Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους με αρνητικό πρόσημο την Πέμπτη, καθώς οι επίμονοι φόβοι για πληθωρισμό που προκαλείται από την ενέργεια και η στασιμότητα στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή επισκίασαν την ανακούφιση από τα ηπιότερα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, ο DAX της Γερμανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησαν κατά 0,6% ο καθένας, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,1%.
Αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή διατηρεί στο επίκεντρο τις πιέσεις από τον ενεργειακό πληθωρισμό
Ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος που περιορίζει την ανάληψη κινδύνου στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι το επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η στασιμότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί επτά μήνες, δεν έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην άμβλυνση της ανησυχίας στις ενεργειακές αγορές, αφήνοντας τις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου σταθερά σε υψηλά επίπεδα.
Το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος συνεχίζει να αισθάνεται τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο του αυξημένου κόστους καυσίμων.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - μεταξύ άλλων στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία - λόγω απότομων αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης, του ντίζελ και του φυσικού αερίου χονδρικής.
Οι επίμονες πιέσεις στο κόστος έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή του υψηλού πληθωρισμού σε διαρθρωτικό φαινόμενο.
Τα desks συναλλάγματος και επιτοκίων αξιολογούν τα ηπιότερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ
Τα desks συναλλαγών συνέχισαν επίσης να αξιολογούν ένα κύμα οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που ήταν ηπιότερα από το αναμενόμενο και δημοσιεύθηκαν αργά κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Wall Street - μειώνοντας την άμεση πίεση στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων - το συνεχιζόμενο γεωπολιτικό αδιέξοδο και οι περιφερειακές αυξήσεις του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εμποδίσει ένα ευρύτερο ράλι ανακούφισης στους κλάδους των μετοχών.
Οι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, διατηρώντας αυξημένα τα ταμειακά τους αποθέματα καθώς προετοιμάζονται για πρόσθετους περιφερειακούς οικονομικούς καταλύτες και ενημερώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ενόψει του τέταρτου τριμήνου.
www.worldenergynews.gr






