Τελευταία Νέα
Αφιέρωμα ΑΠΕ

Κώστας Ξιφαράς για ενεργειακή κρίση: Ανάχωμα ή καταλύτης εξελίξεων στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης;

Κώστας Ξιφαράς για ενεργειακή κρίση: Ανάχωμα ή καταλύτης εξελίξεων στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης;
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία αύξησης της ποσότητας LNG που προμηθευόμαστε

Η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες πυροδότησε, πέρα από εκθετική άνοδο του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, μια σειρά εξελίξεων θέτοντας σε προτεραιότητα την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο και την εξεύρεση άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων λύσεων στη βάση ενδελεχούς σχεδιασμού. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι επιπτώσεις της τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία είναι σημαντικές και καλούμαστε να συμβάλλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό προκειμένου να διαφυλαχτεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόστους ενέργειας και των τιμών που αυτό συμπαρασύρει.

Η γρήγορη απάντηση στα προβλήματα που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, δόθηκε διεθνώς με μια -προσωρινή- επιστροφή στα συμβατικά καύσιμα. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ωστόσο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, ουσιαστικά αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η ενεργειακή κρίση κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης που, πέρα από την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, θα δώσει  οριστικές λύσεις σε θέματα ενεργειακής αυτονομίας. Το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο-γέφυρα προς τις ενεργειακές λύσεις με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συνάπτει στρατηγικές συμμαχίες, συμμετέχει στα ενεργειακά τεκταινόμενα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επενδύει σε κρίσιμες υποδομές που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα και θα διασφαλίζουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

14_36.jpg


Oι προτεραιότητες της ΔΕΠΑ

Από την ίδρυσή της, η  ΔΕΠΑ Εμπορίας ενέχει αποφασιστικό ρόλο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας,  σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Στην παρούσα φάση, πρωταρχικό μέλημά μας αποτελεί η ασφάλεια εφοδιασμού και, προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους προμηθευτές μας, τόσο για τα μακροχρόνια συμβόλαιά LNG όσο και για τα spot φορτία, προκειμένου να είμαστε σε θέση να καλύψουμε οποιαδήποτε διακύμανση υπάρξει. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες προμήθειας τόσο της χώρας μας όσο και γειτονικών χωρών που προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για να το πετύχουμε αυτό, φροντίσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε παλαιότερες συμβάσεις ώστε να επιτύχουμε ευνοϊκότερους όρους αλλά και να κλείσουμε νέες συμφωνίες, που αποτελούν κλειδί στην επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη με την TotalEnergies για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh, με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του μηχανισμού τιμολόγησης του αερίου TTF, ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα.

Εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, επιταχύνεται η υλοποίηση στρατηγικών υποδομών, με τις οποίες ενισχύουμε  και διαφοροποιούμε τις οδεύσεις και τις πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε μία σειρά υποδομών και διεθνών projects που πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU). Τα έργα αυτά θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν  να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία αύξησης της ποσότητας LNG που προμηθευόμαστε. Όλα τα  έργα υποδομών, όπως η Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, λειτουργούν σε συνέργεια. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που κατασκευάζεται από την Gastrade, με συμμετοχή κατά 20% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα διπλασιάσει τη δυνατότητα της  Ελλάδας να αεριοποιεί φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2023 και, μαζί με τη Ρεβυθούσα, θα αυξήσει τη δυναμικότητα σε πάνω από 10 δισ. κυβικά, δίνοντας μας τη δυνατότητα να καλύψουμε όχι μόνο τις δικές μας ενεργειακές ανάγκες αλλά και άλλων χωρών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.


69_2.jpg


Το business plan του Ομίλου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, που ξεκίνησε  πριν την κρίση και αποτυπώνεται στο business plan που καταρτίστηκε και υλοποιείται, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της και τη χρήση του φυσικού αερίου, υιοθετώντας παράλληλα μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά στη στροφή προς τις πράσινες μορφές ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής αυτής, καθώς, χάρη σε αυτόν τον σχεδιασμό και τον μετασχηματισμό της σε καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί όχι μόνο να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει την κρίση ως επιταχυντή εξελίξεων στην όλη διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εισέλθει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, η κατασκευή των οποίων ξεκινά το καλοκαίρι. Παράλληλα, παραμένουμε συνεπείς στις επενδύσεις στο φυσικό αέριο, ώστε να επεκταθεί η χρήση του ακόμα και σε περιοχές εκτός εγκατεστημένου δικτύου, να προωθηθεί η αεριοκίνηση αλλά και η χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο. Τέλος, προετοιμάζουμε το έδαφος για την εισαγωγή των ανανεώσιμων αερίων στο ενεργειακό μείγμα με τον σχεδιασμό πιλοτικών έργων υδρογόνου και βιομεθανίου.

Ανταποκρινόμενοι στον ρόλο μας ως θεματοφύλακες της ενεργειακής ασφάλειας τη χώρας, προχωράμε με σχέδιο και σύνεση, πάνω στις ισχυρές βάσεις που έχουμε χτίσει και σύμφωνα με τους πλέον σύγχρονους όρους εταιρικής διακυβέρνησης. Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία του πλαισίου και των προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας.

*Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης