Τελευταία Νέα
Απόψεις

Gavin Maguire: Μάιο - Αύγουστο οι ΗΠΑ εκπέμπουν 13% περισσότερο CO2 ανά μήνα από τον χειμώνα

Gavin Maguire: Μάιο - Αύγουστο οι ΗΠΑ εκπέμπουν 13% περισσότερο CO2 ανά μήνα από τον χειμώνα
Περίπου 416 εκατομμύρια κλιματιστικές μονάδες υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, ή περισσότερες από τρεις ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου λόγω της έντονης ζήτησης για κλιματιστικά και άλλα συστήματα ψύξης την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, παρατηρεί και εκθέτει ο Gavin Maguire αναλυτής στο Reuters.

Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ εκπέμπουν κατά μέσο όρο 147,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε μήνα καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν δροσερά τα κτίρια και τα σπίτια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember.

Αυτό το φορτίο εκπομπών είναι 13% μεγαλύτερο από τον μηνιαίο μέσο όρο για το σύνολο του έτους και σημαίνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ ρυπαίνουν πολύ περισσότερο καθώς προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους δροσερούς το καλοκαίρι παρά όταν παρέχουν ενέργεια για θερμότητα το χειμώνα.

Περίπου το 37,8% των συνολικών ετήσιων εκπομπών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας εκκενώνεται το τετράμηνο από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 30,1% για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου και 32,1% για τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.

Δυνατή ανατροπή

Σχεδόν το 90% των περίπου 128 εκατομμυρίων νοικοκυριών των ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποια μορφή κλιματισμού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) και την Παγκόσμια Ανασκόπηση Πληθυσμού.

Αυτό το ποσοστό χρήσης είναι πάνω από 93% σε περιοχές του νότου, που μπορεί να είναι οι πιο ζεστές και υγρές περιοχές της χώρας και βλέπουν τις θερμοκρασίες να αυξάνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο των
ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA ) δείχνει.
1_60.PNG
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για κλιματισμό αυξάνεται επίσης γρήγορα και σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) το τρέχον παγκόσμιο απόθεμα κλιματιστικών είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μονάδες, από περίπου 1,2 δισεκατομμύρια το 2010.

Πολλά κλιματιστικά ανά νοικοκυριό

Περίπου 416 εκατομμύρια κλιματιστικές μονάδες υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, ή περισσότερες από τρεις ανά νοικοκυριό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών σε όλες τις πόλεις του κόσμου συμβάλλει από μόνη της στην αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς η συνεχής χρήση κλιματιστικών που εκπέμπουν ανεπιθύμητο ζεστό αέρα στους γύρω δρόμους μπορεί να αυξήσει τις τοπικές μετρήσεις θερμοκρασίας.
2_41.PNG
Αυτή η παρενέργεια της ευρείας υιοθέτησης κλιματιστικών αναμένεται να επιταχύνει την παγκόσμια ζήτηση για μονάδες κλιματιστικών σε περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια έως το 2050, με περισσότερα από 542 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ.

Η ένταση άνθρακα έχει σημασία

Για να τροφοδοτήσουν αυτό το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων όπως φυσικό αέριο και άνθρακας, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ να έχει υψηλότερη ένταση άνθρακα κατά τη θερινή περίοδο από ό,τι κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ένταση του άνθρακα μετρά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκκενώνεται για να παραχθεί κάθε μονάδα ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση ένταση άνθρακα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μάιο έως τον Αύγουστο είναι περίπου 393 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο 382 για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.
3_27.PNG
Η διαφορά

Αυτή η διαφορά στην ένταση του άνθρακα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έναντι του ετήσιου μέσου όρου είναι περίπου 3%, και επομένως μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας που δεν εκπέμπει κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το γεγονός ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν μεγάλους όγκους ορυκτών καυσίμων υπογραμμίζει πόση επιπλέον ενέργεια απαιτείται κατά τη διάρκεια της σεζόν του... κλιματισμού.
4_10.PNG
Και με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να βαίνουν σταθερά υψηλότερες, η ζήτηση για μονάδες κλιματισμού σε όλες τις αγορές φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα εντείνει την πίεση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να βοηθήσουν τους πελάτες να παραμείνουν... δροσεροί με κάθε κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης