AD

The Telegraph: Νέα πράσινη εισφορά αυξάνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά της Βρετανίας

The Telegraph: Νέα πράσινη εισφορά αυξάνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά της Βρετανίας

Έως 7,10 λίρες αρχικά στους λογαριασμούς για τη χρηματοδότηση έργων πράσινου υδρογόνου, με την επιβάρυνση να αναμένεται να αυξηθεί καθώς επεκτείνεται η παραγωγή

Η κυβέρνηση των Εργατικών πρόκειται να επιβάλει νέα πράσινη εισφορά στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, προκειμένου να επιδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες έργα καθαρού υδρογόνου.

Η υποχρέωση των προμηθευτών φυσικού αερίου (GSO), η οποία θα εισαχθεί το 2027, θα προσθέσει αρχικά έως και 7,10 λίρες στους μέσους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας πρώτης ομάδας 10 έργων πράσινου υδρογόνου, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Εργατικών να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με καθαρή ενέργεια.

Άλλα 27 έργα έχουν ήδη προεπιλεγεί, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος της εισφοράς θα συνεχίσει να αυξάνεται για τη χρηματοδότησή τους.

Η GSO θα προστεθεί επίσης σε μια σειρά άλλων πράσινων εισφορών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας τη δέσμευση του Andy Burnham να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης μειώνοντας το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.

 

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει στις οικογένειες 45 λίρες ετησίως, καταργώντας τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όμως οι εξοικονομήσεις αυτές αναμένεται να εξανεμιστούν από το ανώτατο όριο τιμών της Ofgem, το οποίο θα αυξηθεί κατά 60 λίρες από τον Οκτώβριο.

Οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Βρετανίας έχουν επανειλημμένα αποδώσει στις πράσινες εισφορές μέρος της ευθύνης για την αύξηση των λογαριασμών. 

Η GSO θα ξεκινήσει με μικρή επιβάρυνση, όμως το κόστος της αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα κλιμακώνεται σε βιομηχανικά επίπεδα.

Η εισφορά θα επιβάλλεται στις εταιρείες που μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του δικτύου διανομής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να ανακτούν το κόστος από τους λογαριασμούς ενέργειας των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών.

Έκθεση του Joint Office of Gas Transporters, ενός φορέα του κλάδου, ανέφερε: «Το κόστος της υποχρέωσης των προμηθευτών φυσικού αερίου θα μετακυλίεται τελικά στους καταναλωτές ανάλογα με την κατανάλωσή τους, επομένως θα επηρεάσει τους υφιστάμενους καταναλωτές φυσικού αερίου και θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός καταναλωτών να επωμιστεί αυτή την πρόσθετη επιβάρυνση».

Τα έσοδα από την GSO θα χρηματοδοτήσουν τον πρώτο «γύρο κατανομής υδρογόνου (HAR1)», στο πλαίσιο του οποίου 10 πιλοτικά έργα θα λάβουν περίπου 150 εκατ. λίρες για την παραγωγή 115 MW πράσινου υδρογόνου.

Το υδρογόνο αυτό παράγεται με τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το υδρογόνο που παράγεται μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως καθαρό καύσιμο.

Η επιδότηση θα αυξηθεί ταχύτατα μέσω διαδοχικών γύρων κατανομής, με τον ίδιο τρόπο που έχει επεκταθεί η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μέσω ενός παρόμοιου συστήματος επιδοτήσεων.

Οι αρμόδιες αρχές προετοιμάζουν ήδη την επέκταση των προγραμμάτων επιδότησης μέσω της GSO, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερα έργα τα επόμενα χρόνια.

Στον δεύτερο γύρο κατανομής υδρογόνου (HAR2), τα νοικοκυριά θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση 27 έργων συνολικής ισχύος 875 MW.

Κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν ότι οι επόμενοι γύροι επιδοτήσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυναμικότητα στα 10 GW – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στην παραγωγική δυναμικότητα 10 υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το Department for Energy Security and Net Zero (DESNZ) δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των επιδοτήσεων υδρογόνου στους λογαριασμούς μετά το HAR1 και αρνήθηκε να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι επιδοτήσεις υδρογόνου θα προσθέσουν τελικά περίπου 40 λίρες στους μέσους ετήσιους λογαριασμούς των νοικοκυριών, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να υλοποιήσει το σύνολο της δυναμικότητας των 10 GW.

Η GSO θα προστεθεί στις υπόλοιπες εισφορές, οι οποίες συνολικά αντιστοιχούν περίπου στο 30% των μέσων λογαριασμών των νοικοκυριών.

Το Office for Budget Responsibility έχει προειδοποιήσει ότι οι πράσινες εισφορές που προστίθενται στους λογαριασμούς ενέργειας θα αυξηθούν από 10,5 δισ. λίρες το 2025 σε 18,5 δισ. λίρες το 2030.

Σε αυτό προστίθενται οι σημαντικές αυξήσεις στις πάγιες χρεώσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί το εκτιμώμενο κόστος των 110 δισ. λιρών για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2031.

Ο David Turver, αναλυτής, δήλωσε ότι οι τιμές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας – δηλαδή το κόστος των επιδοτήσεων και των αναβαθμίσεων του δικτύου – αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πρόσθεσε: «Το πράσινο υδρογόνο είναι εξαιρετικά ακριβό και δεν υπάρχει αγορά γι’ αυτό. Είναι ιδιαίτερα παράλογο να επιδοτείται κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση και, παράλληλα, να αυξάνονται περαιτέρω οι ήδη υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας».

Η Low Carbon Contracts Company, η οποία θα εισπράττει την εισφορά, περιέγραψε την GSO ως «σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή και τη χρήση καθαρού υδρογόνου».

Ο Richard Tice, εκπρόσωπος του Reform UK για θέματα ενέργειας, δήλωσε: «Άλλη μία ημέρα, άλλη μία ενεργειακή εισφορά που προστίθεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών για να πληρώσει για περισσότερα κερδοσκοπικά όνειρα σχετικά με το net zero. Το Reform θα σταματήσει όλα αυτά και θα καταργήσει αυτούς τους φόρους και τις εισφορές για να μειώσει τους λογαριασμούς».

Εκπρόσωπος του DESNZ δήλωσε: «Η ενέργεια είναι απαραίτητη στην καθημερινότητα και πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή για όλους, γι’ αυτό και μειώσαμε τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να δώσουμε στις οικογένειες μεγαλύτερη οικονομική ανάσα.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης