AD
Ενέργεια & Αγορές

Lula: Βάζει το πετρέλαιο και τις σπάνιες γαίες στο επίκεντρο του στρατηγικού μέλλοντος της Βραζιλίας

Lula: Βάζει το πετρέλαιο και τις σπάνιες γαίες στο επίκεντρο του στρατηγικού μέλλοντος της Βραζιλίας

Ο Πρόεδρος Lula συνδέει άμεσα την ανάπτυξη του πετρελαίου και των σπάνιων γαιών της Βραζιλίας με την εθνική κυριαρχία - Υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς της πόρους για να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανοποίηση (Oil Price)

Η Βραζιλία επεκτείνει την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και τις επενδύσεις της Petrobras, ενώ ταυτόχρονα προωθεί μια νέα στρατηγική για τις σπάνιες γαίες που απαιτεί από τις ξένες εταιρείες να επεξεργάζονται και να διυλίζουν τα ορυκτά εντός της Βραζιλίας.

Ο Lula υπερασπίζεται την επέκταση των ορυκτών καυσίμων ως τρόπο χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης της Βραζιλίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, συνέδεσε ρητά την εξερεύνηση πετρελαίου και την εξόρυξη σπάνιων γαιών με την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας, δηλώνοντας ότι οι υπεδάφιες πηγές της χώρας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανοποίησης και όχι για τον πλουτισμό ξένων χωρών.

Μιλώντας στο τεράστιο διυλιστήριο της Petrobras, Refinaria de Paulínia (Replan), στο Σάο Πάολο, ο Lula τόνισε ότι η Βραζιλία πρέπει να εξορύσσει ενεργά τους φυσικούς της πόρους ώστε να εξασφαλίσει το γεωπολιτικό και οικονομικό της μέλλον.

Αψηφώντας ξένες και περιβαλλοντικές πιέσεις, ο Lula υπερασπίστηκε έντονα την εξερεύνηση πετρελαίου στο Equatorial Margin, μια ιδιαίτερα υποσχόμενη υπεράκτια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας που θεωρείται το επόμενο προ-αλατούχο σύνορο της χώρας.

Ο πρόεδρος επέμεινε ότι η Βραζιλία πρέπει να καταλάβει και να εξερευνήσει υπεύθυνα την περιοχή και προειδοποίησε ότι εξωτερικές δυνάμεις - αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump - θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ασφάλεια της περιοχής ή να προσπαθήσουν να την επηρεάσουν.

Ο Lula ανακοίνωσε επενδύσεις 37 δισ. ρεάλ (περιπού 7,4 δισ. δολάρια) από την Petrobras έως το 2030, με στόχο την επέκταση της εξερεύνησης και παραγωγής, τις λιμενικές υποδομές (ιδίως στο λιμάνι του Σάντος) και τον εκσυγχρονισμό των διυλιστικών δυνατοτήτων.

Μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην απανθρακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων βιοδιυλιστηρίων και παραγωγής ανανεώσιμου ντίζελ και κηροζίνης αεροπορίας.

Οι επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 38.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία πρέπει να παραμείνει δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, να λειτουργεί ως ο κορυφαίος ενεργειακός κολοσσός της χώρας και να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να επιδοτεί τις εγχώριες τιμές καυσίμων σε περιόδους διεθνών κρίσεων.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αξιοποιήσει τα πλεονάσματα εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να μετριάσει τον αντίκτυπο των παγκόσμιων διαταραχών προσφοράς στους Βραζιλιάνους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων ομοσπονδιακών επιδοτήσεων για ντίζελ και αέριο ώστε να απορροφηθούν οι αυξήσεις τιμών πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Lula σταμάτησε την αποεπένδυση βασικών περιουσιακών στοιχείων της Petrobras και ανακοίνωσε δισεκατομμύρια σε νέες, ευρύτερες επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ενέργειας) για να εδραιώσει τον ρόλο της ως εθνικού πρωταθλητή.

Ένα βασικό σημείο της ομιλίας του Lula ήταν ο οδικός χάρτης της κυβέρνησής του για τις σπάνιες γαίες

Η Βραζιλία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, αλλά έχει χαρτογραφήσει μόνο περίπου το 30% της επικράτειάς της.

Αναφερόμενος στον παγκόσμιο αγώνα για κρίσιμα ορυκτά - που είναι ζωτικής σημασίας για ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά οχήματα και αμυντική τεχνολογία - ο Lula περιέγραψε ένα πλαίσιο για ξένες συνεργασίες.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Βραζιλία «δεν έχει βέτο και δεν έχει προτιμήσεις», λέγοντας ότι εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιαπωνία είναι όλες ευπρόσδεκτες να επενδύσουν.

Ωστόσο, υπάρχει ένας όρος: όλη η επεξεργασία και διύλιση των σπάνιων γαιών πρέπει να γίνεται σε βραζιλιάνικο έδαφος.

Ο Lula έχει απορρίψει ρητά αυτό που θεωρείται ευρέως ως το ιστορικό αποικιακό μοντέλο εξαγωγής πρώτων υλών και εισαγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Lula και ο Trump είχαν συνομιλίες σχετικά με αμερικανικές επενδύσεις στα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες της Βραζιλίας. Ο Lula κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση Trump ότι η Βραζιλία αρνείται να επαναλάβει ιστορικούς κύκλους εξόρυξης όπου οι πρώτες ύλες απλώς αποστέλλονται στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι αναμένεται να παρέχουν μεταφορά τεχνολογίας και να διατηρούν τις διαδικασίες υψηλής αξίας σε τοπικό επίπεδο.

Αρκετοί αμερικανικοί φορείς κινούνται ενεργά στον χώρο, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης εξαγοράς ύψους 2 δισ. δολαρίων της Serra Verde από την USA Rare Earth, η οποία είναι επί του παρόντος η μόνη εταιρεία σπάνιων γαιών σε εμπορική κλίμακα στη Βραζιλία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας ενέκρινε την Εθνική Πολιτική για τα Κρίσιμα και Στρατηγικά Ορυκτά (PNMCE)

Σε αυτή περιλαμβάνεται περίπου 1 δισ. δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις και ένα ταμείο εγγυήσεων περίπου 2 δισ. δολαρίων για την επιθετική ενίσχυση της εγχώριας επεξεργασίας.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται μια κραυγαλέα ιδεολογική αντίφαση ότι ένας αριστερός ηγέτης όπως ο Lula υπερασπίζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές όπως το Equatorial Margin του Αμαζονίου.

Άλλωστε, ο πρόεδρος έχει τοποθετήσει τη Βραζιλία ως διεθνή ηγέτη στην κλιματική αλλαγή και έχει δεσμευτεί να σταματήσει την αποψίλωση των δασών.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προοδευτικών πολιτικών και διεθνών επιστημόνων, έχουν υποστηρίξει ότι αυτός ο «προοδευτικός αρνητισμός» είναι παράλογος.

Ωστόσο, υπάρχει μια λογική στην προσέγγιση του Lula. Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Βραζιλία πρέπει να εξορύξει και να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου της για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει να εγκαταλείψει τον πετρελαϊκό της πλούτο όταν αυτοί οι πόροι χρειάζονται για ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση.

Το Equatorial Margin της Βραζιλίας είναι το πιο υποσχόμενο νέο υπεράκτιο πετρελαϊκό σύνορο της χώρας, με εκτιμώμενα αποθέματα μεταξύ 10 δισ. και 30 δισ. βαρελιών ανακτήσιμου πετρελαίου.

Πράγματι, ειδικοί προβλέπουν ότι τα κοιτάσματα θα μοιάζουν με τις τεράστιες ανακαλύψεις στη γειτονική Γουιάνα και το Σουρινάμ. Με την τρέχουσα παραγωγή της Βραζιλίας από το προ-αλατούχο να αναμένεται να κορυφωθεί και να μειωθεί έως το 2030, αυτό το νέο σύνορο θεωρείται κρίσιμο για την εθνική ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Lula έχει επίσης επανειλημμένα υπερασπιστεί τις φιλοδοξίες του για τα ορυκτά καύσιμα, δίνοντας έμφαση στην εθνική κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι ξένες δυνάμεις ή εταιρείες θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν αν η Βραζιλία δεν τα αξιοποιήσει υπεύθυνα.

Τέλος, ως κάποιος με ρίζες στο βραζιλιάνικο εργατικό κίνημα, ο Lula έχει ιστορικά θεωρήσει τον κρατικά ελεγχόμενο πετρελαϊκό πλούτο ως βασικό μοχλό δημιουργίας θέσεων εργασίας, μείωσης της φτώχειας και χρηματοδότησης δημόσιων υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης