Περιβάλλον

Στα 242 εκατ. ευρώ το τίμημα για την επιστροφή των «λιγνιτικών εδαφών» - Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις για επενδύσεις

Στα 242 εκατ. ευρώ το τίμημα για την επιστροφή των «λιγνιτικών εδαφών» - Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις για επενδύσεις
Ειδική διάταξη του νέου ευρω-πλαισίου για το 2022-27 επιτρέπει την παροχή πρόσθετων κρατικών ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης

Στα 242 εκατ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) έκλεισε ο λογαριασμός ΔΕΗ και δημοσίου για την μεταφορά των εδαφών τα οποία θα επιστραφούν μέσω SPV, που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο δημόσιο τα δύο τρίτα των 220-230 χιλιάδων στρεμμάτων που κατέχει στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και η αξία τους υπολογίστηκε βάσει των λογιστικών καταστάσεων της εταιρίας στα 300 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο ποσό και το κόστος αποκατάστασης

Στο ίδιο ποσό εκτιμήθηκε και το κόστος αποκατάστασης των ορυχείων που είναι υποχρεωμένη βάσει της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας να αναλάβει η ΔΕΗ. 

Σε αυτούς τους υπολογισμούς στηρίχτηκε και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εργασιών αποκατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές με το ποσό των 242 εκατ. ευρώ αν και η ΔΕΗ αναμένει και την εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή που έχει προσλάβει για να οριστικοποιήσει το σχετικό κόστος.

Τα 242 εκατ. ευρώ ωστόσο δεν θα φτάσουν ποτέ στα Ταμεία της ΔΕΗ αλλά θα δοθούν απευθείας από το δημόσιο στους εργολάβους που θα αναλάβουν τα έργα, προκειμένου να μην θεωρηθεί η χρηματοδότηση ως κρατική ενίσχυση.

Η ΔΕΗ θα αναλάβει την διαχείριση των έργων αποκατάστασης, δηλαδή τις σχετικές μελέτες τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων αλλά και την παραλαβή τους όταν θα ολοκληρωθούν.

Μουσουρούλης: Νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Μουσουρούλης που συντονίζει το εγχείρημα της αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών ανακοίνωσε χθες στο συνέδριο του Capital Link την έγκριση από την ΕΕ του νέου πλαισίου για τις περιφερειακές ενισχύσεις που θα ισχύσει από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος του 2027, το οποίο περιλαμβάνει ειδική διάταξη που επιτρέπει την παροχή πρόσθετων ποσοτικών κρατικών ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης.

Οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται από 15-25% έναντι των ποσοστών που ισχύουν σήμερα , με τα νέα ποσοστά να φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις και ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στις περιοχές μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης