AD
Χρηματιστηριο & Asset Management

Αγορές: Kαθώς καταρρέει η παραδοσιακή αντιστάθμιση στην κρίση, δολάριο, αλουμίνιο και σιτηρά επιλέγονται από τους μεγάλους οίκους

Αγορές: Kαθώς καταρρέει η παραδοσιακή αντιστάθμιση στην κρίση, δολάριο, αλουμίνιο και σιτηρά επιλέγονται από τους μεγάλους οίκους

«Δεδομένου ότι οι συσχετίσεις έχουν μετατοπιστεί, η προφανής επανεξισορρόπηση, μεταξύ μετοχών και ομολόγων, και εργαλείων όπως τα ομόλογα που συσχετίζονται με τον πληθωρισμό και ο χρυσός δεν προστατεύουν τα χαρτοφυλάκια», δήλωσε ο Rajeev de Mello, παγκόσμιος διαχειριστής χαρτοφυλακίου μακροοικονομικών στην Gama Asset Mgmt σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg




Οι βασικές υποθέσεις που έχουν υποστηρίξει στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου για δεκαετίες καταρρέουν από την κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν.
Τα κρατικά ομόλογα, τα οποία συνήθως ανεβαίνουν σε τέτοιες περιόδους κινούνται τώρα προς την ίδια κατεύθυνση με τις μετοχές καθώς οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται σε πρωτοφανή αναταραχή.

Την Πέμπτη 13/3, για παράδειγμα, τα ομόλογα υποχώρησαν, στέλνοντας τις αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων σε άνοδο περίπου 9 μονάδων βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,5%.

Στην ίδια κατεύθνυνση κινείται και ο χρυσός που κυμαίνεται στο επίπεδο των 5.000 δολ/ουγγιά.

Αυτό έχει αναγκάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων να κοιτάξουν πέρα ​​από τις παραδοσιακά εγχειρίδια στρατηγικής. Οι στρατηγικές που έχουν αναδυθεί έκτοτε περιλαμβάνουν επιλεγμένες μετοχές, καθώς και επικαλύψεις δικαιωμάτων προαίρεσης όπως και στο credit, μαζί με αύξηση θέσεων στο δολάριο.

Οι κινεζικές μετοχές και το αυστραλιανό δολάριο συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλογών, ενώ για προϊόντα όπως το αλουμίνιο και το σογιέλαιο έχει διαπιστωθεί αύξηση της ζήτησης.

Στην καρδιά της αναδιάταξης βρίσκεται το αυξανόμενο άγχος ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ, εάν πυροδοτηθεί μια διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου,που ταυτόχρονα υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.Χ

Ένα τέτοιο σενάριο θα καταστήσει τη συνήθη απάντηση με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μη διαθέσιμη σε περίπτωση οικονομικής κρίσης ύφεσης. Χωρίς δράση της κεντρικής τράπεζας, το παραδοσιακό 60/40  χαρτοφυλάκιο ενδέχεται για άλλη μια φορά να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

«Δεδομένου ότι οι συσχετίσεις έχουν μετατοπιστεί, η προφανής επανεξισορρόπηση, μεταξύ μετοχών και ομολόγων, και εργαλείων όπως τα ομόλογα που συσχετίζονται με τον πληθωρισμό και ο χρυσός δεν προστατεύουν τα χαρτοφυλάκια», δήλωσε ο Rajeev de Mello, παγκόσμιος διαχειριστής χαρτοφυλακίου μακροοικονομικών στην Gama Asset
Mgmt.
«Η ευκαιρία που δημιουργείται για αποτελεσματικές επιλογές διαφοροποιήσεων κινδύνου έχει περιοριστεί ουσιαστικά».

Η Goldman Sachs Asset Management μείωσε το χαρτοφυλάκιο της σε εκθέσεις που δεν εξασφαλίζουν προστασία - στρατηγικές που περιορίζουν τις απώλειες σε περίπτωση μεγάλου sell off, προχώρησε σε αντισταθμίσεις πιστωτικού κινδύνου και αύξηση μετρητών.

Η Invesco συνέστησε την αγορά commodities που αποστέλλονται μέσω του Στενού του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και των σιτηρών, ενώ τη Gama
 Asset Management έχει συγκεντρώσει μετρητά σε δολάρια και έχει εξασφαλίσει αντιστάθμιση κινδύνου μέσω futures μετοχών.
 
Η Pictet Asset Management έχει μειώσει τις μετοχές, πρόσθεσε δικαιώματα προαίρεσης πώλησης σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα, ενώ αύξησε έκθεση στο δολάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης