Δύο διαγωνισμοί πρασινίζουν την Αθήνα- Στην τελική ευθεία Βοτανικός και Ελαιώνας

Δύο διαγωνισμοί  πρασινίζουν την Αθήνα- Στην τελική ευθεία Βοτανικός και Ελαιώνας
Διαγωνισμός και για  σύμβουλο για την κατάρτιση του επιχειρησιακού του σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων – ΕΣΕΚΚ και στις 7 δημοτικές κοινότητες

Με δύο διαγωνισμούς για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, μπαίνουν οι βάσεις για μια πιο βιώσιμη Αθήνα. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου που θα δημιουργηθεί στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντωμεταξύ, αναζητείται εξωτερικός σύμβουλος για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου με το οποίο θα εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι σε κάθε γωνιά της Αθήνας.

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της Αθήνας έκτασης 215 στρεμμάτων στον Ελαιώνα δόθηκε με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης και των όρων του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την εκκίνηση του διαγωνισμού, ύψους 37,2 ευρώ, για τα «Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα».

Πρόκειται για τη μία από τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις, που πλαισιώνουν το έργο κατασκευής της μεγάλης αρένας του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναζωογόνησης της περιοχής. Το εν λόγω έργο αφορά ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, τη διαμόρφωση περιοχών πρασίνου και πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Επίσης, περιλαμβάνει τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο. Ακόμη, τη διαμόρφωση εισόδου - εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από/προς τον σταθμό μετρό Ελαιώνα.


βοτανικός.JPG
Αφορά, συγχρόνως, διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Ως χώρος πρασίνου στο σύνολό του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτήρια, έχει χαρακτηριστεί και το ακίνητο του Ναυτικού Οχυρού, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής του Ελαιώνα και βόρεια της Ιεράς Οδού, έκτασης περίπου 110 στρ., και προβλέπεται η ανάπλασή του.

Συνολικά, κατά τη διαμόρφωση του πάρκου, θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα καθώς και 102.000 θάμνοι. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.


Βοτανικός_1.JPG

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου στο δυτικό τμήμα της Αθήνας, θα συμπληρωθεί ένας νοητός κύκλος μεγάλων αστικών «πνευμόνων» πρασίνου (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.), που θα συμβάλλει στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων αναζητά μέσω ανοιχτού διαγωνισμού σύμβουλο για την κατάρτιση του επιχειρησιακού του σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων – ΕΣΕΚΚ και στις 7 δημοτικές κοινότητες. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλης, μέσω της απόκτησης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Σε αυτό το πλαίσιο ο ανάδοχος θα προχωρήσει σε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και η κατάταξη των χώρων σε κατηγορίες, όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία, καθώς και σε ιεράρχηση βάσει αναγκαιότητας για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων ή Δημοτικής Κοινότητας.

Στόχος του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», στο οποίο εμπίπτει το εν λόγω έργο, είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και η πολεοδομική αποκατάσταση και εξισορρόπηση της επιβάρυνση που προκαλείται από το αστικό περιβάλλον και την αυθαίρετη δόμηση. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 60.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και φορέας χρηματοδότησης είναι το Πράσινο Ταμείο.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης