AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Oι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ο Putin θα βρει ευκαιρία να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ - Πολιτικά διχασμένη η Δύση (Politico)

Oι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ο Putin θα βρει ευκαιρία να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ - Πολιτικά διχασμένη η Δύση (Politico)

Φοβούνται ότι ο Vladimir Putin μπορεί να δει τα επόμενα ένα-δύο χρόνια ως «παράθυρο ευκαιρίας» για να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ - Η Δύση είναι πολιτικά διχασμένη και δεν έχει ακόμη ενισχύσει πλήρως τη στρατιωτική της ισχύ, σύμφωνα με άρθρο του Poltico

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο Vladimir Putin θα δει αυτό ως τη στιγμή του για να χτυπήσει. Παράλληλα, κάποιοι θεωρούν την απειλή υπερβολική.

Αξιωματούχοι άμυνας και νομοθέτες φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα θεωρήσει το επόμενο ένα ή δύο χρόνια, όσο ο Donald Trump βρίσκεται ακόμη στον Λευκό Οίκο και η ΕΕ δεν έχει ακόμη ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα.

Σκοπός να δοκιμάσει τη δέσμευση της Δύσης προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τρεις πολιτικούς της ΕΕ με άμεση γνώση των συζητήσεων, που πήραν συνέντευξη για αυτό το άρθρο.

Ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δείξει τα όρια της ισχύος της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εδώ και καιρό δείξει την επιθυμία του να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

«Κάτι μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα - υπάρχει ένα ρωσικό παράθυρο ευκαιρίας», είπε ο Mika Aaltola, Φινλανδός κεντροδεξιός μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη, οι διατλαντικές σχέσεις είναι σε χάος, και η ΕΕ δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες από μόνη της», συμπλήρωσε.

Ενώ αξιωματούχοι άμυνας και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Putin να εξαπολύσει χερσαία επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, λένε ότι είναι απίθανο, δεδομένου πόσο πιεσμένη είναι η Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ και τρεις ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους άμυνας.

Αντίθετα, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει κάτι πιο στοχευμένο ή να πραγματοποιήσει μια εισβολή σχεδιασμένη να δημιουργήσει ασάφεια, ελπίζοντας να σπείρει διχασμό στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν η ενέργεια πληροί το όριο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της αμοιβαίας άμυνας ή όχι, είπε ο Aaltola.

Το Άρθρο 5 δηλώνει ότι οι σύμμαχοι πρέπει να θεωρούν μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός από αυτούς «ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων», αλλά ο Trump έχει αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη»

Πρόκειται να αποχωρήσει από το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2029.

Ο Putin θα μπορούσε να «κλιμακώσει οριζόντια εναντίον άλλου γείτονα, προσπαθώντας να αποφύγει μια ταπεινωτική διαπραγμάτευση με την Ουκρανία», δήλωσε στο POLITICO ο Gabrielius Landsbergis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας που έχει επίσης προειδοποιήσει για το «παράθυρο ευκαιρίας» του Putin.

Ενώ οι ευρωπαϊκές δαπάνες άμυνας έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τη γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο πλήρης αντίκτυπος θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει αισθητός στο πεδίο, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Ετοιμότητας Άμυνας της ΕΕ.

Η ένωση θέλει να είναι έτοιμη να «αποτρέπει αξιόπιστα τους αντιπάλους της και να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετικότητα» έως το 2030, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη.

«Μπορεί να είναι ένα μικρό ψυχολογικό πράγμα που μας κάνει να φοβόμαστε, αν ο Putin νιώσει ότι μια τέτοια κλιμάκωση μας κάνει πιο αδύναμους και μας κάνει να αισθανόμαστε απειλούμενοι και μειώνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία», είπε ο Ville Niinistö, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας και πρώην κυβερνητικός υπουργός στη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορο 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν είναι παντοδύναμη», είπε. «Αλλά η απελπισία είναι επίσης επικίνδυνη».

Τι κάνει ο Trump στη συνέχεια;

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Donald Tusk, είπε το Σάββατο ότι «η μεγαλύτερη απειλή για τη διατλαντική κοινότητα» είναι «η συνεχιζόμενη διάλυση της συμμαχίας μας».

Αν ο Putin παρακολουθεί τη δέσμευση του Trump προς το ΝΑΤΟ, τότε οι εσωτερικές πολιτικές του προκλήσεις θα παίξουν ρόλο.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι τα πάνε άσχημα στις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, ο Trump μπορεί να επιδιώξει να κερδίσει πίσω τη βάση του πιέζοντας περισσότερο εναντίον των «μπετέ νουάρ» του, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, και αποσύροντας περαιτέρω την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο άμυνας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αποσύρουν 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία - Ο Trump απείλησε με το ίδιο μέτρο την Ιταλία και την Ισπανία

«Υπάρχει κίνδυνος για μια ακόμη χειρότερη στροφή» στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ λόγω του εσωτερικού πολιτικού κλίματος, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας. Για να αντιμετωπιστεί η απειλή, η ΕΕ πρέπει να «επενδύσει βαριά και να επενδύσει από κοινού» ώστε να είναι έτοιμη να αμυνθεί.

Και παρότι η Ρωσία είναι αποδυναμωμένη, με την Ουκρανία να διεισδύει στις άμυνές της και να πλήττει βαθιά στο έδαφός της, τις απώλειες στρατευμάτων να αυξάνονται και το Κίεβο να ανακτά εδάφη, αυτό κάνει τον Putin ακόμη πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είπε ο Aaltola, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης [στην Ουκρανία] αλλού θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα χαρτί για να παίξει... ο πόλεμος εξαντλεί τους πόρους τους, άρα ψάχνουν έναν τρόπο εξόδου», είπε ο Aaltola . Και αυτός ο τρόπος εξόδου είναι «όχι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις - είναι η επέκταση της σύγκρουσης».

Ο Putin έχει πολλούς ευάλωτους στόχους να επιλέξει, είπε ο Aaltola, και μια επίθεση θα μπορούσε να «πάρει πολλές διαφορετικές μορφές», με το Κρεμλίνο να είναι απίθανο να κάνει κάτι τόσο ξεκάθαρο όσο μια «εισβολή όπου το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, όπως τα πολωνικά σύνορα».

«Θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση με drones, θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση στη Βαλτική Θάλασσα... Θα μπορούσε να είναι κάτι στην Αρκτική, με στόχο μικρά νησιά. Έχουν τον σκιώδη στόλο, ο οποίος ήδη είναι εν μέρει στρατιωτικοποιημένος», είπε ο Aaltola. «Μια επίθεση με drones δεν απαιτεί στρατεύματα, δεν απαιτεί διέλευση συνόρων».

Ξεκινώντας μια τέτοια επιχείρηση, ο Πούτιν θα επιδίωκε να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, αποφεύγοντας παράλληλα οποιαδήποτε πιθανή αμερικανική απάντηση.

«Αν δεν υπάρχει επίθεση πέρα από τα σύνορα, οι ΗΠΑ μπορεί να πουν ότι αυτό δεν είναι στρατηγικά τόσο σημαντικό», είπε ο Aaltola. «Είναι πιεσμένοι με τους πόρους τους στο Ιράν, οπότε ίσως να προτείνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθούσε να κάνει η Ρωσία με αυτό».

Συναγερμός

Η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη στην εκτίμησή της για τη σοβαρότητα της άμεσης ρωσικής απειλής. Υπάρχει κάποια ένταση μεταξύ πολιτικών από χώρες όπως η Φινλανδία και η Λιθουανία, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την αντιπυραυλική και αμυντική της ετοιμότητα εν μέσω καθυστερήσεων στις αμερικανικές παραδόσεις όπλων λόγω του πολέμου στο Ιράν, και της πιο επιφυλακτικής προσέγγισης στην Εσθονία και στο ίδιο το ΝΑΤΟ, όπου αξιωματούχοι λένε ότι κάθε υπερβολικός συναγερμός παίζει στο παιχνίδι του Putin.

Αλλά όσοι υποβαθμίζουν την απειλή κινδυνεύουν να νανουρίσουν την Ευρώπη σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, είπε ο Aaltola. Αυτό «είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο πράγμα που μπορείς να δημιουργήσεις σε δημοκρατικές χώρες», είπε. «Πρέπει να κατανείμουμε πόρους, και αν υπάρχει ψευδής αίσθηση ασφάλειας, τότε οι πόροι δεν κατανέμονται στην άμυνα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, πρότεινε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ετοιμάζεται να κινηθεί προς «μία από τις χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα». Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν πει ότι αποτελούν στόχους λόγω της υποστήριξής τους προς την Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι στέλνουν ένα μήνυμα», επειδή έχουν κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής ότι επιτρέπουν στα ουκρανικά drones να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα σε δημοσιογράφους.

 

Πολιτικοί στις χώρες της Βαλτικής έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν αυτή την απειλή. Αξιωματούχοι στο ΝΑΤΟ είναι εξίσου σκεπτικοί

«Η Ρωσία είναι πολύ απασχολημένη στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος της Εσθονίας, Alar Karis, στο POLITICO. «Δεν νομίζω ότι έχει αρκετή ικανότητα να προσπαθήσει» να διεξάγει πόλεμο και στις χώρες της Βαλτικής.

Αυτό το επιχείρημα επανέλαβαν ο ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ και τρεις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άμυνας.

«Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο», είπε ο ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Η «αυτοκαταστροφική τάση του Πούτιν έχει όρια — ειδικά όταν δεν υπάρχει εμφανές και άμεσο όφελος».

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία βλέπει τον εαυτό της σε μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Δύση», είπε δεύτερος ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας. «Ωστόσο, διατηρούμε προς το παρόν την εκτίμησή μας ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, καθώς η Ρωσία μπορεί να υποτιμήσει την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας».

Μια «μάχη σε δύο μέτωπα» είναι μια «πολύ, πολύ ριψοκίνδυνη στρατηγική» για τον Πούτιν, είπε τρίτος αξιωματούχος άμυνας, ειδικά καθώς η Ευρώπη «προχωρά σταθερά» στην ενίσχυση των δικών της αμυνών.

Αλλά, όπως παραδέχτηκε ο Karis, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

«Ποτέ δεν ξέρεις. Και κανείς δεν περίμενε τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος της Εσθονίας. «Είμαστε σε εγρήγορση. Είμαστε έτοιμοι. Κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης