Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rzayeva: Το Αζερμπαϊτζάν θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης για πολλά χρόνια

Rzayeva: Το Αζερμπαϊτζάν θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης για πολλά χρόνια
Σύμφωνα με την σύμβουλο του Αζέρου Προέδρου, τα σχέδια για εναλλακτικούς αγωγούς, όπως ο EastMed, θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-8 χρόνια για να υλοποιηθούν.
Ο αγωγός Southern Gas Corridor που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελώντας μία διαφορετική πηγή εκτός από την Ρωσία και με τη δυνατότητα να ενισχυθεί μελλοντικά και με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, δηλώνει σε συνέντευξή της στην Vestnik Kavkaza η σύμβουλος του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και μέλος του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών  της Οξφόρδης, Gulmira Rzaeva.
Όπως είπε, τα έργα στο κοίτασμα Shah Deniz 2 στην Κασπία Θάλασσα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου από το κοίτασμα έως τα σύνορα της Γεωργίας με την Τουρκία έχει ολοκληρωθεί κατά 85%, το 70% του αγωγού Trans-Anatolian (TANAP) στην Τουρκία έχει κατασκευαστει, όπως έχει κατασκευαστεί και το 50% του αγωγού Trans- Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.
Τονίζει δε, ότι όπως δείχνουν όλα, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και θα αρχίσει η παροχή φυσικού αερίου το 2018 στην Τουρκία και το 2020 στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
Σημειώνει, ότι προς το παρόν ο ΤΑΡ θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο μόνο την Ελλάδα (1 δισ. κ.μ. ετησίως), την Βουλγαρία μέσω του κάθετου στον ΤΑΡ αγωγού IGB με περίπου 1 δισ. κ.μ. ετησίως και την Ιταλία με 8 δισ. κ.μ. ετησίως.
Επισημαίνει, ότι οι ανάγκες της Ευρώπης για φυσικό αέριο στο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει ένα δίκτυο αγωγών για την τροφοδοσία των κρατών της.
Ερωτηθείσα με αφορμή της εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και τους υπό συζήτηση αγωγούς Ισραήλ-Τουρκίας και EastMed και κατά πόσο αυτή θα είναι ανταγωνιστικοί στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η Rzaeva υπογραμμίζει, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής τους και δεν είναι ούτε καν ακόμη στο στάδιο της λήψης επενδυτικών αποφάσεων.
Εκτιμά δε, ότι δεδομένου ότι η κατάσταση στην αγορά είναι αρκετά περίπλοκη λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα για τους επενδυτές και λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού, είναι απίθανο αυτά τα νέα εναλλακτικά σχέδια να τραβήξουν επενδύσεις και να αρχίσει η κατασκευή τους.
Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, συπληρώνει, η όλη διαδικασία μέχρι την υλοποίησή τουης θα διαρκέσει τουλάχιστον 7-8 χρόνια.
Τονίζει ακόμη, ότι εφόσον αυξηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, θα μπορούσε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του Νότιου Διαδρόμου με την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στο Αζερμπαϊτζάν από το γειτονικό Τουρκμενιστάν και θα συνδέεεται με τον Southern Gas Corridor, με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα εναλλακτικά σχέδια που συζητούνται σήμερα.
Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να ενισχυθεί η δυναμικότητα του ΤΑΡ με ρωσικό φυσικό αέριο, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το αίτημα της Gazprom να κάνει χρήση του αγωγού στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης