Αναλύσεις

UBS: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να γίνει πιο επιτακτική με την εκλογή του Trump

UBS: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να γίνει πιο επιτακτική με την εκλογή του Trump
Ο ΟΠΕΚ μπορεί να βρεθεί κάτω από πρόσθετη πίεση για να αναλάβει δράση σύμφωνα με τους αναλυτές
Η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ αυξάνει την πίεση στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αποφύγουν μία δραματική πτώση των τιμών, σύμφωνα με την UBS.
Όπως δήλωσε ο αναλυτής της Giovanni Staunovo «ακόμη και αν η αγορά πετρελαίου εξισορροπήσει ξανά, η βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα κάνει ευάλωτες τις τιμές του πετρελαίου σε μία πτώση, καθιστώντας επείγουσα ανάγκη για τον ΟΠΕΚ να δράσει».
Ο Donald Trump έχει αμφισβητήσει εδώ και καιρό τις συμφωνίες για την Κλιματική Αλλαγή και τον περιορισμό της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό να επιχειρήσει μια επιβράδυνση ή και ανατροπή της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι αρνητικό για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες καθοδηγούν αυτή τη στιγμή την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, καθώς ο Trump έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τη Λατινική Αμερική και την Ασία.
Επιπλέον, η νίκη του μπορεί να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές με την αύξηση των αποθεμάτων στην ήδη πλούσια αγορά πετρελαίου, καθώς έχει υποσχεθεί να «ανοίξει όλα τα ομοσπονδιακά εδάφη και χωρικά ύδατα για την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων» και να αναβιώσει την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης