Περιβάλλον

Αυξάνονται οι χώρες με μεγάλη ρύπανση της ατμοσφαίρας, τα δεδομένα, όμως, στερεύουν (Reuters)

Αυξάνονται οι χώρες με μεγάλη ρύπανση της ατμοσφαίρας, τα δεδομένα, όμως, στερεύουν (Reuters)
Tουλάχιστον 34 χώρες θα χάσουν την πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα ρύπανσης μετά το κλείσιμο του προγράμματος των ΗΠΑ

Μόνο επτά χώρες πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τo 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, καθώς οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος κατά της αιθαλομίχλης θα γίνει σκληρότερος μόνο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες παρακολούθησης.

Τα δεδομένα της μόλυνσης του αέρα

Το Τσαντ και το Μπαγκλαντές ήταν οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου το 2024, με μέσα επίπεδα αιθαλομίχλης πάνω από 15 φορές υψηλότερα από τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η ελβετική εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.

Μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Εσθονία και η Ισλανδία έλαβαν τον βαθμό, ανέφερε η IQAir.

Τα σημαντικά κενά δεδομένων, ειδικά στην Ασία και την Αφρική, θολώνουν την παγκόσμια εικόνα και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν βασιστεί σε αισθητήρες ποιότητας αέρα που είναι τοποθετημένοι σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ για να παρακολουθούν τα επίπεδα αιθαλομίχλης τους.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε πρόσφατα τέλος σε αυτό το καθεστώς, επικαλούμενο περιορισμούς στον προϋπολογισμό, με περισσότερα από 17 χρόνια δεδομένα που αφαιρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον επίσημο ιστότοπο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, airnow.gov, συμπεριλαμβανομένων των αναγνώσεων που συλλέγονται στο Τσαντ.

«Οι περισσότερες χώρες έχουν μερικές άλλες πηγές δεδομένων, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά την Αφρική, επειδή πολλές φορές αυτές είναι οι μόνες πηγές δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η Christi Chester-Schroeder, επιστημονική υπεύθυνη για την ποιότητα του αέρα της IQAir.

Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

Οι ανησυχίες σχετικά με τα δεδομένα σήμαιναν ότι το Τσαντ αποκλείστηκε από τη λίστα του IQAir για το 2023, αλλά κατατάχθηκε επίσης ως η πιο μολυσμένη χώρα το 2022, που μαστίζεται από τη σκόνη της Σαχάρας καθώς και από την ανεξέλεγκτη καύση των καλλιεργειών.

Οι μέσες συγκεντρώσεις μικρών, επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων γνωστών ως PM2,5 έφτασαν τα 91,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/cu m) πέρυσι στη χώρα, ελαφρώς υψηλότερες από το 2022.

Ο ΠΟΥ συνιστά επίπεδα όχι περισσότερα από 5 mg/cu m, ένα πρότυπο που πληρούσε μόνο το 17% των πόλεων πέρυσι.

Η Ινδία, πέμπτη στην κατάταξη της αιθαλομίχλης πίσω από το Τσαντ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είδε τον μέσο όρο των PM2,5 να μειώνεται κατά 7% ετησίως στα 50,6 mg/cu m.

Αλλά αντιπροσώπευε τις 12 από τις κορυφαίες 20 πιο μολυσμένες πόλεις, με το Byrnihat, σε ένα βαριά βιομηχανοποιημένο τμήμα της βορειοανατολικής χώρας, στην πρώτη θέση, με μέσο επίπεδο PM2,5 128 mg/cu m.

Το κλείσιμο του προγράμματος των ΗΠΑ

Η κλιματική αλλαγή παίζει αυξανόμενο ρόλο στην αύξηση της ρύπανσης, προειδοποίησε ο Chester-Schroeder, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να προκαλούν πιο έντονες και μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που σάρωσαν τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Η Christa Hasenkopf, διευθύντρια του προγράμματος Clean Air στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC), δήλωσε ότι τουλάχιστον 34 χώρες θα χάσουν την πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα ρύπανσης μετά το κλείσιμο του προγράμματος των ΗΠΑ.

Το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βελτίωσε την ποιότητα του αέρα στις πόλεις όπου τοποθετήθηκαν οι οθόνες, ενισχύοντας το προσδόκιμο ζωής και μειώνοντας ακόμη και τα επιδόματα κινδύνου για τους διπλωμάτες των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι πλήρωσε για τον εαυτό του, είπε ο Χάσενκοπφ.

«(Είναι) ένα τεράστιο πλήγμα στις προσπάθειες για την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης