AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Ρεκόρ επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία - Με 4,1 δισ. δολ. χρηματοδότησαν τις startup οι μεγάλοι το 2026

Ρεκόρ επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία - Με 4,1 δισ. δολ. χρηματοδότησαν τις startup οι μεγάλοι το 2026
Lockheed Martin, BAE Systems και Airbus εντείνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), την κυβερνοασφάλεια, τα αυτόνομα συστήματα και τις τεχνολογίες διττής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής) ενώ οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον αμυντικό τομέα αυξήθηκαν σημαντικά

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό φέτος, καθώς οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου αυξάνουν τις δαπάνες τους για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Νέα στοιχεία της Dealroom δείχνουν ότι αμυντικοί όμιλοι, όπως οι BAE Systems, Lockheed Martin και Airbus, έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής φέτος σε γύρους χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Παράλληλα, ξεχωριστή έρευνα της White & Case διαπίστωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 ολοκληρώθηκαν 42 συγχωνεύσεις και εξαγορές στον παγκόσμιο αμυντικό κλάδο, σημειώνοντας αύξηση 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Daniel Turgel, συνδιευθυντής της Παγκόσμιας Ομάδας Τεχνολογικής Βιομηχανίας της White & Case, δήλωσε ότι ο κλάδος παρουσιάζει έντονη ζήτηση για εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και αυτόνομα συστήματα.

«Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, οι διαστημικές τεχνολογίες επιτήρησης και η κυβερνοασφάλεια επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται και κερδίζονται οι συγκρούσεις, ο ανταγωνισμός για την εξαγορά και τη χρηματοδότηση εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας εντείνεται», ανέφερε. «Οι μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο επιδιώκουν να ενισχύσουν το τεχνολογικό τους χαρτοφυλάκιο μέσω εξαγορών και μεγάλων γύρων χρηματοδότησης.»

Ο Turgel πρόσθεσε ότι οι αυξημένοι αμυντικοί προϋπολογισμοί και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ιδιωτικών κεφαλαίων σημαίνουν πως οι επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συμφωνίες είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές και μετά το 2026.

Που επενδύουν οι μεγάλοι

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται μετά από μια σειρά σημαντικών επενδύσεων από αμυντικούς κατασκευαστές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ενώ αύξησε το επενδυτικό της ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών από 400 εκατ. δολάρια σε 1 δισ. δολάρια.

Η BAE Systems έχει δεσμεύσει 50 εκατ. ευρώ σε δύο ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στην άμυνα, ενώ η Airbus αποτελεί τον βασικό επενδυτή ενός νέου ταμείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί τεχνολογίες διττής χρήσης.

Η γερμανική κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Quantum Systems άντλησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα 1,2 δισ. δολάρια, αποτιμώμενη περίπου στα 8 δισ. δολάρια, ενώ η βρετανική εταιρεία ναυτικής αμυντικής τεχνολογίας Kraken Technology εξασφάλισε 175 εκατ. δολάρια με αποτίμηση 1 δισ. δολαρίων, με τη στήριξη της Rheinmetall.

Η Βρετανία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 708 εκατ. λιρών προς την BAE Systems και τους εταίρους της στο πρόγραμμα Team Tempest, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη του Future Combat Air System (Μελλοντικό Σύστημα Αεροπορικής Μάχης).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασίες στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της ψηφιακής μηχανικής και της προηγμένης μεταποίησης, ενώ υποστηρίζει μια εφοδιαστική αλυσίδα περίπου 600 εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση στηρίζει επίσης νέες επιχειρήσεις στον αμυντικό τομέα. Η Technology and Growth Alliance, στην οποία συμμετέχουν οι BAE Systems, Thales, Leonardo και Helsing, επιδιώκει να δημιουργεί 20 νέες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας (spin-offs) κάθε χρόνο, μετατρέποντας τη στρατιωτική έρευνα σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Προτεραιότητα η άμυνα

Ο Andy Burnham άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η άμυνα θα παραμείνει προτεραιότητα, μετά τον διορισμό του πρώην υπουργού Άμυνας John Healey ως Υπουργού Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι γνωρίζει πολύ καλά τις εκκλήσεις του Healey για αύξηση των αμυντικών δαπανών και ότι η πλήρης χρηματοδότηση του Σχεδίου Αμυντικών Επενδύσεων θα αποτελέσει μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου Υπουργού Οικονομικών.

Ο Axel Belorde, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για την περιοχή EMEA και την Ασία στην TMX VettaFi, δήλωσε ότι οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο πέρα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού.

Όπως είπε, το λογισμικό, η κυβερνοασφάλεια και τα αυτόνομα συστήματα αποκτούν πλέον εξίσου μεγάλη σημασία με τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Όλο και περισσότερο, οι πόλεμοι θα κερδίζονται χάρη στα δεδομένα», δήλωσε ο Belorde. «Αν αυτά τα δεδομένα παραβιαστούν, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν καθόλου δεδομένα, παρά να βασίζεται κανείς σε παραβιασμένα δεδομένα.»

Ο Belorde πρόσθεσε ότι πολλές αμυντικές τεχνολογίες έχουν επίσης πολιτικές εφαρμογές, από την εφοδιαστική αλυσίδα έως την προγνωστική συντήρηση, διευρύνοντας έτσι τις επενδυτικές ευκαιρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης