Περιβάλλον

Nomura: Τα μέτρα της Κίνας για μείωση των εκπομπών άνθρακα αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα

Nomura: Τα μέτρα της Κίνας για μείωση των εκπομπών άνθρακα αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα
Τα περισσότερα   εργοστάσια χάλυβα και αλουμινίου βρίσκονται σε  λιγότερο ανεπτυγμένες  πόλεις, η οικονομία των οποίων πιθανότατα θα επηρεαστεί δυσανάλογα, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους σύμφωνα με έκθεση της Nomura

Δεκαπέντε περιφέρειες στο βόρειο μισό της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Εσωτερικής Μογγολίας, αντιπροσώπευαν το 63,4% του αριθμού των χρεογράφων των εθνικών ομολόγων πέρυσι, από 51,5% το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura που δημοσιεύθηκαν στις 27ης Απριλίου.

«Η νέα περιβαλλοντική εκστρατεία ενδέχεται να πλήξει τη Βόρεια Κίνα - όπου η πλειονότητα του χάλυβα, του αλουμινίου και άλλων πρώτων υλών παράγεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία - ιδιαίτερα σκληρά», έγραψαν οι αναλυτές της Nomura.

«Το χάσμα Βορρά / Νότου θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαφοροποίηση των πιστώσεων τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η έκθεση.

Συγκεκριμένα οι χρεοκοπίες των χρεογράφων της Κίνας συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε ένα μέρος της χώρας του οποίου η ανάπτυξη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από σκληρούς νέους περιορισμούς στις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση της Nomura.

Δεκαπέντε περιφέρειες στο βόρειο μισό της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Εσωτερικής Μογγολίας, αντιπροσώπευαν το 63,4% του αριθμού των χρεογράφων των εθνικών ομολόγων πέρυσι, από 51,5% το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura που δημοσιεύθηκαν στις 27Απριλίου.

Είναι το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας εντός της χώρας, όπου το ΑΕγχΠ και η αύξηση του πληθυσμού στο βορρά ήδη υστερεί σε σχέση με το νότο. Τώρα, η δέσμευση της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 σημαίνει ότι έρχονται περιορισμοί στην παραγωγή για την οικονομία της Βόρειας περιοχής

«Η νέα περιβαλλοντική εκστρατεία έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τη Βόρεια Κίνα - όπου η πλειονότητα του χάλυβα, του αλουμινίου και άλλων πρώτων υλών παράγεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία - ιδιαίτερα σκληρή», έγραψαν οι αναλυτές της Nomura.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα εργοστάσια χάλυβα και αλουμινίου βρίσκονται σε χαμηλού επιπέδου (λιγότερο ανεπτυγμένες) πόλεις, η οικονομία αυτών των πόλεων πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσανάλογα, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους», ανέφεραν.

Έντονη πίεση στο Βορρά

Η αυξημένη πίεση στο βορρά έρχεται καθώς οι αθετήσεις αυξάνονται συνολικά στην Κίνα, ιδίως μεταξύ κρατικών επιχειρήσεων που οι επενδυτές ανέλαβαν ότι είχαν σιωπηρή κυβερνητική υποστήριξη.

Ενώ το επίπεδο των προεπιλογών είναι ακόμα αρκετά χαμηλό σε σχέση με τη συνολική αγορά, η τάση θα ωθήσει τους επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών εκδοτών ομολόγων, δήλωσε ο Ivan Chung, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας έρευνας και ανάλυσης της Moody στην Κίνα.

Ο Chung είπε ότι οι εκδότες έχουν ακυρώσει την έκδοση ομολόγων τον τελευταίο μήνα περίπου για δύο διαφορετικούς λόγους. Το ένα είναι ότι ο εκδότης ήταν πολύ αδύναμος για να προσελκύσει για επενδυτές. Το άλλο είναι ότι, παρά την καλή ποιότητα, το κλίμα της αγοράς έχει αυξήσει το κόστος των ομολόγων, καθιστώντας τα πολύ ακριβά.

Τον Απρίλιο οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ο κρατικός διευθυντής επισφαλών χρεογράφων Huarong δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του. Ξεχωριστά, 24 εταιρείες που υποστηρίζονται από την επαρχιακή κυβέρνηση της Henan σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα ταμείο ύψους 30 δισεκατομμυρίων γιουάν (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων σε περίπτωση κινδύνων χρέους, ανέφερε η κινεζική ιστοσελίδα χρηματοοικονομικών μέσων, Caixin, επικαλούμενη έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Χρηματοδότηση ανανεώσιμης ενέργειας

Καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάπτυξη με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μείωση της πίεσης σε έργα με μεγάλο άνθρακα ενδέχεται να μην είναι αρκετή.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δυσκολεύονται να λάβουν χρηματοδότηση από ένα σύστημα στο οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι κρατικές και προτιμούν να δανείζουν σε παρόμοιες κρατικές επιχειρήσεις.

Μία επιλογή για τη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να είναι η έκδοση «πράσινων» ομολόγων, εκ των οποίων 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας πωλήθηκαν στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από το Refinitiv.

Ο όγκος αυτός ήταν σχεδόν τετραπλάσιος από πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η έκθεση. Οι ξένοι επενδυτικοί φορείς, όπως η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία που είναι συνδεδεμένη με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμπλέκονται όλο και περισσότερο. Μερικά από τα σχέδια του έργου IFC για την Κίνα περιλαμβάνουν επεξεργασία λυμάτων και ηλιακή ενέργεια. Η κλίμακα χρηματοδότησης της IFC στην Κίνα αυξήθηκε από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από 15 χρόνια, σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο πιο πρόσφατα, με περίπου 60% να σχετίζεται με το κλίμα, δήλωσε ο Randall Riopelle, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Κίνα για IFC.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης