Απόψεις

Η μάχη της κεντροαριστεράς τώρα ξεκινά - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Η μάχη της κεντροαριστεράς τώρα ξεκινά - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Ο νέος χάρτης της κεντροαριστεράς τώρα διαμορφώνεται και οι βραχυπρόθεσμες όσο και μεσοπρόθεσμες προοπτικές του θα είναι καθοριστικές για τις πολιτικές ισορροπίες

Οι δυνάμεις και τα ποσοστά της κεντροαριστεράς είναι κομβικά για την διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης στις εκλογές που έρχονται.
Ο όρος αγγίζει πια ένα ευρύ πολιτικό πεδίο, που στην παρούσα φάση στο συντριπτικό του ποσοστό είναι στην αντιπολίτευση, καθώς η Nέα Δημοκρατία, όπως την ορίζει τουλάχιστον η παραδοσιακή πολιτική οριοθέτηση καλύπτει την κεντροδεξιά.
Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλύπτει ένα μέρος του κέντρου, που μάλιστα δεν είναι και μικρό.

Η μάχη της κεντροαριστεράς θα έχει κινήσεις τακτικής αλλά και πιο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναζητεί εναγωνίως στο ΠΑΣΟΚ στήριξη για να ικανοποιήσει τον στόχο, διαμέσου της συμμαχίας αυτής, που έχει να κάνει με την επιστροφή στην εξουσία. Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την αναμενόμενη ήττα του στις εκλογές θεωρεί τον εαυτό του εν δυνάμει πρωθυπουργό.
Το νέο ΠΑΣΟΚ, όπως έχει προκύψει με τη νέα του ηγεσία, που έκλεισε έναν χρόνο έχει μια πολιτική στόχευση που σε πρώτη προτεραιότητα έχει θέσει την ενδυνάμωση του κόμματος μέσα από μια διακριτή διαφοροποίηση σε σχέση τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με την Αριστερά της Συντήρησης όπως έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της η ΝΔ έχει πιέσει το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία περίοδο και με αφορμή το σκάνδαλο Καϊλλή με στόχο να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις και να εμφανιστεί μια εικόνα αναξιοπιστίας του Κινήματος με βάση «παλιές αμαρτίες».
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε στην Καϊλλή τον χαρακτηρισμό του Δούρειου Ίππου, καθώς στο ρεπορτάζ του χώρου ήταν κοινό μυστικό ότι επρόκειτο η Καϊλλή να θέσει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ατυχούς αποτελέσματος στις επικείμενες εκλογές. Η Καϊλλή είχε χρεωθεί εξάλλου στην πλευρά εκείνων που θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ.

Πεπερασμένος ο χρόνος για τον Τσίπρα

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι προς το παρόν εμφανίζεται να μιλά για συνεργασία με στόχο την μεγάλη Κεντροαριστερά, υπολογίζει σε μια αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ κατά την εκλογική αναμέτρηση αλλά και ενδεχομένων κινήσεων που θα ενεργοποιήσουν αντιδεξιά αντανακλαστικά. Αυτό πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τελικά θα τους «φέρει κόσμο» και η μετεκλογική πόλωση θα τους ευνοήσει με στόχο την ανατροπή της οριακής πλειοψηφίας που θα διαθέτει ενδεχομένως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά, γιατί ο χώρος του κέντρου και δει εκείνου που βλέπει προς την σοσιαλδημοκρατία είναι απαιτητικός και δεν συμβιβάζεται εύκολα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η ανάκαμψη που πέτυχαν τόσο το SPD στην Γερμανία όσο και ο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χρόνο στην διάθεσή του και ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να πιέζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν εκβιάζεται όμως από τον παράγοντα χρόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί τώρα να έχει προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, όμως έχει πλήρη δυστοκία να διεισδύσει στους κεντρώους ψηφοφόρους, όπου μια εδραίωση του ΠΑΣΟΚ θα του κόψει για καλά τον δρόμο, ενώ δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί πάνω από δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.

Με θεσμικό λόγο ο Ανδρουλάκης

Παράλληλα ο λόγος του Ανδρουλάκη αποφεύγει ακρότητες και είναι κατά κανόνα θεσμικός και προγραμματικός, όπως καταγράφηκε και κατά τις ανακοινώσεις του προγράμματος της Κοζάνης, όπου πρώτος έθεσε σε προτεραιότητα προγράμματα υπέρ των νέων στον τομέα της κατοικίας αλλά και στον τομέα της οικονομίας, όπου μίλησε πρόσφατα για ειδικό μηχανισμό χρηματοδότησης των μικρομεσαίων λόγω της ανεπάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης για τον συγκεκριμένο κλάδο. Δεν μίλησε για μια αβρόχοις ποσί κρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά πρότεινε στοχευμένα τεχνικά μέτρα για τα ενεργειακά τιμολόγια.

Και αυτό που ήδη έχει προαναγγείλει είναι η διαχείριση της εντολής μετά την εκλογική αναμέτρηση με ουσιαστικό στόχο την συγκρότηση κυβερνητικής συνεργασίας. Άρα το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να εδραιώσει το δικό του στίγμα στο πολιτικό σκηνικό με ορίζοντα που έχει μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον χαρακτήρα, ώστε να γίνει ο κορμός της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει σε μεθύστερη χρονικά βάση. Οι πρωτοβουλίες μετά την αναμενόμενη πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι μια πρόβα – τζενεράλε για την μεσομακροπρόθεσμη  στρατηγική με το στίγμα του πυρήνα σε μια κυβέρνηση καντροαριστερού προσανατολισμού. Ο προφανής στόχο να καταστεί και πάλι κυρίαρχη δύναμη

Οι βασικές εκλογικοί παράμετροι

Εφόσον όμως οι εξελίξεις των επόμενων μηνών οδηγήσουν τελικά σε μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πράγμα που διαφαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει όλο το χρόνο να εργαστεί για να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Αν υπάρξει το σενάριο της τρικομματικής τότε ο ρόλος της πολιτικής του παρέμβασης καθίσταται άμεσος.
Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά εξάλλου ότι ένας λόγος υπεύθυνος και αξιόπιστος θα φέρει μόνον κέρδη μεσοπρόθεσμα ακόμα και από την κεντροδεξιά.
Και φυσικά υπολογίζουν σε μια αποδυναμωμένη Νέα Δημοκρατία εάν δεν έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης