Ευρώπη

Εκτός προτύπων της ΕΕ οι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στα Δυτικά Βαλκάνια

Εκτός προτύπων της ΕΕ οι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στα Δυτικά Βαλκάνια
Τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕ εισήγαγε ένα νέο πρότυπο, που ονομάζεται BREF LCP και ορίζει τις καλύτερες τεχνικές για τον έλεγχο της ρύπανσης του αέρα, του νερού και του εδάφους, καθώς και τα όρια εκπομπών αερίων.
Σχεδόν το σύνολο των νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών που κατασκευάζονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δεν συμμορφώνονται με τα πρόσφατα εγκεκριμένα πρότυπα της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει η νέα ανάλυση της CEE Bankwatch Network, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA.
Όπως δήλωσε η συντονίστρια έρευνας της CEE Bankwatch Network, Pippa Gallop, «οι κατασκευαστές των εργοστασίων αυτών φυσικά καθυστερούν τα έργα κάνοντας αναθεωρήσεις και λαμβάνοντας μέτρα, για να τα προσαρμόσουν στα νέα πρότυπα» τονίζοντας ότι «αν δεν το κάνουν τώρα, θα πληρώσουν αργότερα».
Συμπλήρωσε δε, ότι «το πρόσθετο κόστος που θα φέρουν τα νέα πρότυπα, είναι μια προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις, ότι ο άνθρακας σύντομα θα γίνει μια άχρηστη πηγή ενέργειας».
Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕ εισήγαγε ένα νέο πρότυπο, που ονομάζεται BREF LCP και ορίζει τις καλύτερες τεχνικές για τον έλεγχο της ρύπανσης του αέρα, του νερού και του εδάφους, καθώς και τα όρια εκπομπών αερίων.
Όπως αναφέρει το IBNA, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσίες, δηλώνοντας ότι το πρότυπο της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί ως βάση, για τις άδειες που χορηγούνται για την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών και τα πρότυπα αυτά αναμένεται να εφαρμοστούν, μόλις τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης