AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Στα πρόθυρα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης η Μέση Ανατολή – Το Ιράν απέρριψε πρόταση για εκεχειρία

Στα πρόθυρα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης η Μέση Ανατολή – Το Ιράν απέρριψε πρόταση για εκεχειρία
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον «ιρανικών στρατιωτικών στόχων», υποστηρίζοντας πως οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των απειλών που, όπως αναφέρει, προέρχονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά της εμπορικής ναυτιλίας
Σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση εισέρχεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν για 13η συνεχόμενη νύχτα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, απορρίπτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός που μεταφέρθηκε μέσω του πρωθυπουργού του Ιράκ.
 
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον «ιρανικών στρατιωτικών στόχων», υποστηρίζοντας πως οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των απειλών που, όπως αναφέρει, προέρχονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά της εμπορικής ναυτιλίας. «Πρόκειται για τη 13η συνεχόμενη νύχτα πληγμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
 
Την ίδια ώρα, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην Αχβάζ, στην Μπαντάρ Αμπάς – ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νότιου Ιράν – καθώς και στη νήσο Κεσμ, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS, που επικαλείται τοπικές αρχές, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν επίσης στις περιοχές Αντιμέσκ και Ομιντιγέ.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα δεσμευμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο θα χρησιμοποιούνται στο εξής για την αποζημίωση πλοίων και φορτίων που υφίστανται ζημιές από επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ανέφερε ότι όλες οι σχετικές ζημιές θα καλύπτονται από ιρανικά κεφάλαια που βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Η απάντηση της Τεχεράνης ήταν άμεση, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί να χαρακτηρίζει την αμερικανική απειλή «επικίνδυνο και εμπρηστικό προηγούμενο».
 
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενα αμερικανικά πλήγματα στην Τεχεράνη ή σε κρίσιμες ιρανικές υποδομές θα προκαλέσουν άμεση απάντηση, με επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ακόμη ότι η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να επιβάλουν θαλάσσιο αποκλεισμό στα Στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, έναν από τους σημαντικότερους διαδρόμους της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
 
Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Αχβάζ, όπου βρίσκονται σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
 
Τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» και βρίσκεται στα όρια του «αδιανόητου».
 
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων επηρέασε άμεσα και τις διεθνείς αγορές, με την τιμή του πετρελαίου Brent να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης