AD

Συμφωνία ΗΑΕ με Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για τον διηπειρωτικό σιδηροδρόμο μέσω Αφγανιστάν

Συμφωνία ΗΑΕ με Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για τον διηπειρωτικό σιδηροδρόμο μέσω Αφγανιστάν
Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το οποίο αφορά την «πρακτική ανάπτυξη» μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα διασχίζει το Αφγανιστάν και θα καταλήγει στα θαλάσσια λιμάνια του Πακιστάν - Τα ΗΑΕ προσφέρουν τεχνογνωσία στις υποδομές και ενδεχομένως κεφάλαια για ένα έργο που οι διεθνείς χρηματοδότες έχουν αποφύγει από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία
Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα μεταφορικών υποδομών στην Κεντρική και Νότια Ασία επιχειρούν να κάνουν το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, με τη συμμετοχή πλέον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την «πρακτική ανάπτυξη» ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου που θα διασχίζει το Αφγανιστάν και θα συνδέει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας με τα θαλάσσια λιμάνια του Πακιστάν.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ προσθέτει στο εγχείρημα σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα των υποδομών, των logistics και των μεγάλων επενδυτικών έργων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής χρηματοδοτικής εμπλοκής. Ωστόσο, το έργο παραμένει αντιμέτωπο με σοβαρές τεχνικές, οικονομικές και κυρίως γεωπολιτικές προκλήσεις, με τις σχέσεις Αφγανιστάν–Πακιστάν και το κλειστό χερσαίο σύνορο των δύο χωρών να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια.

Σύμφωνα με το OilPrice Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν ενδέχεται να έχουν βρει έναν τρόπο χρηματοδότησης ενός διηπειρωτικού σιδηροδρόμου μέσω Αφγανιστάν, ο οποίος θα επέτρεπε στις εξαγωγές της Κεντρικής Ασίας να αποκτήσουν πρόσβαση στα θαλάσσια λιμάνια του Πακιστάν.

Αξιωματούχοι μεταφορών των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο αφορά την «πρακτική ανάπτυξη» της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Καζακστάν.

Η Αστάνα και η Τασκένδη έχουν υποστηρίξει ένθερμα την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου μέσω Αφγανιστάν, αλλά δεν διαθέτουν από μόνες τους τους οικονομικούς πόρους και την τεχνική τεχνογνωσία που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Η συμμετοχή των ΗΑΕ φαίνεται να καλύπτει αυτές τις ελλείψεις, δημιουργώντας μια πιθανή οδό για την έναρξη της κατασκευής.

«Τα ΗΑΕ διαθέτουν διεθνή εμπειρία στις μεταφορικές υποδομές, στα logistics και στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων», αναφέρει η ανακοίνωση του Καζακστάν. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά σε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Δυσκολία στην προσέλκυση κεφαλαίων

Λόγω της έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, το σιδηροδρομικό έργο έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσέλκυση υποστήριξης από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει την κατασκευή ενός τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 75 χιλιομέτρων, που συνδέει το Χαϊρατόν —το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Άμου Ντάρια από τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν— με τη βόρεια αφγανική πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Στόχος του μνημονίου είναι «να διασφαλιστεί η συγκοινωνιακή συνδεσιμότητα μεταξύ Κεντρικής και Νότιας Ασίας και να δημιουργηθούν πρόσθετες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, των logistics και των επενδύσεων».

Το πρώτο βήμα που προβλέπει το έγγραφο είναι η εκπόνηση «τεχνικών και οικονομικών μελετών και αναλυτικών αξιολογήσεων». Οι εργασίες σχεδιασμού θα προσδιορίσουν επίσης το εύρος των «απαραίτητων σιδηροδρομικών υποδομών και των συναφών εγκαταστάσεων» που απαιτούνται για τη διέλευση της γραμμής από το ορεινό έδαφος του Αφγανιστάν.

Οι τρεις υπογράφοντες θα επιδιώξουν επίσης τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχολείται με τις «τεχνικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές» του σιδηροδρομικού έργου.

Ακόμη και αν η νέα συνεργασία καταφέρει να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές και τεχνικές προκλήσεις, το έργο του σιδηροδρόμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο: τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένα επεισόδια βίας κατά τον τελευταίο χρόνο και είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης