Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης»: Οι προδιαγραφές για τα κτίρια του μέλλοντος

«Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης»: Οι προδιαγραφές για τα κτίρια του μέλλοντος
Τα κτίρια πρέπει να γίνουν ανθεκτικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, να περιλαμβάνουν μέτρα ψύξης εν όψει υψηλότερων θερμοκρασιών και η συνολική κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στην Ευρώπη, κάθε κτίριο που διατίθεται προς πώληση ή ενοικίαση πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC).
Αλλά καθώς οι φιλοδοξίες για το κλίμα αυξάνονται, πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα και αυτές του EPC.
Αυτός είναι ο σκοπός της κοινοπραξίας TIMEPAC, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon της ΕΕ και εργάζεται για να επεκτείνει την αποτελεσματικότητα και τη γκάμα των εργαλείων της, εξηγεί η Patricia Contreras Tejada γράφοντας για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επιστημονικής Επικοινωνίας (ESCI).

Μια χαμηλή βαθμολογία στο υπάρχον EPC σπάνια οδηγεί σε πραγματικές ανακαινίσεις

Παραθέτει ειδικούς που επισημαίνουν ότι μια χαμηλή βαθμολογία στο υπάρχον EPC σπάνια οδηγεί σε πραγματικές ανακαινίσεις.
Επομένως, τα στοιχεία πρέπει να γίνουν πολύ πιο σαφή σχετικά με τα οφέλη, ιδίως τη σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού.
Το TIMEPAC αναπτύσσει ένα νέο EPC που είναι «δυναμικό» και παρακολουθεί την απόδοση του κτιρίου με την πάροδο του χρόνου, καλύπτοντας την κατανάλωση ενέργειας, την απόδοση των υλικών και το επίπεδο άνεσης των κατοίκων (δηλαδή η μόνωση, η θέρμανση και η ψύξη κάνουν τη δουλειά τους).

Για να αυξηθεί η αποδοτικότητα του δομημένου περιβάλλοντος, το νέο EPC θα αξιολογήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο αλληλεπιδρά με άλλες γύρω κατασκευές και τοπική υποδομή.
Πιλότοι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Σλοβενία και Ισπανία) θα χρησιμοποιηθούν για την επίδειξη των νέων μεθόδων και εργαλείων.
Σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας προορίζεται για τη θέρμανση, την ψύξη και τις σχετικές ενεργειακές υπηρεσίες των κτιρίων, εξ ου και η ζωτική σημασία των μεγαλύτερων προσπαθειών για την προώθηση των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των τομέων.

Η Ευρώπη πρέπει να ανανεώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Εάν η κλιματική κρίση δεν ήταν αρκετή ως κίνητρο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε μια ξαφνική απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό πολλών χωρών.
Σχεδόν το ήμισυ της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο προορίζεται για έξυπνα κτίρια, ενεργειακές κοινότητες και κτίρια θέρμανσης [1], επομένως η μόνωση των σπιτιών και των γραφείων μας είναι βασικό συστατικό για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας.
Ωστόσο, ο μέσος πολίτης δεν έχει τα κίνητρα για να υποβληθεί στις απαραίτητες ανακαινίσεις στο σπίτι του—ή ακόμη και η επίγνωση του σε τι πρέπει να συνίστανται αυτές οι ανακαινίσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ TIMEPAC και
Οι ίδιοι έχουν τον φιλόδοξο στόχο της ενίσχυσης της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης, η οποία σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση της Οδηγίας για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων της ΕΕ.
Με την εισαγωγή μιας δυναμικής προσέγγισης για την πιστοποίηση, η ομάδα ελπίζει να δώσει στους ιδιοκτήτες κτιρίων τα εργαλεία και τα κίνητρα για να κάνουν τα κτίριά τους να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.

Τι λείπει από τα σημερινά Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί υπαγορεύουν ότι κάθε κτίριο που διατίθεται προς πώληση ή ενοικίαση πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC).
Αυτό το έγγραφο αναφέρει πόσο αποδοτικό είναι το κτίριο όσον αφορά την ενεργειακή του απόδοση.
Ωστόσο, τα σημερινά πιστοποιητικά δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης ενός κτιρίου, για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κτιριακού εξοπλισμού και τη συμπεριφορά των ενοίκων, και τα δύο στενά αλληλένδετα.

Επιπλέον, τα τρέχοντα EPC δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του κτιρίου να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και να διανείμει την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο.
Λόγω αυτών και άλλων περιορισμών, «τα τρέχοντα πιστοποιητικά έχουν γίνει μια απλή διοικητική απαίτηση παρά αποτελεσματικά εργαλεία για την ανακαίνιση του κτιρίου», λέει ο Leandro Madrazo, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής La Salle, στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull στη Βαρκελώνη και συντονιστής του έργου TIMEPAC.

To TIMEPAC
Καταγραφή1_3.PNG
Το έργο ονομάζεται TIMEPAC, συντομογραφία του «Towards Innovative Methods for Energy Performance Assessment and Certification».
Ένας από τους εταίρους της κοινοπραξίας είναι το Politecnico di Torino στην Ιταλία, εκπροσωπούμενο από τον Vincenzo Corrado, καθηγητή Φυσικής Κτιρίων και Ενεργειακών Συστημάτων Κτιρίων.
Συμφωνεί ότι μια χαμηλή βαθμολογία στο EPC σπάνια οδηγεί σε ανακαινίσεις.

Ο Corrado πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να παρέχονται επαρκείς πληροφορίες στον τελικό χρήστη σχετικά με τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας του κτιρίου—κάτι που λείπει από το τρέχον πλαίσιο και που καθιστά τις φορολογικές εκπτώσεις συχνά αναποτελεσματικές.
«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, αν ανακαινίσει ένα κτίριο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδά του για θέρμανση και κλιματισμό», λέει.

Η κλιματική ανθεκτικότητα έχει επίσης σημασία

Δεν είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων.
Η κλιματική κρίση έχει ήδη αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την επίδραση.
Ως εκ τούτου, η «κλιματική ανθεκτικότητα» είναι το κλειδί, λέει ο Corrado: τα κτίρια πρέπει να γίνουν ανθεκτικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, να περιλαμβάνουν μέτρα ψύξης εν όψει υψηλότερων θερμοκρασιών και η συνολική κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ολοκληρωμένη και δυναμική συλλογή δεδομένων

Ενώ το τρέχον EPC είναι ξεπερασμένο από αυτές τις απόψεις, ο Madrazo εξηγεί ότι αυτό το σύστημα πιστοποίησης υφίσταται μια «αλλαγή παραδείγματος» που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του TIMEPAC.
«Αρχικά, ένα EPC ήταν μια ετικέτα για ένα κτίριο, όπως έχετε μια ετικέτα για συσκευές, όπως ένα ψυγείο.
Αλλά τα κτίρια δεν είναι απλώς συσκευές: τα κτίρια κατοικούνται, δηλαδή, δεν μπορούν να αποσπαστούν από την οικονομική ικανότητα και τις πολιτιστικές αξίες των ανθρώπων, τους προσωπικούς τους στόχους και τον τρόπο ζωής τους, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, όπως και τα κτίρια», υποστηρίζει.

Το νέο EPC, επομένως, θα είναι «δυναμικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα παρακολουθούμε την απόδοση του κτιρίου με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί η Susanne Geissler.
Είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαθεσιμότητας Αειφόρου Ενέργειας και Πόρων (SERA) και εταίρος στο έργο TIMEPAC.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το πρώτο βήμα θα είναι να συμπεριληφθούν πιο αξιόπιστα δεδομένα, όπως η πραγματική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου σε αντίθεση με μια εκτίμηση, και να προστεθούν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των υλικών και ακόμη και το επίπεδο άνεσης των κατοίκων.

Έμφαση στην θερμική άνεση

«Άνεση σημαίνει θερμική άνεση αλλά και ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου, οπτική άνεση και ακουστικές πτυχές», λέει ο Corrado.
Αυτά τα στοιχεία θα ευθυγραμμίσουν το πιστοποιητικό με την ιδέα των «έξυπνων κτιρίων»: «η ύπαρξη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την πραγματική απόδοση του κτιρίου θα κάνει τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία ανακαίνισης του κτιρίου πιο έξυπνους», προσθέτει ο Madrazo.

Η κορυφαία εμπειρογνώμονας στην ανάλυση του κύκλου ζωής Gloria Gómez Muñoz, Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Λέκτορας και Ερευνήτρια στο Universidad Politécnica de Madrid (Ισπανία), η οποία δεν συμμετέχει στο TIMEPAC, λέει ότι είναι σημαντικό να αναλυθεί ο κύκλος ζωής του κτιρίου, η ποιότητα των υλικών και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, καθώς το τρέχον EPC «δεν είναι πλέον αποτελεσματικό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Καταγραφή2_2.PNG
Σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον

Αλλά ένα κτίριο δεν είναι ένα μεμονωμένο αντικείμενο: είναι συνδεδεμένο με συστήματα δημόσιων μεταφορών και μπορεί να παράγει ενέργεια για να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το TIMEPAC θεωρεί τα κτίρια ως «καταναλωτές», δηλαδή τόσο καταναλωτές όσο και παραγωγούς ενέργειας, «έτσι θα υπάρχει μια συνεχής σύνδεση μεταξύ κάθε κτιρίου και του εξωτερικού περιβάλλοντος όσον αφορά την ενέργεια και την ανταλλαγή πληροφοριών», δηλώνει ο Corrado.

Στο μέλλον, λόγω της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων – EPBD, οι ιδιοκτήτες κτιρίων ενδέχεται να χρειαστούν ένα σχέδιο ανακαίνισης κτιρίου για την αναβάθμιση του κτιρίου με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες.
Αυτά τα σχέδια θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο έγγραφο, το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίου που θα περιγράφει τον μακροπρόθεσμο, βήμα προς βήμα οδικό χάρτη ανακαίνισης για την επίτευξη βαθιάς ανακαίνισης για ένα συγκεκριμένο κτίριο.

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αγκαλιάζει το TIMEPAC προκειμένου να ενθαρρύνει τα κτίρια να βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους.
Σύμφωνα με τον Geissler, «μία από τις προκλήσεις στο TIMEPAC είναι η μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών πιστοποίησης κτιρίων».
Και προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε διαδικασίες που είναι εφικτές να εφαρμοστούν στην πράξη».
Η ψηφιοποίηση, μέσω τεχνολογιών BIM και αποθετηρίων δεδομένων κτιρίων, θα είναι ένα βασικό βήμα για να γίνει το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίου αποτελεσματικό και αξιόπιστο με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Geissler.
Καταγραφή3_2.PNG
Ρatricia Contreras Tejada, που γράφει για λογαριασμό της European Science Communication Institute (ESCI)
1. Source: IEA (2022), Heating, IEA, Paris https://www.iea.org/reports/heating, License: CC BY 4.0

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης