Απόψεις

IRA: Πως θα αποτρέψει η Ευρώπη την φυγή των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

IRA: Πως θα αποτρέψει η Ευρώπη την φυγή των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ
Tι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να σταματήσει τις επιχειρήσεις της να μετεγκατασταθούν στην Αμερική;

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act - IRA), που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιδοτήσεων, κινήτρων και προϋποθέσεων στην εγχώρια παραγωγή που προωθούν την καινοτομία στην πράσινη τεχνολογική στις ΗΠΑ, αιολική, ηλιακή, υδρογόνο κλπ., με προϋπολογισμό 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αγορά προϊόντων πράσινης ενέργειας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, όπως τα EV.

Οι ανησυχίες της Ευρώπης

Η Ευρώπη ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από την υποστήριξη, και αυτό ήδη ξεκίνησε να συμβαίνει.
Οι Charles Wessner και Srishti Khemka στο CSIS συνοψίζουν τον Νόμο IRA προτού επανεξετάσουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και εξετάσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους.
Μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην υποστήριξη;

Τι γίνεται με την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην υπάρχουσα υποστήριξη;
Ό,τι και να συμβεί λεπτομερώς, η Ευρώπη είναι έτοιμη να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει τη θέση της στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της πράσινης τεχνολογίας, λένε οι συγγραφείς.
Αναλυτικότερα...

Τι συμβαίνει με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού - Οι Ευρωπαϊκές Αντιδράσεις

Η δράση βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης Biden βασίζεται σε τέσσερις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες:
- τον νόμο για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης,
- τον νόμο για τις επενδύσεις στις υποδομές και τις θέσεις εργασίας,
- τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και,
- τον νόμο για τα CHIPS και την επιστήμη.

Βασικό μέτρο, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο νόμος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιδοτήσεων, κινήτρων και απαιτήσεων εγχώριας παραγωγής που αποσκοπούν στην τόνωση της πράσινης τεχνολογικής καινοτομίας στους τομείς της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του υδρογόνου.
Επίσης, έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αγορά προϊόντων πράσινης ενέργειας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αναμφίβολα μια απαραίτητη διάταξη για τη διασφάλιση της μετάβασής της.

Αυτές οι απαιτήσεις αντικατοπτρίζουν εκτεταμένες ανησυχίες για την κατάσταση της παραγωγής των ΗΠΑ και την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ομοσπονδιακά δολάρια για να τονώσουν την εγχώρια βιομηχανία σε αναδυόμενες τεχνολογίες.
Αντανακλά επίσης μια συνεχιζόμενη τάση προς την ανασύνδεση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να είναι πιο ανθεκτικοί σε γεωπολιτικές προκλήσεις και φυσικές καταστροφές.

Τι περιέχει ο IRA

Αν και ίσως είναι περίεργο το όνομα, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ, παρέχοντας κίνητρα αξίας περίπου 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της καινοτομίας, της παραγωγής και της χρήσης της πράσινης ενέργειας.
Αυτές οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν φορολογικές πιστώσεις έως και 7.500 δολαρίων για ιδιοκτήτες κατοικιών για την ενθάρρυνση της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, φορολογικά κίνητρα για τον καταλύτη ιδιωτικών επενδύσεων και ανάπτυξης και σημαντικές κρατικές επενδύσεις σε σχετική ομοσπονδιακή έρευνα.

Μαζί με αυτά τα κίνητρα και τις επενδύσεις είναι απαιτήσεις για προϊόντα που είναι επιλέξιμα για πίστωση φόρου που θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ.
Είναι σημαντικό ότι, στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, ο νόμος απαιτεί τα ηλεκτρικά οχήματα να κατασκευάζονται με εξαρτήματα μπαταριών προέλευσης ΗΠΑ και κρίσιμα ορυκτά.
Ενώ η νομοθεσία προβλέπει εξαιρέσεις για χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, αυτές οι απαιτήσεις αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από Κινέζους προμηθευτές, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν τη επιστροφή της προηγμένης παραγωγής πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η στρατηγική φαίνεται να πετυχαίνει.

Από την ψήφιση του IRA, ορισμένες εταιρείες έχουν ανακοινώσει την κατασκευή σχεδόν 20 νέων ή διευρυμένων μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας και δυνητικά δημιουργούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Αυτό περιλαμβάνει μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Volkswagen, η BMW, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel και ο νορβηγικός όμιλος μπαταριών Freyr, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε άλλες εταιρείες στην επέκταση των υπαρχόντων εργοστασίων ή στην κατασκευή νέων εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες με την προσδοκία αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας πράσινο προϊόντα από αγοραστές από τις ΗΠΑ.
ira_nzia.jpeg
Οι ανησυχίες της Ευρώπης

Από ευρωπαϊκή προοπτική, αυτά θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα νέα, καθώς η Ευρώπη έχει από καιρό υποστηρίξει τις πιο πράσινες βιομηχανίες και για μεγαλύτερη δράση των ΗΠΑ για την προώθηση της παγκόσμιας βιωσιμότητας και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Παρά αυτούς τους αξιέπαινους στόχους, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχει πυροδοτήσει σημαντική διαμάχη στον Ατλαντικό, καθώς ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει τον φόβο τους ότι οι επιδοτήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία ενδέχεται να ενισχύσουν την πρόοδο των ΗΠΑ στην πράσινη τεχνολογία, δελεάζοντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαμαρτυρήθηκαν για αυτές τις διατάξεις για την εγχώρια παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τους κανόνες του εμπορίου και στρεβλώνουν άδικα την αγορά.
Αυτές οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των ευρωπαίων υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής ότι οι εταιρείες τους θα προσελκυστούν στην παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον δυνητικά ισχυρό συνδυασμό ομοσπονδιακών επιδοτήσεων και μιας αναπτυσσόμενης αγοράς.
Φοβούνται ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να κατακτήσει αυτή τη μεγάλη αγορά καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις και τις διευρυμένες ευκαιρίες της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημιουργούνται από τον IRA.

Σύσταση ειδικής ομάδας

Επιδιώκοντας να αμβλύνουν αυτές τις εντάσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ συζήτησαν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ανησυχιών σχετικά με τον IRA στο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η προσαρμογή των ειδικών διατάξεων του IRA για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ανησυχιών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.
Το Κογκρέσο ψήφισε οριακά υπέρ του IRA μετά από προσεκτική διαπραγμάτευση ορισμένων συμβιβασμών για να διασφαλιστεί η ψήφισή του.

Αυτό σημαίνει, ιδίως, ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στις απαιτήσεις προμήθειας για εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικά οχήματα.
Οι υποστηρικτές προμήθειας από τις ΗΠΑ αναφέρουν τους υπάρχοντες υψηλούς ευρωπαϊκούς δασμούς που επιβάλλονται σε παρόμοια προϊόντα των ΗΠΑ.
Περαιτέρω, ως απάντηση στην πιθανότητα αλλαγών στον IRA, έχουν προτείνει νομοθεσία που θα εμπόδιζε το Υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει πιστώσεις φόρου καταναλωτή χωρίς αυστηρή τήρηση των ήδη καθιερωμένων εγχώριων απαιτήσεων.
Leyen.png
Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης

Δεδομένου ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι απίθανο να γίνει πιο επιδεκτική στις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton σημείωσε ότι από την πλευρά της, «η Ευρώπη χρειάζεται ένα πιο ευέλικτο και ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο σε τομείς όπως η αδειοδότηση και πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι το δημόσιο χρήμα ξοδεύεται έξυπνα και αποτελεσματικά.»
Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 που θα παρέχει 272 δισεκατομμύρια δολάρια για την πράσινη μετάβαση και θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης, επιτρέποντας παράλληλα υψηλότερα όρια δανεισμού και μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη να επενδύσουν στην πράσινη τεχνολογία.

Προβλέπει επίσης πιο ισχυρή εκπαίδευση εργατικού δυναμικού και μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στο σχέδιο της Ευρώπης για μια βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας μηδενικών ρύπων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν τις εταιρείες από το να μετατοπίσουν την παραγωγή σε άλλα μέρη όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα επιταχύνουν τον στόχο της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Οι απόψεις των κρατών - μελών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συναντήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και πρότειναν αυτό που αποκαλούν Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας.
Ενώ ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ιταλία προτρέπουν τη γρήγορη δράση για την αντιμετώπιση των επικείμενων συνεπειών του IRA, άλλα κράτη μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πιο διστακτικά να συμφωνήσουν να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις προσπάθειες, κυρίως επειδή πολλά μέλη της ΕΕ δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις ανάλυση των οικονομικών συνεπειών του IRA.

Επιπλέον, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό ποσό δημόσιου χρήματος από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία που δεν έχει ακόμη δαπανηθεί και ότι η βιασύνη για τη θέσπιση αντίμετρων στον IRA θα ήταν πρόωρη και θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει διχόνοια στην ενιαία αγορά εκτός εάν γίνει προσεκτική διαπραγμάτευση εντός του μπλοκ.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο κυριαρχίας για να παρέχει σε όλα τα κράτη μέλη την ευκαιρία να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια σε επίπεδο κρατών μελών και να διευκολύνει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για να επιταχύνει τις εταιρικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Εν ολίγοις, έχουν δημιουργήσει ένα πεδίο για πιο ισχυρές και λιγότερο περιορισμένες βιομηχανικές πολιτικές.

Ενώ η εξέταση του Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας θα γίνει επίσημα τον Μάρτιο, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν ανησυχήσει λιγότερο από τις διατάξεις του IRA μετά τη συνάντηση.
Για παράδειγμα, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager σημείωσε σε μια συνέντευξη στα τέλη Φεβρουαρίου ότι σύμφωνα με μια πιο προσεκτική ανάλυση του IRA, οι κύριες απειλές για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα θα περιοριστούν σε λίγους τομείς.

Επιπλέον, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για τον επιδοτούμενο ανταγωνισμό των ΗΠΑ, υπάρχει τώρα μια πολλά υποσχόμενη εστίαση στην άρση των γραφειοκρατικών φραγμών και στην επιτάχυνση της πρόσβασης στα υπάρχοντα κεφάλαια και όχι στην απλή επένδυση περισσότερων.

Το μέλλον των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι σαφώς έτοιμη να καταβάλει σημαντικές νομοθετικές προσπάθειες για να διατηρήσει τη θέση της στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας.
Ο Επίτροπος Breton σημείωσε τη σημασία νομοθεσίας όπως ο IRA τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο CSIS: «Είναι καιρός να συμφιλιωθούν το κλίμα και η βιομηχανία».
Ίσως υπάρχει επίσης η επιθυμία να συμβιβαστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις κρατικές ενισχύσεις με τις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες.

Αυτό συμπίπτει με μια ευρύτερη προσπάθεια ορισμένων ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν μεγαλύτερο βαθμό αυτού που ονομάζεται στρατηγική αυτονομία.
Συγκεκριμένα, αυτό σήμαινε αύξηση των περιφερειακών επενδύσεων στην άμυνα, τη φαρμακευτική έρευνα και την ανάπτυξη ημιαγωγών, και είναι σαφές ότι η πράσινη τεχνολογία είναι η επόμενη στη λίστα.
Το υποκείμενο ερώτημα είναι: θα είναι αυτά τα κίνητρα και οι επενδύσεις στην κλίμακα που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί η Ευρώπη τα μέτρα των ΗΠΑ —για να μην αναφέρουμε τα μέτρα της Κίνας— καθώς και να αντιμετωπίσει την εγγενή έλξη της αγοράς των ΗΠΑ;

Συμπέρασμα

Ενώ τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη έχουν δυσκολευτεί κατά καιρούς να σημειώσουν πρόοδο προς μια πιο πράσινη οικονομία, οι προτεινόμενες επενδύσεις της ΕΕ στην πράσινη τεχνολογία θα αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό βήμα προς τους διπλούς στόχους της απελευθέρωσης του άνθρακα από την παγκόσμια οικονομία και της αναδιάρθρωσης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Ο διασυμμαχικός ανταγωνισμός για την αγορά πράσινης τεχνολογίας μπορεί να είναι αναπόφευκτος, ακόμη και θετικός, αλλά μια πιο πράσινη, πιο ανθεκτική Ευρώπη είναι από μόνη της εξαιρετική εξέλιξη.
Εάν ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του IRA των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι να ενθαρρύνει μεγαλύτερες επενδύσεις και κίνητρα για πράσινες τεχνολογίες, τότε αυτό θα φέρει τον κόσμο σε καθαρότερη ενέργεια και έναν πλανήτη πιο ουδέτερο από άνθρακα ακόμη πιο σύντομα.


Ο Charles Wessner είναι Σύμβουλος στο Renewing American Innovation Project του Center for Strategic and International Studies (CSIS)
ΗSrishti Khemka είναι  Ερευνήτρια του CSIS Renewing American Innovation Project

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης