Διώρυγα Gas: Ένα έργο στρατηγικής σημασίας από τoν όμιλο της Motor Oil

Διώρυγα Gas: Ένα έργο στρατηγικής σημασίας από τoν όμιλο της Motor Oil

Πώς ο μεγάλος ενεργειακός Όμιλος οδηγεί την πράσινη μετάβαση με ένα έργο- ορόσημο που αφορά σε  ένα πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, Floating Storage and regasification Unit (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (YΦΑ).

Η ενεργειακή κρίση και οι συνεπακόλουθες -συνεχείς- προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία και το ελληνικό και παγκόσμιο επιχειρείν έχουν φέρει στο προσκήνιο μία μεγάλη ανάγκη. Εκείνη της γρήγορης ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων ενέργειας, καθώς και της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Πλέον, η ενεργειακή ασφάλεια έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα στην εθνική ατζέντα, αλλά και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των μεγάλων ενεργειακών Ομίλων.

Ο Όμιλος Motor Oil με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και με μια σπουδαία πορεία 50 χρόνων στο ενεργειακό σκηνικό στη χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, πρωτοπορεί και εξελίσσεται διαρκώς υλοποιώντας έργα που ανοίγουν τον δρόμο για μια καθαρότερη ενέργεια και ένα βιώσιμο μέλλον. Η Διώρυγα Gas FSRU είναι ένα έργο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο Motor Oil και απαντά στην ενεργειακή πρόκληση της σύγχρονης εποχής ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού, καθιστώντας την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών σε τροφοδοσία φυσικού αερίου αλλά είναι προετοιμασμένη υποδομή και για το μέλλον υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής όπως cold ironing (ηλεκτρδότηση από την στεριά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και υποδοχή υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Μια καινοτόμα και στρατηγικής σημασίας υποδομή

Η Διώρυγα Gas είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ [Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο], θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τα σχετικά προϊόντα δυναμικότητας, μέσα από αυτό το ιδιαίτερα καινοτόμο έργο, θα προσφερθούν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η φόρτωση βυτιοφόρων ΥΦΑ και οι υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων είτε της ακτοπλοΐας είτε μεγαλύτερων πλοίων.   

Αυτή η νέα υποδομή που ετοιμάζει ο Όμιλος Motor Oil είναι εξέχουσας σημασίας και υλοποιείται σε μία ιδιαίτερα κομβική εποχή που αναμένεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και της μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Επιπλέον, η νέα αυτή πύλη εισόδου φυσικού αερίου θα βοηθήσει και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς φυσικού αερίου.

Περαιτέρω η ανάπτυξη της δραστηριότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ως εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών έναντι των συμβατικών καυσίμων στον τομέα της αυτοκίνησης, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων.

Επιπρόσθετα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέων πυλών εισόδου ΥΦΑ για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξυπηρέτηση των αναγκών όχι μόνο της Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά ακόμα και για την Κεντρική Ευρώπη. Η προμήθεια ΥΦΑ άλλωστε αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για την απεξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές αερίου αγωγού χωρίς γεωπολιτικούς ή άλλους περιορισμούς.

Έργο στρατηγικής σημασίας

Αναμφίβολα, το έργο χαρακτηρίζεται «ορόσημο» και όχι άδικα, καθώς θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη στρατηγικών εθνικών ενεργειακών στόχων ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού. Αξίζει να σταθεί κανείς σε 5 σημεία που συνοψίζουν τη στρατηγική σημασία του συγκεκριμένου έργου:

1.  Αποτελεί νέο σημείο εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μάλιστα στον Νότο όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 80% της κατανάλωσης και σήμερα υπάρχει μόνο ένα σημείο εισόδου. Η ΔΙΩΡΥΓΑ θωρακίζει την ελληνική υποδομή φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτροπαραγωγής προσθέτοντας σιγουριά και τεχνική επάρκεια ακόμη και σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή προβλήματος της υφιστάμενης υποδομής ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

2. Αποτελεί νέα ενεργειακή πύλη προς τις ευρωπαϊκές αγορές της ΝΑ Ευρώπης μειώνοντας την ενεργειακή απομόνωση και παρέχοντας διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού χωρίς γεωπολιτικούς περιορισμούς. Το αέριο από την ΔΙΩΡΥΓΑ μπορεί να δώσει επιλογές εκτός από την Βαλκανική και την Ιταλία ακόμη και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία. 

3. Η χρήση του ΥΦΑ ως «μεταβατικού καυσίμου» στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξυπηρετεί την ενεργειακή βιωσιμότητα της ΕΕ και της Ελλάδας και τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα, όχι μόνο για τους μεγάλους καταναλωτές αλλά και για κάθε πόλη και βιομηχανία  που θα υποδεχθεί εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας.

4. Παρέχει ανοικτές και ανταγωνιστικές υποδομές για την προώθηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των τιμών στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αγορά προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

5. Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού για την αντιμετώπιση ακραίων ενεργειακών αναγκών με την αύξηση της ελληνικής δυναμικότητας αποθήκευσης ΥΦΑ στην Ελλάδα κατά 170.000 περίπου κυβικά μέτρα.  

Υψηλή αξία και μετρήσιμα πλεονεκτήματα

Σε μία εποχή αλλεπάλληλων προκλήσεων οι μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι οφείλουν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από στοχευμένες επενδύσεις και σύγχρονα έργα. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν και με την εμπειρία 50 χρόνων στο ενεργειακό προσκήνιο της χώρας, ο Όμιλος Μotor Oil ανέλαβε το έργο της Διώρυγα Gas που «εγκαινιάζει» μια ανοικτή και ευέλικτη ενεργειακή υποδομή εισαγωγής ΥΦΑ με πληθώρα πλεονεκτημάτων. Αρχικά, ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με επαύξηση της συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης ΥΦΑ κατά 80% (επιπλέον ~180.000 m3 ΥΦΑ). Ισχυρό επίσης πλεονέκτημα είναι και η δημιουργία μιας νέας πύλης εισόδου ΥΦΑ στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς και στα δίκτυα φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον πλεονεκτήματα θα πρέπει να θεωρούνται η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου, η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και η εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου Διώρυγα Gas θα προσφέρει ευέλικτες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους χρήστες ΥΦΑ προσφέροντας  διάφορα προϊόντα. Η Διώρυγα Gas θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα, προσφέροντας δυνατότητα διπλών εκφορτώσεων μεγάλων δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ (μεγέθους Q-Max). Ταυτόχρονα λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της τοποθεσίας και της δυνατότητας ανάπτυξης χερσαίου σταθμού βυτιοφόρων ΥΦΑ, μπορεί να παρέχει εύκολα και γρήγορα φυσικό αέριο στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου, του Πύργου, και της Δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί λοιπόν να παίξει ρόλο βασικού καταλύτη για την ανάπτυξη της αναδυόμενης αγοράς ΥΦΑ μικρής κλίμακας τόσο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Το έργο προσφέρει και επιπλέον οφέλη στον τελικό καταναλωτή, καθώς θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά ΥΦΑ (δηλαδή χαμηλότερες τιμές προμήθειας) και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Είναι επομένως ένα έργο που θα συμβάλει στην πρόσβαση στην ενέργεια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συμπερασματικά, η γεμάτη -διαρκείς- αναταραχές σύγχρονη εποχή απαιτεί καινοτόμες λύσεις που θωρακίζουν τη χώρα αλλά και το επιχειρείν από κάθε πρόκληση. Η Μotor Oil οδηγεί τις εξελίξεις, πρωτοπορεί και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που απαντούν στις απαιτήσεις τις επόμενης ημέρας. Μιας ημέρας που οφείλει να είναι βιώσιμη, πράσινη και ενεργειακά αυτόνομη. Η Διώρυγα Gas θα συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού τόσο της χώρας μας όσο και των περιφερειακών αγορών, μέσω της δυνατότητας να υποδέχεται φορτία ΥΦΑ από διάφορες χώρες όπως: Αλγερία, Αίγυπτος, Νιγηρία, Νορβηγία, Περού, Κατάρ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ΗΠΑ καθώς και φορτία ΥΦΑ που προέρχονται από άλλους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες. Καθίσταται πλέον σαφές πως εναλλακτικές και ευέλικτες μορφές ενέργειας όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα απασχολήσουν την ενεργειακή σκηνή έντονα, με τη Motor Oil να έχει ήδη επενδύσει σε αυτό αφού προσφέρει μια καθαρότερη και ενεργειακά πιο αποδοτική εναλλακτική λύση χωρίς ενδοιασμούς για το μέλλον αφού θα είναι μια υποδομή τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο με τις καθαρότερες τεχνολογίες (πράσινη ηλεκτροδότηση και υδρογόνο).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης