Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

«Ευδοκίμησε» το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ

«Ευδοκίμησε» το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ

Η πρωτοβουλία του ΤΑΡ διευρύνει τους ορίζοντες του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα με τα προϊόντα - πρεσβευτές

Σημαντική παρακαταθήκη για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας αφήνει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) με την πρωτοβουλία του «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ», η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη που ανέλαβε και τη διαχείριση του προγράμματος.

Στην εν λόγω πρωτοβουλία, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ μετείχαν ως φορείς η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αφήνει σημαντική κληρονομιά, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, έχοντας στην κατοχή τους σύγχρονα γνωστικά και τεχνολογικά μέσα, που θα δώσουν νέες προοπτικές στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα

jhjjjjjj45


 

Βασική επιδίωξη

Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι τα οκτώ είδη τοπικών προϊόντων, στα οποία στράφηκε το πρόγραμμα της ΕΥΔΟΚΙΜΗΣ ΓΗΣ.

Προτεραιότητα των φορέων είναι τα προϊόντα αυτά να επιτελούν τον ρόλο των «πρεσβευτών» των περιοχών προέλευσής τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP και υλοποιήθηκε στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η υποστήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κομβικών τομέων για την ελληνική οικονομία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την υλοποίησή της εφαρμόστηκαν σύγχρονες προσεγγίσεις καλλιέργειας, και επιστημονικές μέθοδοι γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών προώθησης στην αγορά.

rerer90

 

Οι άξονες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πάνω σε δύο άξονες, την εκπαίδευση/συμβουλευτική και τη γενετική και βιοχημική ανάλυση.

Στο πρώτο σκέλος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσέφερε σε περισσότερους από 700 συμμετέχοντες ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και εξατομικευμένη συμβουλευτική σχετικά με τις βέλτιστες μεθόδους καλλιέργειας, την επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων, καθώς και τις αρχές εμπορίας και διαφήμισης.

Το ΙΝΕΒ από την πλευρά του, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής από τα πεδία της γενετικής και της βιοχημείας, ανέλυσε εκατοντάδες δείγματα των αγροτικών προϊόντων, προσδιορίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους.

Με τον τρόπο αυτό, δημιούργησε μια «γενετική ταυτότητα» που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ξεχωριστών αυτών προϊόντων, υποστηρίζοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία τους – τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Νέες τεχνολογίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήθηκε και ένα υπερσύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο βασισμένο στην τεχνολογία LoRa (Long Range).

Το δίκτυο αυτό μπορεί να παρέχει στους παραγωγούς δωρεάν πληροφορίες, και σε πραγματικό χρόνο, για τις εδαφολογικές και μετεωρολογικές παραμέτρους των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ψηφιακή μεταμόρφωση της ελληνικής υπαίθρου.

Με δυνατότητα υποστήριξης άνω των 30.000 παραγωγών, η νέα αυτή τεχνολογική υποδομή συνιστά σημαντικό βήμα προς το μέλλον και κληρονομιά προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροδιατροφική και εφοδιαστική αλυσίδα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης