Για τη Volkswagen, η Berenberg διατήρησε τη σύσταση «Buy», επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη πρόοδο της βασικής δραστηριότητας του ομίλου και τη στρατηγική «local for local» στην Κίνα, την οποία θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει επαρκώς - Τι λέει για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες
Σε μια νέα φάση εισέρχεται ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτου, με τους βασικούς καταλύτες για τις μετοχές να μετατοπίζονται από τις συνεχείς υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη προς ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, τη μείωση του κόστους και την ανανέωση των προϊόντων. Παράλληλα, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την Κίνα, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και ο έντονος ανταγωνισμός εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον κλάδο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg.
Οι Romain Gourvil και Tommy Whitfield χαρακτηρίζουν την πορεία του κλάδου «δύσκολη» προτού διαμορφωθεί μια συνολικά θετική εικόνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις σε αρκετά μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης.
Όπως σημειώνουν, τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αποτελούν ένα ακόμη βήμα προόδου, δημιουργώντας περιθώρια για πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσουν πλέον και την BMW, ενώ η Volkswagen έχει ήδη δώσει το στίγμα μιας πρωτοφανούς, ως προς το μέγεθος, αναμόρφωσης της βάσης κόστους του ομίλου έως το 2030.
Όπως σημειώνουν, τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αποτελούν ένα ακόμη βήμα προόδου, δημιουργώντας περιθώρια για πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσουν πλέον και την BMW, ενώ η Volkswagen έχει ήδη δώσει το στίγμα μιας πρωτοφανούς, ως προς το μέγεθος, αναμόρφωσης της βάσης κόστους του ομίλου έως το 2030.
Αναβάθμιση της BMW
Η Berenberg αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της BMW σε «Buy» από «Hold», αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 75 ευρώ από 69 ευρώ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προειδοποίηση για τα κέρδη που είχε εκδώσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τον περασμένο Ιούνιο, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα, έχει πλέον διαμορφώσει μια «πολύ πιο σταθερή βάση κερδοφορίας» ενόψει της ημέρας ενημέρωσης των επενδυτών για την κεφαλαιαγορά, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στα θετικά στοιχεία για τη BMW περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη Berenberg, η βελτίωση των περιθωρίων συνεισφοράς που αναμένεται από την πλατφόρμα Neue Klasse, οι δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού του κόστους και οι ενδείξεις ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη έχουν ήδη περάσει από το υψηλότερο σημείο τους. Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών.
Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της BMW. Στα μέσα του 2026, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του αυτοκινητιστικού κλάδου ανέρχονταν σε 42,6 δισ. ευρώ, μέγεθος που, σύμφωνα με τη Berenberg, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια «απόδοση διανομών περίπου 10% σε όλο τον οικονομικό κύκλο».
Υποβάθμιση για τη Stellantis
Στον αντίποδα, η Berenberg υποβάθμισε τη Stellantis σε «Hold» από «Buy», μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 5,10 ευρώ από 7,80 ευρώ.
Οι αναλυτές εντοπίζουν αδυναμίες στη λειτουργική μόχλευση που θα μπορούσε να προκύψει από την ανάκαμψη των όγκων πωλήσεων, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Βόρεια Αμερική. Εκεί, η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους κατά το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των αποστολών οχημάτων.
Η Berenberg περιέκοψε κατά περίπου 15% τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη της Stellantis την περίοδο 2026-2028. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η διαδικασία απομείωσης των αποθεμάτων ενδέχεται να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για τους όγκους πωλήσεων, καθώς τα αποθέματα στη Βόρεια Αμερική πλησιάζουν το επίπεδο των 100 ημερών.
Στο επίκεντρο η Volkswagen
Για τη Volkswagen, η Berenberg διατήρησε τη σύσταση «Buy», επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη πρόοδο της βασικής δραστηριότητας του ομίλου και τη στρατηγική «local for local» στην Κίνα, την οποία θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει επαρκώς.
Οι Renault, Porsche και Mercedes-Benz παραμένουν με σύσταση «Hold», χωρίς αλλαγή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.
Σε επίπεδο ευρύτερων τάσεων, οι αναλυτές της Berenberg διαπιστώνουν ότι ο ρυθμός ανανέωσης των προϊόντων στον κλάδο επιταχύνεται σημαντικά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που καλύπτει η εταιρεία αναμένεται να ανανεώνουν περίπου το 25% των μοντέλων τους κάθε χρόνο την περίοδο 2026-2028, έναντι περίπου 15% ετησίως κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Παράλληλα, η Berenberg εντοπίζει νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες πέρα από τον παραδοσιακό πυρήνα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αμυντική βιομηχανία, τα συστήματα ψύξης κέντρων δεδομένων, η ενεργειακή διαχείριση και η ρομποτική ανθρωποειδών.
www.worldenergynews.gr






