Απόψεις

Bond - Butler-Sloss : Η εκθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το «ορόσημο 2030» σε 5 χάρτες

Bond - Butler-Sloss : Η εκθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το «ορόσημο 2030» σε 5 χάρτες
Oι συγγραφείς Sam Butler-Sloss και Kingsmill Bond είναι ενεργειακοί ερευνητές στην RMI και το άρθρο αφορά αναδημοσίευση από το Energy Post

Η δεκαετία του 2020 είναι η σημαντικότερη δεκαετία, των μέγιστων ανακατάξεων πριν το ορόσημο του 2030, οπότε θα είναι εμφανές πως θα εξελιχθεί το τελικό «παιχνίδι» της ενεργειακής μετάβασης, γιατί καθοδηγείται από την εκθετική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις βασικές αλλαγές που ήδη γίνονται και θα συμβούν μέχρι το 2030.
Τέσσερις βασικές τεχνολογίες εισέρχονται ήδη στο στάδιο της εκθετικής ανάπτυξης: ηλιακή, αιολική, ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας.

Από το 2030 η πτώση της τιμή τους θα εξαφανίσει το κόστος της αντίστοιχης ενέργειας από τους υδρογονάνθρακες στις επόμενες δεκαετίες, οπότε, οι εταιρείες και οι χώρες πρέπει τώρα να δράσουν γρήγορα καθώς είναι δύσκολο να πιάσεις μια εκθετική καμπύλη όταν μείνεις πίσω.Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ινδία, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα καθορίσουν την κατεύθυνση.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ινδία, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα καθορίσουν την κατεύθυνση.

Πόσο ανώτερες είναι οι τεχνολογίες ΑΠΕ από τα υδρογονάνθρακες συγκρίνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά τους:
- τα κοιτάσματα είναι εμπορεύματα (δεν γίνονται φθηνότερα), γεωγραφικά συγκεντρωμένα, με την καμπύλη τους πλήρως αναπτυγμένη, ενώ 
- οι ΑΠΕ κατασκευάζονται, βασίζονται στην τεχνολογία, γίνονται φθηνότερες, και διατίθεται παντού.

Αλλά μέχρι το 2030 οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι επίσης πολύ πιο εμφανείς, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για άλλες τοποθεσίες και τεχνολογίες να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία και οι συγγραφείς  Sam Butler-Sloss και Kingsmill Bond ενεργειακοί ερευνητές στην RMI παρουσιάζουν μια συνοπτική περίληψη του γιατί. 

1. Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεχνολογική επανάσταση

Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μετατόπιση από ένα συγκεντρωμένο, ακριβό, ρυπογόνο σύστημα, βασισμένο σε εμπορεύματα χωρίς καμπύλη μάθησης, σε ένα αποτελεσματικό, κατασκευασμένο σύστημα με γνώμονα την τεχνολογία που προσφέρει το συνεχώς μειωμένο κόστος και είναι διαθέσιμο παντού, ενώ έχει ως επίκεντρο τις ΑΠΕ που είναι πολύ ανώτερες από τα ορυκτά καύσιμα..
Κινείται από βαριά, φλογερά μόρια σε ελαφριά, υπάκουα ηλεκτρόνια,οπότε μεταφέρετα από το κυνήγι ορυκτών καυσίμων στην καλλιέργεια του ήλιου.

Όπως και οι προηγούμενες αλλαγές τεχνολογίας, είναι ένας μετασχηματισμός, όχι απλώς μια υποκατάσταση.
Όπως σημειώνει το RethinkX, αυτό δεν είναι μια καφέ κάμπια σε μια πράσινη κάμπια, αλλά μάλλον μια κάμπια σε μια πεταλούδα, που σημαίνει διαφορετική οικονομία, γεωγραφίες, νικητές και φορείς ενέργειας. Ακριβώς όπως οι προηγούμενες αλλαγές τεχνολογίας, το μειωμένο κόστος της νέας καθιστά το παλιό ξεπερασμένο.
1_64.PNG
2. Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εκθετική, όχι γραμμική

Όταν πρόκειται για την επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η γραμμική είναι η προεπιλεγμένη αντίληψη, αλλά η εκθετική είναι η προεπιλεγμένη πραγματικότητα.
Η ανάπτυξη των βασικών νέων ενεργειακών τεχνολογιών είναι εκθετική.

 Ήταν στο παρελθόν, και θα συνεχίσει να είναι για το άμεσο μέλλον.
Οι εταιρείες και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, γιατί είναι δύσκολο να πιάσεις μια εκθετική άνοδο της καμπύλης όταν έχεις μείνει πίσω.
2_44.PNG
3, Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ηγείται της Κίνας

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή, την εγκατάσταση και το κόστος, η Κίνα είναι πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως και στις προηγούμενες τεχνολογικές αλλαγές, υπάρχει ένα γεωγραφικό κέντρο που διαδίδει την εξελιγμένη τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.
Αν θέλατε να κατανοήσετε τη διάδοση του Διαδικτύου, κοιτάξατε και διαμορφώσατε το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν θέλετε να κατανοήσετε την ενεργειακή μετάβαση, κοιτάξτε την Κίνα.
Η ηγεσία της Κίνας δημιουργεί μια ανταγωνιστική κούρσα προς την κορυφή, κάτι που φαίνεται στις πολιτικές που θεσπίστηκαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
3_29.PNG
4. Η δεκαετία του 2020 είναι η δεκαετία των αλλαγών

Η δεκαετία του 2020 είναι η δεκαετία της ανακατάταξης, όπου οι πωλήσεις τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ανεβάζουν την καμπύλη S.
Αν η ενεργειακή μετάβαση ήταν μυθιστόρημα, αυτή η δεκαετία θα ήταν το αποκορύφωμά της.
Το ενεργειακό σύστημα απαρτίζεται από τα στοκ (την δεξαμενή) και τις ροές (βρώμικη βρύση και η καθαρή βρύση).

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η καθαρή βρύση θα είναι γεμάτη και η βρώμικη βρύση θα στεγνώνει.
Οι αντλίες θερμότητας, τα ηλεκτρικά οχήματα, η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια θα βρίσκονται όλα κοντά στην κορυφή της καμπύλης S των πωλήσεών τους.
4_12.PNG
5. Μέχρι το 2030 η συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική

Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κυριαρχούν στις πωλήσεις τεχνολογιών παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Το πράσινο έπαθλο θα είναι εμφανές: οι φτηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι ακόμη φθηνότερες και η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα είναι σε σαφή πτώση.
Οι επιπτώσεις του κλίματος θα είναι πιο ορατές.
Το 2023, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μοιάζει, πόσο μάλλον να το μοντελοποιήσει με οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να περιορίσουμε τους χρονικούς μας ορίζοντες και να επικεντρωθούμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης βασικών ΑΠΕ.
Τέσσερις τεχνολογίες (ηλιακή, αιολική, ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας), σε τέσσερις αγορές (Κίνα, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία), τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θέτουν τις κατευθύνσεις.
Εν τω μεταξύ, είναι ζωτικής σημασίας για άλλες τοποθεσίες και τεχνολογίες να ακολουθήσουν παρόμοια διαδρομή.
5_8.PNG
Ο Sam Butler-Sloss είναι Ανώτερος Συνεργάτης στην Ομάδα Στρατηγικής του RMI
Ο Kingsmill Bond είναι Ανώτερος Διευθυντής στην Ομάδα Στρατηγικής του RMI

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης