης μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί, σύμφωνα με το DIW, το οποίο επισήμανε ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης έχει ωφελήσει ξένες μάρκες, καθώς οι εγχώριοι κατασκευαστές δεν διαθέτουν ανταγωνιστικές προτάσεις στην οικονομική κατηγορία.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διαμορφώσουν μια σαφή προοπτική για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και να σταματήσουν να καλλιεργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το μέλλον των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης», υποστήριξε ο Schill.
Παράλληλα με την αύξηση των πωλήσεων EV και των τιμών των ορυκτών καυσίμων, η χρήση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο πάροχος Vattenfall ανέφερε αύξηση κατά δύο τρίτα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στους σταθμούς φόρτισής του κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σε σύγκριση με ολόκληρο το 2025, σύμφωνα με τη Die Zeit.
Η EWE, ένας ακόμη πάροχος, ανέφερε ότι το μέσο ποσοστό χρήσης των σημείων φόρτισής της είχε αυξηθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύων BNetzA, υπήρχαν περίπου 118.000 σταθμοί φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η συνολική ισχύς φόρτισης όλων των σταθμών αυξήθηκε κατά 26%.
www.worldenergynews.gr






