Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

Ένας χρόνος διανομής λιπασμάτων και δενδρυλλίων από τον ΤΑΡ σε αγρότες της Β. Ελλάδας

tags :
Ένας χρόνος διανομής λιπασμάτων και δενδρυλλίων από τον ΤΑΡ σε αγρότες της Β. Ελλάδας
Υλοποιώντας το «πρόγραμμα «Βιοτικής Στήριξης και Μεταβατικής Υποστήριξης Ευάλωτων Ομάδων», σκοπός της κοινοπραξίας είναι η αποκατάσταση και –όπου δυνατόν η βελτίωση– της παραγωγής, του εισοδήματος ή των συνθηκών ζωής ατόμων που επηρεάζονται από το έργο

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε τον Φεβρουάριο από την έναρξη του προγράμματος LATS, το οποίο υλοποιεί εθελοντικά η κοινοπραξία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), για τη διανομή δωρεάν λιπασμάτων και δενδρυλλίων αποκατάστασης, προς όφελος των κατόχων και χρηστών γης που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου.

Έτσι, έως αυτή τη στιγμή έχουν διανεμηθεί πάνω από 1.264 τόνοι λιπασμάτων και 8.590 δενδρύλλια σε 4.000 και πλέον δικαιούχους στη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Το LATS αποτελεί αρκτικόλεξο της επίσημης επωνυμίας του προγράμματος Livelihood Assistance and Transitional Support (που στα ελληνικά αποδίδεται ως πρόγραμμα «Βιοτικής Στήριξης και Μεταβατικής Υποστήριξης Ευάλωτων Ομάδων») και έχει σκοπό να αποκαταστήσει και -όπου δυνατόν να βελτιώσει- την παραγωγή ή/και το εισόδημα ή/και τις συνθήκες ζωής αγροτών και ιδιοκτητών αγροτεμαχίων στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται το έργο.

Πρόκειται για δέσμευση του ΤΑΡ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου Πλάνου Αποκατάστασης Διαβίωσης (ΠΑΔ) που έχει σχεδιάσει για κάθε μία από τις τρεις φιλοξενούσες τον αγωγό χώρες – την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Οι πιο πρόσφατες διανομές πραγματοποιήθηκαν τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου 2020 στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Σερρών, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Πέλλα, Προβατάς, Καλόκαστρο και Πεντάλοφος.



H κοινοπραξία κατασκευής του ΤΑΡ διένειμε δωρεάν δενδρύλλια στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων
 

Όδευση μέσω 11.000 γεωτεμαχίων
 

Στην Ελλάδα, ο αγωγός TAP διασχίζει τρεις Περιφέρειες της χώρας (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) σε συνολικό μήκος 550 χλμ.

Ο αγωγός επηρεάζει πάνω από 11.000 γεωτεμάχια (ιδιωτική και δημόσια ή δημοτική γη) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες, και περί τους 15.000 ιδιοκτήτες και καλλιεργητές, οι οποίοι διαμένουν σε 148 κοινότητες (30 Δήμους).

Έτσι, δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιοκτήτες και καλλιεργητές, η γη των οποίων έχει επηρεαστεί από τον ΤΑΡ για την κατασκευή του αγωγού και των υπέργειων εγκαταστάσεών του.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά 1.264,48 τόνοι λιπασμάτων έχουν διανεμηθεί μέσω του LATS σε 4.162 επηρεαζόμενα άτομα που είναι ιδιοκτήτες ή χρήστες 7.653 γεωτεμαχίων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη διανεμήθηκαν 537.600 κιλά σε 1.715 επηρεαζόμενους για 3.372 γεωτεμάχια, στην Κεντρική Μακεδονία 493,400 κιλά σε 1.709 επηρεαζόμενους για 2.977 γεωτεμάχια, και στη Δυτική Μακεδονία 233,480 κιλά σε 738 επηρεαζόμενους για 1.304 γεωτεμάχια.

Επίσης, από την έναρξη του προγράμματος, ο ΤΑΡ έχει διαθέσει συνολικά 8.590 δενδρύλλια σε 213 καλλιεργητές.

Τα είδη που έχουν διανεμηθεί ξεκινούν από ελιές, αμυγδαλιές, μηλιές, κερασιές, καρυδιές και ροδακινιές, ενώ φτάνουν μέχρι kiwi, αρώνια, λωτούς, ροδιές και κυδωνιές.



Μέσω του προγράμματος παραδόθηκαν 1.264,48 τόνοι λιπασμάτων σε 4.162 ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων


Στήριξη καλλιεργητών – ιδιοκτητών
 

Εκτός από τη δωρεάν παροχή λιπασμάτων και δεντρυλλίων, μέσω του LATS υλοποιούνται και άλλες δράσεις στήριξης ατόμων, η γη των οποίων επηρεάζεται από την υλοποίηση του αγωγού, όπως με την παροχή βοήθειας για την απόδειξη δικαιώματος κυριότητας επί ακινήτου.

Επίσης, σκοπός του προγράμματος είναι και η συνδρομή καλλιεργητών και ιδιοκτητών αγροτεμαχίων τα οποία μισθώθηκαν προσωρινά για τις υπέργειες εγκαταστάσεις του ΤΑΡ, με τη στήριξη των προσπαθειών τους για την εξασφάλιση κατάλληλης γης αντικατάστασης και αποκατάστασης του βιοπορισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του LATS, παρασχέθηκε σε πολλούς δικαιούχους κατάλληλη μεταβατική υποστήριξη για την εκμετάλλευση της γης αντικατάστασης.

Επιπλέον, μετά την επαναφορά των προσωρινά μισθωμένων εκτάσεων, το πρόγραμμα συνέδραμε στη διασφάλιση της επιτυχούς αποκατάστασης και επαναφοράς των αγροτεμαχίων, για την εκ νέου καλλιέργειά τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης