AD
Διεθνή

Πάπας Λέων ΙΔ: Δεν είναι φυσιολογική η ευθανασία» – 800.000 πιστοί στη λειτουργία στο Παρίσι

Πάπας Λέων ΙΔ: Δεν είναι φυσιολογική η ευθανασία» – 800.000 πιστοί στη λειτουργία στο Παρίσι
Η τετραήμερη επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στη Γαλλία είναι η πρώτη επίσημη παπική επίσκεψη στη χώρα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη γαλλική Καθολική Εκκλησία.

Ισχυρό μήνυμα κατά της ευθανασίας έστειλε από τη Γαλλία ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, ενώ περίπου 800.000 πιστοί κατέκλυσαν το Παρίσι για τη μεγάλη υπαίθρια λειτουργία του.
Στο επίκεντρο της ιστορικής επίσκεψής του βρίσκονται επίσης το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και η συνάντησή του με θύματα.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «αδύνατο» η ευθανασία να αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό, παρεμβαίνοντας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νομοθεσία που θεσπίζει το δικαίωμα στην ευθανασία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για ενήλικες που πάσχουν από ανίατη νόσο.

Μιλώντας σε ασθενείς και ανθρώπους με αναπηρία κατά την επίσκεψή του στο προσκύνημα της Παναγίας της Λούρδης, ο Ποντίφικας τόνισε:
«Κανένας ανθρώπινος νόμος δεν πρέπει ποτέ να σας κάνει να χάσετε τη βεβαιότητα για την αξιοπρέπειά σας».
παπας1.jpg
«Πρέπει να απορρίψουμε τον πειρασμό να αφαιρείται η ζωή υπό το πρόσχημα ψευδούς συμπόνιας. Είναι αδύνατο να θεωρήσουμε την πρόκληση θανάτου ως κάτι φυσιολογικό.
Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», πρόσθεσε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ευθανασία έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, η οποία έχει χαρακτηρίσει τη σχετική μεταρρύθμιση σοβαρή «ανθρωπολογική ρήξη».

Συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Η τετραήμερη επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στη Γαλλία είναι η πρώτη επίσημη παπική επίσκεψη στη χώρα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη γαλλική Καθολική Εκκλησία.

Ο Ποντίφικας αναμένεται να συναντηθεί ιδιωτικά με επτά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, έχοντας δεσμευθεί να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του σκανδάλου που έχει συγκλονίσει την Εκκλησία διεθνώς.
παπας2.jpg
Μιλώντας στους Γάλλους επισκόπους, τους κάλεσε να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την αντιμετώπιση της «μάστιγας» της κακοποίησης ανηλίκων.

«Αντιμετωπίσατε με αποφασιστικότητα την οδυνηρή μάστιγα της κακοποίησης ανηλίκων που διαπράχθηκε από μέλη του κλήρου ή στο πλαίσιο της Εκκλησίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η προσπάθεια «με τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση».

Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2021 είχε εκτιμήσει ότι περίπου 330.000 άνθρωποι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικοι από κληρικούς ή λαϊκούς που συνδέονταν με την Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, σε χρονικό διάστημα 70 ετών.

800,000 πιστοί στο Παρίσι

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της επίσκεψης ήταν η μεγάλη υπαίθρια Θεία Λειτουργία στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το Βατικανό, περίπου 800.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, με το πλήθος να εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση από την πλατεία.
πάπας3.jpg
Ο 71χρονος Αμερικανός Ποντίφικας επισκέφθηκε επίσης τη Λούρδη και προσευχήθηκε στο Σπήλαιο της Μασαμπιέλ, όπου, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, η Παναγία εμφανίστηκε το 1858 στη νεαρή Βερναδέτ Σουμπιρού, η οποία αργότερα ανακηρύχθηκε αγία.

Η Λούρδη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καθολικά προσκυνήματα παγκοσμίως και υποδέχεται περίπου 3 εκατομμύρια προσκυνητές τον χρόνο.

Η επίσκεψη του Πάπα στη Γαλλία συνδυάζει έτσι δύο από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Καθολική Εκκλησία: την υπεράσπιση της θέσης της για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αντιμετώπιση των συνεπειών του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της. 

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης