Ενέργεια

Με ευνοϊκότερους όρους η παράταση της ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις

Με ευνοϊκότερους όρους η παράταση της ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις
Παρατείνεται κατά ένα μήνα η ρύθμιση για τον διακανονισμό των οφειλών προς της ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ πλέον εντάσσονται σε αυτήν και οι περιπτώσεις στις οποίες είχε γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρεών.
Στην παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου της ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ανακοίνωσε ότι προχωρά η ΔΕΗ, υιοθετώντας μάλιστα τα αιτήματα της αγοράς για ευνοϊκότερους όρους.
Η ρύθμιση έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι φορείς της αγοράς ζητούσαν από τη διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε παράταση, προκειμένου ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών. 
Επιπλέον, ένα ακόμα αίτημα που τελικά ικανοποιήθηκε, αν και αρχικά η διοίκηση της ΔΕΗ το είχε αντιμετωπίσει αρνητικά, είναι να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στις 36 δόσεις ακόμα και στους πελάτες στους οποίους είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση της παροχής, η ΔΕΗ απαιτούσε τπροκαταβολή του 30% της οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε 8 δόσεις. 
Τώρα, πλέον, δίνει την ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση αυτή και σε όσους τη ζητήσουν μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη επανασύνδεση με επέμβαση στο μετρητή τους.
Επιπλέον, για τις περιπτώσεις που είχε γίνει «παρέμβαση» στο μετρητή, εκτός βεβαίως της ρευματοκλοπής, η επανασύνδεση θα γίνεται με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και η εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις.

Οι ευκολίες οδηγούν σε μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Το ΔΣ της ΔΕΗ κατέληξε σε αυτή την απόφαση όχι μόνο γιατί θέλησε να δείξει ότι αφρουγκράζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και γιατί διαπίστωσε ότι η ευνοϊκή ρύθμιση των 36 δόσεων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Όπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη αρχίζουν να μειώνονται σε απόλυτα ποσά.
Η αύξηση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για τη ΔΕΗ, προκειμένου να καταφέρει να τονώσει τις ταμειακές ροές της και να αποπληρώνει με μεγαλύτερη συνέπεια τις υποχρεώσεις της προς τρίτους (προμηθευτές, δανειστές κ.τλ.).
Ήδη, στο πρόγραμμα των 36 δόσεων έχουν ενταχθεί πάνω από 400.000 πελάτες, ρυθμίζοντας οφειλές της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσοστό τήρησης των όρων των διακανονισμών υπερβαίνει το 85%. 
Δεδομένου ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, είναι προφανές ότι ΔΕΗ έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αν εξαιρεθούν τα χρέη που ουσιαστικά είναι ανείσπρακτα λόγω παντελούς αδυναμίας πληρωμής, όπως είναι για παράδειγμα αυτά που προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν βάλει «λουκέτο».

Μειώνονται οι επισφάλειες

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών αρχίζουν να φαίνονται και στον ισολογισμό της ΔΕΗ και ειδικότερα στο κομμάτι των προβλέψεων, οι οποίες, αν και παραμένουν υψηλές, ωστόσο έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, σε ότι αφορά τουλάχιστον τις επισφαλείς απαιτήσεις από τα νοικοκυριά, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τμήμα της βιομηχανίας.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης υποχώρησαν το πρώτο φετινό εξάμηνο σε 296,6 εκατ. ευρώ, έναντι 520,1 εκατ. στα τέλη του 2015. Το α΄εξάμηνο του 2015 είχαν διαμορφωθεί σε 260,7 εκατ. ευρώ.
Τμήμα της αύξησης που σημειώθηκε έναντι του πρώτου εξαμήνου οφείλεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε τροποποίηση του προγράμματος διακανονισμών από την 1η Απριλίου (36 δόσεις), με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των ποσών υπό διακανονισμό και κατά συνέπεια να μειωθεί το ποσό που έχει ελαφρύνει τις προβλέψεις λόγω της θετικής επίδρασης των ενεργών διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στους πελάτες Υψηλής Τάσης (βιομηχανία), οι αντίστοιχες προβλέψεις σημείωσαν οριακή πτώση σε 46,8 εκατ. ευρώ, έναντι 47,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2015.
Συμπεριλαμβάνοντας και τις προβλέψεις για εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά, οι συνολικές προβλέψεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 25 εκατ. σε 341,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αντιστοιχούν στο 12,8% των συνολικών εσόδων της ΔΕΗ, έναντι 10,9% πέρυσι.
Συνολικά, οι εμπορικές απαιτήσεις σε επίπεδο ομίλου υποχώρησαν σε 2,101 δις από 2,152 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης