Η Τουρκία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την επιδίωξη να διατηρήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 εφόσον επιθυμεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, ωστόσο η διαδρομή μέχρι την επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει μακρά και γεμάτη εμπόδια.
Οι ονειροβασίες της Τουρκίας
Πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία πίστευε ότι θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να κρατήσει τους S-400. Φαίνεται ότι τώρα το έχει πάρει απόφαση ότι, για να πάρει τα F-35, πρέπει να διώξει τους S-400.
Ο ειδικός νόμος που έχει ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο για τα F-35 προβλέπει όχι μόνο ότι οι S-400 δεν πρέπει να βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και ότι δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν ποτέ στη χώρα. Ακόμη όμως και αν ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται εκεί, καθώς θα απαιτηθεί εκ νέου έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου «το ισραηλινό λόμπι και το ελληνικό λόμπι έχουν τη δική τους επιρροή».
«Πιθανός αγοραστής των S-400 και το Αζερμπαϊτζάν»
Ένας πιθανός αγοραστής των S-400 θα μπορούσε να είναι και το Αζερμπαϊτζάν. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνδεόταν και με τη στενή στρατηγική σχέση που διατηρεί το Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, το οποίο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στη στρατιωτική επικράτηση του Μπακού έναντι της Αρμενίας, ενώ η γεωγραφική γειτνίαση της χώρας με το Ιράν της προσδίδει ιδιαίτερη σημασία για το Τελ Αβίβ.
Η Τουρκία θα δυσκολευτεί πολύ αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να πάνε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε βάρος του Ιράν, γιατί τότε δεν θα μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις,
www.worldenergynews.gr






