Απόψεις

Γιατί ο Κυριάκος "καβάτζωσε'' το 40% - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Γιατί ο Κυριάκος
Ο συνδυασμός υψηλού κοινωνικού μερίσματος και ανάκαμψης της οικονομίας ήταν καθοριστικός
Το ποσοστό με το 4 μπροστά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προκαλέσει σοκ και δέος στους αναλυτές και γνώστες του πολιτικού γίγνεσθαι, υπάρχουν όμως μερικοί παράμετροι που αξίζει να επισημάνει κανείς και μπορούν ως ένα βαθμό να προσεγγίσουν την φύση του αποτελέσματος.
Κατά πρώτον η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την φάση της πανδημίας έδωσε στην κοινωνία και την οικονομία ένα νούμερο της τάξης των 40 δισ, από τα οποία θα επιστραφούν τα μισά μέσα από μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Τα νούμερα αυτά, που κατά γενική ομολογία βοήθησαν συντριπτικό μέρος της βάσης των ενεργών οικονομικά πολιτών, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας. Αντίθετα μάλιστα η Moody s εκτιμά την μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σαν μια από τις πιο αξιοσημείωτες και προβλέπει ότι θα πέσει στο 130%. Το Υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο τιμόνι, στον οποίο πρέπει να αναγνωριστούν τα εύσημα, βρίσκεται ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η επενδυτική βαθμίδα για το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται ήδη από τις αγορές.

Αυτό είναι μια πραγματική επιτυχία και για τον λόγο αυτό η κοινωνία, που όπως και τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται μπροστά από τις προβλέψεις και αναλύσεις των ειδημόνων, αποτίμησε ό,τι αποτίμησε στις εκλογές. Είναι σαφές ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης έγιναν λάθη, όπως επίσης και ότι η δεύτερη τετραετία θα πρέπει να έχει αποφασιστικές παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία και παιδεία, παράλληλα με την μερική απελευθέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όμως είναι επίσης σαφές, ότι οι φόροι μειώθηκαν, οι  εισφορές μειώθηκαν, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε, η αγορά μπόρεσε να αναπνεύσει χωρίς αυτό να δημιουργήσει δημοσιονομικά ζητήματα. Η ελληνική οικονομία μετά από μνημόνια, COVID και πληθωριστική περίοδο μπορεί να απογειωθεί με μια εξομάλυσνη των δεδομένων και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί η περιθωριοποίηση του ποσοστού εκείνου, που δεν ειναι μικρό και δέχθηκε τα πλήγματα του μνημονίου σε πολλά επίπεδα, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και οι απώλειες των πρωτογενών περιουσιακών του στοιχείων.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για τις ισορροπίες σε επίπεδο κορυφής, είναι ότι ο Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν ο πρώτος ισχυρός, σε σχέση με τα πάσης φυσεως συμφέροντα, πρωθυπουργός, εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό αφορά την επόμενη μέρα και είναι κάτι που ορισμένοι θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν σε όποιο βαθμό, μέχρι να φτάσουμε στην δεύτερη κάλπη.

Η Ελλάδα σαν οικονομία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβρεθεί σε μια δυναμική πορεία, αντίστοιχη με τις προσδοκίες που υπήρχαν κατά τη είσοδο στην Ευρωζώνη. Και κανείς δεν λέει, ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα των κοινωνικών ανισοτήτων, που κατά περιπτώσεις διευρύνονται μάλιστα, όμως αυτό είναι δουλειά της επόμενης ημέρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης