Τελευταία Νέα

Β. Πετκίδης (Mediterranean Gas): Το ARGO FSRU θα είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Β. Πετκίδης (Mediterranean Gas): Το ARGO FSRU θα είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Ο τερματικός σταθμός ARGO FSRU στο Βόλο, είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην καρδιά της Μεσογείου και στο κέντρο του Εθινικού Συστήματος Mεταφοράς Φυσικού Αερίου, με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως

Την αισιοδοξία του για το για τον πλωτό σταθμό FSRU Αργώ που προβλέπεται να εγκατασταθεί στο Βόλο, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mediterranean Gas που αναπτύσσει το έργο Β. Πετκίδης.

Ο κ. Πετκίδης μίλησε για τον εν λόγω project, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει για την εισαγωγή και αποθήκευση LNG στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον ξένων ενεργειακών επενδυτών για την εμπλοκή τους στο επενδυτικό σχήμα, ενώ προσδιόρισε το 2025 ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο τερματικός σταθμός.

4444_9.jpg



Πόσο αισιόδοξος είστε σχετικά με την πορεία του
Market Test για τον τερματικό σταθμό ARGO FSRU;

Η Mediterranean Gas ξεκίνησε την κατανομή της δυναμικότητας (open season), μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Απευθυνόμαστε σε μεγάλες και μικρότερες εταιρίες της αγοράς, καθώς το έργο θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, δηλαδή επαναεριοποίηση, αποθήκευση, φόρτωση φορτηγών LNG, CNG, LNG Bunkering, LNG μικρής κλίμακας για τα νησιά και όλα αυτά με πολύ ευέλικτους όρους και προϋποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει θετικά μηνύματα και όταν καταλήξει η περίοδος τη μη δεσμευτικής προσφοράς θα τα ανακοινώσουμε. Αισθανόμαστε αισιόδοξοι γιατί από ό,τι φαίνεται παγκόσμιες εταιρίες στο χώρο της ενέργειας έχουν κατανοήσει ότι, όπως διαφάνηκε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για το LNG που έλαβε χώρα στην Αθήνα, η χώρα μας σκοπεύει να λειτουργήσει ως εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη. Το ARGO FSRU στο Βόλο θα αυξήσει τη χωρητικότητα εισαγωγής και αποθήκευσης ΥΦΑ για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ποια είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα παρέχει το έργο ARGO; Δώστε μας κάποια στοιχεία του FSRU σχετικά με το ύψος της επένδυσης, τη δυναμικότητα και τους στόχους του;

Το ARGO FSRU είναι ένα εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και θα αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής και αποθήκευσης σε όλες τις βαλκανικές χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο τερματικός σταθμός ARGO FSRU στο Βόλο, είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην καρδιά της Μεσογείου και στο κέντρο του Εθινικού Συστήματος Mεταφοράς Φυσικού Αερίου, με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, στη μέση του ΕΣΜΦΑ, προσφέροντας υψηλή πίεση και βιωσιμότητα στο σύστημα και ευελιξία στους χρήστες του τερματικού, ενώ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με διασυνοριακή προοπτική, συνδέοντας την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη.  Το ARGO FSRU υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και ενεργειακή ασφάλεια, σε πολύ μακροπρόθεσμη βάση. Το ARGO FSRU θα είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 3ο τρίμηνο του 2023, με αναμενόμενες ημερομηνίες εμπορικής λειτουργίας στις αρχές του 2025 και ύψος επένδυσης 400 εκατ. ευρώ.

90_51.JPG

Ποια είναι η μορφή του επενδυτικού σας σχήματος; Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την παρουσία διεθνών επενδυτών στο σχήμα;

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε στρατηγικό σημείο αναφοράς για την ενέργεια. Γίνεται εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στις γείτονες χώρες και την Ευρώπη, χάρη στην ενεργειακή μας στρατηγική και ειδικότερα στον τομέα του LNG και του φυσικού αερίου. Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, και ευέλικτες υποδομές εισαγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών-επενδυτών και είμαστε σε  προχωρημένες συζητήσεις για μία τελική συμφωνία. Το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Μediterranean Gas κατέχουν σήμερα οι εταιρίες NORION Ltd, VAPIANDO Ltd, Goldenport Marine Ltd.

Έχετε οριστικοποιήσει συμφωνίες για προμήθεια LNG με διεθνείς προμηθευτές;

Στόχος της εταιρίας είναι ο τερματικός σταθμός ARGO να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2025, παρέχοντας πολλαπλές υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ΦΑ. Στo πλαίσιo αυτό η Mediterranean Gas έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την ExxonMobil για την ανάπτυξη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης