Απόψεις

Kemp Gregory: Οι ανενεργές πετρελαιοπηγές μπορούν να γίνουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας

Kemp Gregory: Οι ανενεργές πετρελαιοπηγές μπορούν να γίνουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας
Η λύση αποθήκευσης σε ανενεργά πηγάδια θα μπορούσε να ρίξει το κόστος αποθήκευσης ενέργειας σε μόλις 5 δολάρια ανά kWh έως το 2028 από 100 δολάρια, όπως αναφέρει ανάλυση του Kemp Gregory για το Bloomberg
Το... fan club των εγκαταλελειμμένων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά μικρό, γιατί οι περισσότεροι βλέπουν απομεινάρια ή μια πηγή εκπομπών μεθανίου, όμως ο Kemp Gregory, συνιδρυτής της Renewell Energy βλέπει ευκαιρίες τις οποίες αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg Tech
Μετά την επίσκεψή του σε ένα πηγάδι γεώτρησης πετρελαίου, βάθους σχεδόν 1220 μέτρων, εκθέτει το γιατί ένα τέτοιο πηγάδι που υπολειτουργεί μπορεί να γίνει πηγή δυνητικής ενέργειας.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει σχεδόν 2 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας — η οποία αρκεί για να τροφοδοτήσει ένα οικιακό στεγνωτήριο, λέει ο Gregory, ο οποίος ίδρυσε την startup Renewell Energy το 2020.
Αλλά η εταιρεία ελπίζει να κατασκευάσει μεγαλύτερα συστήματα στο 30% των εκατομμυρίων ανενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Αλλαγή χρήσης, πτώση κόστους

Με αυτόν τον τρόπο, η Renewell θέλει να μετατρέψει την υποδομή που είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση του πλανήτη σε μια λύση που αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης: την οικονομική και βιώσιμη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα μέταλλα και τα μεταλλικά συστατικά που χρειάζονται για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου είναι επί του παρόντος σπάνια και ακριβά στην εξόρυξη.

Παρά τη συνεχή πτώση της τιμής των μπαταριών ιόντων λιθίου, θα μπορούσε να κοστίσει 100 δολάρια η αποθήκευση 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας με αυτόν τον τρόπο το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg NEF. Αντίθετα, ο Gregory προβλέπει ότι η λύση αποθήκευσης βαρύτητας της Renewell - η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φθηνούς χαλύβδινους σωλήνες που ανακυκλώνονται από κοιτάσματα πετρελαίου και εξαρτήματα των πηγών - θα μπορούσε να κοστίσει μόλις 5 δολάρια ανά kWh έως το 2028.

Η επιχορήγηση

Σε μια προσπάθεια να επαναχρησιμοποιήσει υποδομές που διαφορετικά θα σπαταλούνταν - ή χειρότερα, θα ήταν πηγή ρύπανσης από μεθάνιο - το Υπουργείο Ενέργειας έχει δώσει 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις στη Renewell σε συνεργασία με την NREL για να δοκιμάσει και να βελτιστοποιήσει την τεχνολογία αποθήκευσης βαρύτητας.

Η ομάδα χρειάστηκε 18 μήνες για να φτιάξει ένα πρωτότυπο, έξι φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει.
Χωρίς καμία υποστήριξη της επιχείρησης εκείνη την εποχή, οι συνιδρυτές προσπάθησαν να μειώσουν το κόστος, μεταξύ άλλων, ψάχνοντας σε ένα σκουπιδότοπο για υλικά.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης